Ők az év pécsi vállalkozói

Kiosztották az “Év Vállalkozója” díjakat Pécsett. Két díjazotthoz ellátogattunk. Két izgalmas szakmába pillanthattunk bele.

hirdetés

– Magyarországon a Pick szalámi, az “Unicum”, vagy a Túró Rudi névvel jó eséllyel eladhatja a termékét a gazdája. Ilyesmi a pécsi kesztyű is. Hogyan sikerült ezt elérni
Hornitz József: A kesztyűgyártásnak Pécsett valóban nagy hagyománya van. Az állami Hunor egykor hárommillió párat gyártott egy esztendőben és ötezer embert foglalkoztatott. Már akkor a világ minden tájára szállítottak pécsi termékből. Én is ott tanultam ki a szakmát.

Hornitz József
A pécsi kesztyű “örököse”

A rendszerváltás után a legtöbb gyáregységet privatizálták. Azt, ahol én dolgoztam, nem vásárolta meg egy befektető sem, ezért egyszerűen csődbe ment. Ott álltunk munka nélkül, úgy, hogy csak ezt a szakmát ismertük. Kényszervállalkozónak kellett lenni, a társammal alapítottunk egy céget.

– Elég kilátástalannak tűnik ez a helyzet.
– Az volt. Amikor megvettem az első kiló sót a cég létrejötte után, otthon azon viccelődtünk, hogy vajon kitart-e a cég addig, amíg ez a zacskó só elfogy.

– Elfogyott már?
– Sőt, jó pár zacskó elfogyott azóta. A szerencsének sokat köszönhetünk, ahogyan minden vállalkozás sorsa egy kicsit a szerencsén is múlik. A kezdeti tíz főhöz képest ma egy hetven embert foglalkoztató cégünk van.

– A kezdetektől fogva divatkesztyűkkel foglalkoznak?
– Igen. Úgy mondhatnám, hogy a nehezebbik utat választottuk. Ebben a szegmensben ugyanis nincs tömeggyártás. Utóbb kiderült, jól döntöttünk, mert az egyszerű kesztyűk piacát a kínai gyárak uralják, így mi versenyképesek maradhattunk. Egy idő után nem is mi kerestük a vevőinket, hanem ők találtak meg minket.

– Olyannyira, hogy az Önök kesztyűit sztárok – köztük Lady Gaga, Christina Aguilera és az Olsen-ikrek – is viselik. Ők szintén a Siklósi úti épület ajtaján kopogtattak?
– Személyesen sajnos nem. Mi azokkal a neves francia, angol, vagy épp amerikai divat tervező cégekkel vagyunk kapcsolatban, akik ezekkel a sztárokkal foglalkoznak. Mi megkapjuk a terveket, amiket le kell gyártani. De valóban itt készült jó néhány híresség kesztyűje.

– Mit szól a kitüntetéshez?
– Természetesen nagyon örülök neki. Hozzá kell tennem, hogy úgy tekintem, ez nem csak a mi cégünknek szól, hanem a klaszterünknek is, amelyben kilenc pécsi kesztyűs-cég munkája van. Azon dolgozunk, hogy Pécset a “kesztyű fővárosaként” ismerjék meg.

Várbíró Zoltán
“Ilyen magasra mászunk fel”

“Mindenkinek van tériszonya, ezt le kell küzdeni” – ezt már a Váralpin Kft. fiatal ügyvezetője, Várbíró Zoltán mondja. Az ő cége is a kitüntetettek között van.

– Hogy lett alpinista?
– Németországban kezdtem, ott voltam alpinista két évig. Magas házakat szigeteltünk. Amikor hazajöttem, a szomszédom kért meg rá, hogy tegyem rendbe az ő házát is, mert salétromos lett a fal. Elvállaltam. Ez adta a kezdő lökést.

– Miként lett saját cége?

-Egy barátommal kezdtük ketten 2012-ben itt Pécsett. Aztán jöttek nagyobb megrendelések nem csak a környékről, így felvettünk embereket. Volt, hogy 28-an dolgoztak nekünk, most 12 alkalmazottunk van.

– Miért csökkent a létszám?
– Két évvel ezelőttig még kaptak állami támogatást a társasházak a szigetelésre. Azóta viszont a lakóknak maguknak kell megteremteni a pénzt. Ezért kicsit kevesebb a megrendelés. De csak mennyiségében, a munka minősége folyamatosan fejlődik.

– Hogyan tovább?
– Úgy tudom, hamarosan újra lesznek lehívható állami támogatások a panelek szigetelésére. Van még jó néhány ház, amin akad munka. Minél több országos megrendelést szeretnék begyűjteni. A főhadiszállás azonban Pécsett maradna: a díjból úgy tűnik, szeretnek bennünket.

[frame]
A közéleti díjakat is kiosztották

Az “Év Vállalkozója” díjat Demján Sándor alapította, és az általa vezetett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége osztja ki minden évben. A megyei címeket Hornitz József és Várbíró Zoltánon kívül a szintén pécsi Tímár Lajos, a beruházásokkal foglalkozó Tímár és Társa Kft. tulajdonosa és a mohácsi Kovács Róbert, az LPG Gas Kft. vezetője kapták. Az országos “Év Vállalkozója” címet Baranyából a borász Polgár Katalin, a szigetvári építési vállalkozó, Horváth László és a bikali élménybirtok “atyja”, Kollár László kaphatja. Kiosztották a kultúra és a közélet fontos szereplőinek szánt Príma Díjat is, amelyet a Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Laufer László fotóriporter és Garami József, a Pécsről elszármazott futballedző kapott. [/frame]