Nyomják fel a pécsi tárolókat

Nem tudni, hogy a tárolókban tárolt egyre nagyobb értékek vagy a tömbházakban élők könnyelműsége miatt, de egyre több tárolót törnek fel Pécsen az utóbbi időben. Főként a könnyen mozdítható dolgokat viszik, de rendszeresek a biciklilopások is.

hirdetés

Egyik olvasónkhoz is a minap törtek be, ráadásul a belváros kellős közepén, a Király utcától egy kőhajításnyira lévő utcában feszegették fel az alagsori tárolót. – Tavalyelőtt vettem egy komolyabb, márkás biciklit százhatvanezer forintért, most ennek is lába kelt, ahogy több lakó értéke is eltűnt. Tettünk bejelentést, és gravírozva is volt a bicikli, de tartok tőle, hogy csak a szerencsén múlik majd, ha meglesz a bringám – mondja a huszonéves Krisztina.

A rendőrségtől megtudtuk, tipikus esetről van szó, hiszen a belvárosi társasházban is a lakók hanyagsága vezetett bajhoz. Az ominózus épületben nem gondoskodtak a lépcsőházajtó bezárásáról, s egyetlen apró lakattal zárták a tárolót. Ez utóbbit egy kalapáccsal is le lehet verni.

Gravírozás: ha egyszer megtalálják, így legalább visszakapjuk…

Pécsen egyébként egy év alatt negyven százalékkal nőtt a betörések száma, s ugyanilyen mértékben nőtt a betöréses biciklilopások száma is. A kétkerekűekből közterületről is harmadannyival többet vittek el tavaly, mint egy évvel korábban. A legtöbb eset a sűrűn lakott városrészekben történik.

– A tárolók esetében a leggyakoribb, hogy vagy a helyiség ablakát feszegetik fel, vagy besurranó jelleggel a nem, vagy rosszul zárt tárolóajtón keresztül jutnak be az alagsorba. A probléma az, hogy a lakók sok esetben hányavetiek: bárkit beengednek a lépcsőházba, s nem zárják rendesen a tárolót – mondta lapunknak egy rendszeresen helyszínelő rendőr.

A rendőrség hivatalos kommunikációja szerint is az aktív biztonsági elemeket lenne érdemes fejleszteni a társasházaknál, vagy egészen egyszerűen nem kellene nagy értékű tárgyakat tárolni a helyiségekben.

– A tárolók feltörése ellen megfelelő biztonsági zárral és az alagsor bejáratára szerelt ráccsal célszerű védekezni. Ha nagyobb értéket védenek, akkor érdemes akár több zárat felszerelni és ezt kiegészíteni elektromos jelzőkészülékkel vagy riasztóval – javasolják a zsaruk, hozzátéve: a kamera is segíthet, ez utóbbinak a meglétét pedig nem árt már a lépcsőházban matricával jelezni.