Omladozik a pécsi várfal

Kövek szakadtak le a várfalból a Kórház téri buszmegálló mellett. A lyuk fejmagasságban van, az utasok tartanak attól, hogy valakit eltalál majd egy méretes kő.

hirdetés

Az elmúlt hetekben keletkezett a várfalon egy méretes lyuk. A köveket összetartó kötés elengedett, a falból pedig szikladarabok hullottak ki.

A fal belső részén is jól láthatóak már a repedések, ahol szintén van egy nagyobb kő, ami bármikor leeshet. Máshol pedig már hiányoznak is a darabok a falból. A város eddig nem tudott ugyan a problémáról, de Magay Miklós, a Városfejlesztési és Kommunális Referatúra vezetője megígérte: a kollégáik egy-két héten belül elvégzik a felújítást az érintett területen.

A várfallal kapcsolatos probléma nem új keletű. 2008 végén a Papnövelde utcában sérült meg veszélyesen a fal, miután a korábban annak támaszkodó házat elbontották. Az önkormányzat akkor is megmentette az omladozó szakaszt. Az itteni rövidke rész megerősítése közel 2,5 millióba került.

A várfal egyébként a város kezelésében áll. A magánházak udvarára néző oldalát akkor javítják, ha a tulajdonosok jelzik a hibát.

A pécsi az ország leghosszabban megmaradt történelmi városfala. Az utolsó komolyabb felújítási, állagmegóvási munkák a kilencvenes évek elején voltak, akkor csaknem a teljes várfal-rendszert rendbe tették.