Nyaraljon a közelben, de külföldön!

Külföldi nyaralásra vágyik, de nincs lehetősége messze menni? Nézze meg, hogy hova érdemes elutazni dél felé. Gyönyörű helyek, remek gasztronómia – pár órányi távolságra. Bosznia, Szerbia, Horvátország.

hirdetés

Nyáron a legtöbben balatoni úti célokat választanak, ha egy tikkasztó hétvégére lehet számítani. Viszont ugyanakkora távolságra a déli szomszédjainknál rengeteg olyan célpontot találni, ahol garantált a kikapcsolódás, és akár még olcsóbban is megszállhatunk. A gasztronómia pazar, malacok és birkák forognak a roston, különleges egytálételek, halak minden mennyiségben.

Hotelek, teljes lakások igen kedvező áron kivehetők, éjszakánként és személyenként már háromezer forintért. Az üzemanyag Boszniában a legolcsóbb, 310-320 forint körül mozog, Szerbiában 360, Horvátországban viszont a nyárra jól megdrágult az üzemanyag, az átlagár 430 forint feletti.

A legszebb katedrális Velence és Isztambul között

Diakovár (Đakovo)  

dakovo

Mezővárosi hangulat, a katedrális környékén évszázados fákkal teli park, hangulatos sétálóutcájában kávézók és éttermek sorakoznak.

Szlavónia legmonumentálisabb szakrális építménye a Szent Péternek szentelt đakovoi katedrális, amelyről maga XXIII. János pápa (1958–1963) állította azt, hogy a legszebb templom Velence és Konstantinápoly között.

A messze földön híres lipicai ménes teszi ezt a várost egyedülállóvá. A Diakovárban található lipicai ménes Európa és Horvátország egyik legnagyobb ménese. Az itt székelő Állami Lipicai Ménes a lovak szerelmeseinek egyre kedveltebb úti célja. A ménes egyénileg és csoportosan is látogatható.

Július elején rendezik meg a Đakovački Vezovi nevű folklórfesztivált, ahol néptánc- és énekegyüttesek lépnek fel, kiállítások tekinthetők meg. A székesegyházban kórusok szerepelnek és operaelőadások vannak. A lipicai lovasbemutató különleges része a programnak.

Európa legnagyobb épen maradt erődje

Bród (Slavonski, Bosanski Bród)  

Slavonski_Brod_Fortress-11

A barokk kori erődítményt a Habsburgok építették a Száva túlsó partját már magához csatoló Oszmán Birodalom elleni védekezésül. Az erőd Vauban-stílusban épült, ami a 17. és 18. század egyik erődépítő mestere után kapta a nevét. Az erőd egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt erődjeinek, és az egyik legnagyobb volt osztrák erődítmény ebből az időből. Bród egyik jellegzetessége a gyönyörű főtér, Horvátország két legnagyobb főterének egyike. A tér számos kulturális rendezvénynek ad otthont minden évben, és gyönyörű kilátás nyílik a Szávára.

br+-d2

A teret galériák, könyvesboltok, kávézók, night clubok, különböző boltok szegélyezik, nem messze tőle pedig a helyiek által „Kej”-nek nevezett, romantikus Száva-menti promenád található.

Bor és túra

A Papuk-hegység

PAPUK_2

Ideális túrázó hely, csodálatos táj, tele szép, magyar időkben felhúzott várakkal. Központi része természetvédelmi terület, legmagasabb csúcsa 954 m. A hegységet az Orahovicáról Pozsegára vezető gyönyörű úton keresztezhetjük,  a hegyek déli lábánál levő Kutjevo árnyas kisvárosig  utazhatunk, ez egyben Horvátország egyik legjobb borvidéke.

kutjevo

Az út Pécs és Kutjevo között nagyjából 100 km, fehérborait mindenképpen meg kell ismernie egy borrajongónak. A területen egyébként mindenféle fehér- és vörösborfajtát termelnek, a fő profilt azonban a rizlingfélék jelentik, közülük is kiemelkedik az olaszrizling, aminek itt graševina a neve.

