Nyereményt ígérve csaltak ki pénzt

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik pénznyereményt ígérve csaltak ki különböző összegeket a sértettektől.

hirdetés


A vádlottak véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat hívtak fel azzal, hogy a hívott felek különböző összegű pénznyereményeket nyertek. A pénz átutalásának feltételéül azt kérték,  hogy a hívott fél a bankszámla feletti rendelkezést biztosító adatokat adja át a részükre.

Miután a sértettek a kért adatokat megadták a vádlottaknak, ők felvették a kapcsolatot különböző hirdető oldalakon termékeket értékesítő személyekkel abból a célból, hogy velük  az adott termék megvásárlásában megállapodjanak.

Miután a hirdetővel a megállapodás létrejött, a korábban megszerzett bankszámla adatokkal pénzt utaltak át a sértettek számlájáról az eladóknak, de a kialkudott vételárnál lényegesen magasabb összeget küldtek.  Ezután újra felvették a kapcsolatot az eladókkal és különféle okokra  hivatkozva tájékoztatták őket, hogy tévedésből ment el a magasabb összeget, majd kérték, hogy a különbözetet a megvett áruval együtt adják át.

A vád szerint  összesen 20 személyt tévesztettek meg, akiknek a bankszámla adataik  felhasználásával mintegy 4 millió forint kárt okoztak.  A Pécsi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntettével vádolja őket, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.