Nyomoznak a pécsi felvonulás miatt

Úgy tudjuk, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozó alosztálya május 2-án nyomozást rendelt el a Pécsett vörös csillagot viselő Vajnai Attila-féle munkáspárti felvonulás miatt.

hirdetés

A Munkáspárt 2006 elnöke, Vajnai Attila és a Zöld Baloldal szóvivője, Nyári Zsolt a pécsi majálison jelentette be, hogy ők – közelebbről meg nem nevezett – nemzetközi jogokra hivatkozva bizony kitűzik a vörös csillagot. Azt, aminek égisze alatt több millió embert öltek meg a kommunista időkben.

Vajnai akkor lapunk munkatársának kérdésére leszögezte: nem tartja törvénysértőnek az akciót. Arra a felvetésünkre, hogy mi a különbség a vörös csillag és horogkereszt között, azt válaszolta: „A mi ideológiánk humánus ideológia, amelynek nevében részben szörnyű bűnöket követtek el, a fasizmus pedig emberellenes rendszert képviselő ideológia, semmi köze nem lehet egy olyan humánus ideológiához, mint a marxizmus”.

A vörös csillagosok ellen a pécsi jobbikos országgyűlési képviselő, Németh Zsolt még május 1-jén tett feljelentést. Információink szerint pedig a pécsi rendőrség bűnügyi osztálya a Btk. 269/C. §-ba ütköző és aszerint minősülő, a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

 • Hotter

  Kiváncsi vagyok ha szvasztikát raktak volna magukra azt is tétlenül nézték volna a hatóságok? Az a világ legősibb jelképe. Sajnos azt is felhasználták de nem eredeti formájában.

 • Munkáspárt 2006

  A vörös csillag ügy számunkra szimbolikus. Azt jelenti, hogy akár a törvény ellenében is szembe lehet menni a kormánnyal, és lehet nyerni. Persze voltak más ügyeink is, konkrétan éhségsztrájkoltunk azért, hogy emberek tízezrei kapjanak ingyen egészségügyi ellátást; olyanok, akiknek nincs állandó lakcíme, de hajléktalan státuszt sem akarnak kérni. A kilakoltatások miatt sok ilyen honfitársunk van, ők ráadásul még a TB-t is fizetik. A Munkáspárt 2006 munkája eredményeként ma már őket is ingyen ellátja az egészségügy, csak erről nem cikkez a burzsoá sajtó, mert népszerűek lennénk tőle.

 • kíváncsi

  lennék, hogy a Jobbik (vagy bármely “társulat”) mikor teremt Pécsett 5- 10 000 (nem elírás) munkahelyet, de gyorsan!!! (mielőtt a fél város elköltözne, éhen halna vagy gyógyszerre való hiányában tűnne el innen)
  Ezzel kellene foglalkozniuk a Képviselő Uraknak. Úgy tudom, hogy felesküdtek valamire, de az eskü szövegében egymás piszkálása helyett más van! Felőlem lehet sarló-kalapács, horogkereszt, ötágú vörös csillag együtt zászlón, ha normális életet biztosítanak a határon belüli magyaroknak. Ugyanis semmi közünk az országhatáron kívüli államokhoz, ezt is tudomásul kellene venni. Ilyen alapon talán beleugathatnánk pl. az USA- ban élő magyarok ottani dolgaiba is…

 • kíváncsi

  lennék, hogy ez komoly? Idézet a cikk utolsó bekezdéséből: “nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének gyanúja miatt”
  De könyörgöm, Ők nem emiatt tüntettek. Egyetlen bűnük, hogy akkora hülyeséget követtek el. hogy ezen a napon, ebben a helyzetben, nem kellett volna a vörös csillagot előszedni.
  Tudhatnák, hogy vörös posztó ez a jelkép a rendszer szemében.
  Nagyon is normális , értelmes dolgokat fogalmaztak meg, nem ártana levonni a következtetést, hogy milyen külső jegyekkel tálalják a mindenképpen reális kéréseiket.
  A csillaggal jelen helyzetben már nem szabad, mert támadási felület.

 • re Kíváncsi, Doki

  A marxizmus teljesen legitim társadalom-kritikai filozófiai irányzat, aminek semmi köze nincs a baloldalinak nevezett totalitárius ideológiákhoz, amelyek tévesen, hazug módon hivatkoztak rá, valójában sosem követték, alkalmazták. Nyugaton a marxizmus ma népszerűbb mint valaha, persze nem a leninizmussal-sztálinizmussal meghamisított, szovjetizált változata, hanem pl. az analitikus marxizmus, ami korszerű nyelvészeti, logikai eszközökkel vizsgál komplex társadalmi, gazdasági problémákat.

  Ami azonban a vörös csillagot illeti, igazad lehet. Bár sok demokratikus munkásszervezet és párt is használja a XIX. század óta, valóban el kellene gondolkodni azon, hogy nem szolgálná-e jobban a baloldal érdekeit, ha új, történelmi mellékjelentésekkel nem terhelt, tiszta jelképeket választana magának.

 • kíváncsi

  lennék, ha nem alkalmaznák a csillagot, nem jutnának- e előbbre. Olvastam a a megállapításaikat, nem követelőzés volt: Csupán amit minden elnyomott magyar szeretne és kérné a kormányt a felvetett problémák megoldására. Ilyen programmal nyerők lennének, ha a vörös csillag helyett valami más logóval lépnének fel. Ja és nem a marxizmus ideológiája alapján.

 • Marjai

  Vajnaiék már több pert nyertek Strassbourgban vörös csillag ügyben, most is nyerni fognak. Aki olyan hülye, hogy beperli őket, az számoljon azzal, hogy minden megnyert üggyel erősebbek és vagyonosabban lesznek a kommunisták…

 • Fero

  Komcsikat a börtönbe! Vörös csillagot a pöcegödörbe!