Ők Pécs legnagyobb szívű oroszlánjai!

Nem akármilyen oroszlánok állnak rendelkezésre a rászorulók védelmére már 1992 óta. Huszonöt elkötelezett pécsi teszi szebbé a betegek és elesett kisgyerekek mindennapjait, gondoskodva sorsukról. A Pécs-Normandia Lions Club a napokban ünnepli 25. születésnapját.

hirdetés
Uránia Mozi

Karitatív tevékenységük a társadalom minden színterén jelen van, jótékonysági rendezvényeik pedig már hagyománnyá váltak. Nem csak Pécsen, az egész országban. Huszonötödik születésnapjukat ünneplik a hétköznapi hősök.

– Pécsett két Lions Club is működik. Az Első Pécsi Lions Club neve egész egyszerűen abból ered, hogy pár évvel a mienk előtt alakultak meg, elsőként a városban. A Pécs-Normandia Lions Club neve onnan ered, hogy egy olyan kint élő, normandiai magyar révén jött létre, aki kikötötte, hogy ha klubja máshol szponzorál egy másikat, az Pécsett legyen. Így alakult meg a máig szoros testvérkapcsolatunk a francia Vallee d’Or klubbal – mondta Véghelyi Erzsébet, a Pécs-Normandia Lions Club jelenlegi elnöke.

A pécsiek szolgálata és fő profilja némiképp eltér a többi Lions Clubétól. Általában ezek a jótékonysági klubok különféle rendezvényeket szerveznek, és az onnan befolyó pénzt karitatív célokra fordítják. Náluk azonban elsősorban a rászoruló, beteg és egészséges gyerekek állnak a központban.

Véghelyi Erzsébet elmondta, a Normandia klub tagjai létrehoztak egy szülőszállást azoknak a felnőtteknek, akik beteg gyermekeiket messziről hozzák a városba különféle kezelésekre, vizsgálatokra és eközben nincs módjuk arra, hogy huzamosabb ideig elszállásolják magukat valahol Pécsett. 1994-ben indult a szolgáltatás, ami rohamosan bővült. Ma a pécsi gyermekklinikával szorosan együttműködve adják ki a szülőknek a tíz szobában lévő huszonnyolc ágyat.

Minden programjuk a jótékonyság jegyében telik

– 2010-ben létrehoztuk a délutáni iskolai felzárkóztatási programot. Ennek kapcsán a Pécs-Normandia Lions Club kilenc iskolával és a Pécsi Tudományegyetemmel is kapcsolatban áll. Az iskolai felzárkóztatást általában az egyetem hallgatói végzik nálunk – mondta az elnök.

Jelenleg huszonöt tagból áll a klub, a létszám mindig ingadozik. Bárki és bármikor tag lehet, aki szívesen áldoz egy keveset az idejéből arra, hogy valami jót tegyen embertársaiért.

És hogy miben rejlik az oroszlánok ereje? Véghelyi Erzsébet úgy fogalmazott, a célba vetett hit és a jóakarat csodákra képes. És valóban, huszonöt év alatt húsz-huszonöt ember olyan eredményeket ért el, amiket más karitatív szervezetek még dupla ennyi idő alatt sem tudnak.

Adójuk 1%-át rengetegen ajánlották nekik, mintegy hálából jószolgálati tevékenységékükért, ebből sok mindent tudnak finanszírozni. Kapnak juttatásokat a partner- és társszervezetektől, a hazai és külföldi Lions Cluboktól, civil szervezetektől. Jó kapcsolatot ápolnak a gyermekjóléti szolgálattal, az önkormányzattal is.

Használt könyveket és játékokat egyaránt adományoznak

Véghelyi elmondta, a Lions klubok hagyományos akciókat is szerveznek: sok bált, vacsoraesteket, ahol legalább százan mindig jelen vannak, így az ebből származó bevétel is jelentős. Ruha-, illetve könyvgyűjtő akciókkal is segítenek. Az összegyűlt használt holmikat a rászorulók kapják. Számtalan színvonalas koncertet fémjeleznek a Lions Club nevével. Természetesen ezek is mind jótékonysági hangversenyek, ahol a befolyó összegből akár olyan civil szervezeteket is támogatnak, akik karitatív tevékenységeket folytatnak.

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, az elmúlt 25 év alatt a város civil szervezetei közül a Pécs-Normandia Lions Club kiemelkedett azzal, hogy olyan területen nyújtott megoldást és segítséget a rászorulóknak, amely eddig nem került a szociális szolgáltatások középpontjába.

– Három területen egészíti ki a Lions Club tevékenysége az önkormányzatét: megszervezik a súlyos beteg gyermekek szüleinek szállását, a nehéz körülmények közt élő gyermekek délutáni foglalkoztatását, felügyeletét, de felkarolják a határon túli magyar gyermekeket is. Közösséggondozó és közösségerősítő tevékenységüket Pécs eddig is elismerte és a későbbiekben is támogatja majd – nyilatkozta Őri László.

Az oroszlánok minden hónapban tartanak gyűlést, ahol megbeszélik a rendezvények, programok, feladatok szervezését. Közhasznú egyesületként évente közgyűlést és elnökségi ülést is tartanak. Szombaton, a Lions Club 25 éves jubileumi rendezvényén pedig 25 lufit engedtek fel a betegek és elesett kisgyerekért.