Olcsón, gyorsan a Balcsira – Busz, vonat kizárva?

Vízközelbe kell menni!

Itt a vakációs időszak, amikor egyesek csak pár napra, mások egy-két hétre utaznak el a Balaton partjára. Manapság a vonatozóknak is buszra kell szállniuk az út kedvéért, a buszozóknak pedig hosszan kell utazniuk. Kézenfekvő lehet a telekocsis rendszer, de ennek is vannak hátulütői. Azt is megnézzük összeállításunkban, mennyiért lehet megszállni a magyar tenger partján.

hirdetés

Június második felétől egyre többeket hívogat a Balaton, s ilyenkor akár egy hétvége vagy éppen hosszúra nyújtott víkend miatt is sokan vesznek hátizsákot Pécsről. Az idei nyár azonban tömegközlekedés szempontjából alig tartogat bármi jót az utazóknak.

A legtöbben a MÁV szolgáltatásait használták eddig, a vasúttársaság azonban tömegeket veszíthet el újabb, szerintünk rosszul ütemezett, felújítási munkái miatt.

Ahhoz ugyanis, hogy Pécsről Fonyódig eljussunk ezekben a nyári hetekben minimum háromórás utazás vár ránk, ráadásul még kétszer át is kell szállnunk – buszokkal viszik ugyanis az utasokat Dombóvár és Kapovár között, háromnegyed órát kell így zötykölődni, közben kétszer cihelődni. Mindezt 3.062 forintért számítja nekünk a jó öreg MÁV.

Kétszer is át kell szállni
Kétszer is át kell szállni

A volántársaságok jóvoltából kiiktathatjuk az átszállásokat, viszont busszal is kell legalább két és fél óra az út leküzdéséhez a tó partjáig. Itt annyi plusz jár, hogy a fedélzeten folyamatos a wifi-kapcsolat, így legalább online lehetünk – mindezt 2.800 forintért.

Sem árban, sem gyorsaságban nem versenyezhet ugyanakkor a Volán és a MÁV az autójukat megosztó telekocsisokkal. Ők az Oszkar.com és a Blablacar.hu hirdetései szerint 1200-2000 forintért utazhatnak. A drágább utaknál tekintélyes méretű bőrönd szállítása sem akadály, s van, aki vállalja ésszerű keretek között a háztól házig fuvart is; sőt, bizonyos sofőr még a mobilnetet is megosztja az utasok között.

[box title=”Szállás: olcsó maradt a Balaton” box_color=”#2b9c33″]Ha nem a legolcsóbb lehetőséget keressük, akár heti 40 ezer forintért kapunk két fő részére apartmant a déli parton, a strand vagy éppen a központ közelében. A kempingekben pedig fejenként akár napi kétezer forintért is meghúzhatjuk magunkat saját sátrunkban, kicsivel többért egészen a víz közelében kapunk sátorhelyet vagy akár bungalót. Utóbbit akkor érdemes választani, ha négyen vagyunk.[/box]