Szent Miklós kolostor
(Manastir Sv. Nikole)

A kolostor az 1300-as években épült, de a török időkben elnéptelenedett. Az Ágoston-rendi Remeta kolostort építették újjá az 1700-as években és azóta üzemeltetik szerb görögkeleti szerzetesek, teljes elszigeteltségben. A kolostor nem látogatható, de békeidőben az archimandrita (rendfőnök) ki szokott jönni egy üveg pálinkával a békésebb kinézetű hátizsákosokhoz egy kicsit beszélgetni velük.

További látnivalók: Turkovich-kastély (Dvorac Turkovića), Pozsegaszentpéter vára (Kaštel Kaptol), raholcai óvár (Stari grad).

 

Boszniai fenséges erődök

Doboj

doboj2

A doboji erőd mindig is a fontos észak-déli balkáni folyosó központjában helyezkedett el, így sorsa igen hányattatott. Négy vallás keveredik a régi épületek közt a Bosna folyó partján. A város felett magasodik az erőd, ahonnan szép kilátás nyílik a várost övező folyókra és a környező tavakra. A város ma a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozik.

doboj4

Az Oszmán Birodalom  is megszállta a stratégiai helyen álló várat, amely a magyaroknak is fontos volt. 1878-ban kerül Habsburg hatalom alá. Az etnikailag és kulturálisan igen színes város leglátogatottabb helyszíne a város fölé magasodó vár, de ezen kívül is akad látnivaló. Külön érdekessége, hogy található dzsámi, katolikus és ortodox templom, valamint zsinagóga is, amely a több vallású Boszniában a békés egymás melletti élés egyik legszebb példája.

Látnivalók még: mecsetek, a régi osztrák-magyar pályaudvar épülete (a legrégebbi vasútállomás Bosznia-Hercegovinában, 1878-ban épült), a római katonai tábor (Castrum) az 1. századból, a regionális múzeum (Zavičajni Muzej Doboj).

Gracanica, Srebrenik

gracanica2

Régi házak, kis műhelyek, Ali pasa dzsámija a török korból, a nagy óratorony ékesíti Gracanica központját. Itt az alkalmas idő, hogy egy igazi bosnyák ebédet elfogyasszunk, a nyüzsgő sétálóutca valamelyik vendéglőjében megpihenjünk egy török kávéra is.

srabrenik2

Innen nem mesze van Srebrenik középkori vára, amely a környék egyik legnehezebben bevehető erődje volt. Egy sziklacsúcson honol, uralva az alatta elterülő várost, vidéket. Kőépületek, tornyok, várfalak, citadella és lélegzetelállító kilátás vár ránk.

ramazaneid6

Vajdaság  

Apatin

apatin foutca
A Délvidék egyik legszebb és leghangulatosabb sétálóutcáját találjuk Apatinban, valamint remek fehér homokos Duna-parti strandokat.

apatin5
Az árnyas fasorok között megbúvó kávézói és sörözői kellemes pihenőt kínálnak egy finom kávé vagy egy hideg Jelen (Szarvas) sör elfogyasztásához.  A városban megannyi halászcsárdában rotyog a dunai halászlé.  A városházát különleges formájú tornyáról ismerhetjük fel.  A pisztáciafagylalt-színű századfordulós épület magyaros motívumokkal is büszkélkedhet.

Zombor

zombor
Zombor óvárosában egymást érintik a régi korok építészeti remekei, a barokk, a rokokó, a klasszicizmus, a biedermeier és a szecesszió jegyei köszönnek vissza a falakról és a házak ormairól. A gyűrűbe szorult városmag a mai napig megőrizte a kulturális és építészeti sokszínűségét. A hatalmas főtéren rengeteg kávézó, halétterem, söröző, közülük nehéz választani.