Támogatást kér a sörgyár

Nehéz anyagi helyzetbe került a Pécsi Sörfőzde, ezért az önkormányzathoz kell folyamodniuk támogatásért, hogy ne kelljen senkit elbocsájtani. Hiába erősödik a piac, a sörgyár még mindig nem heverte ki a válságot.

hirdetés

Komoly veszélyt jelent a hazai piacra a nagy számban behozott, gyenge minőségű sör. Bár a Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint 1,26 százalékkal emelkedett a hazai cégek eladott italmennyisége, a Pécsi Sörfőzde még mindig nem heverte ki a válságot.

Az itthon gyártott sörök árban nem tudnak versenyezni ezekkel az import termékekkel. A piac bevétele pedig hiába növekedett, az még mindig nem éri el a válság előtti szintet, ezért nem is elég az emelkedő költségek fedezésére.

A betétdíj-rendszer bevezetése miatt ugyanis pluszkiadással is kalkulálniuk kell a gyártóknak, mivel a sörfőzdének regisztrációs és rendszeradminisztrációs díjat is kellene fizetnie. Ez pedig egyenes úton megjelenne a termékek árában is, ami még több embert terelhet az import sörök felé.

Javulhat a Szalon minősége

 

Korábban Thomas Traser, a Pécsi Sörfőzde cégvezetője ebben a témában egy másik médiumnak úgy nyilatkozott, hogy az idei évre stagnálást, illetve egy kisebb visszaesést várnak, ami a megnövekedett terhek mellett nehéz helyzetbe sodorná őket. Ugyanakkor a gyárnál a betét- és úthasználati díjak miatt a sör drágulását is valószínűsítik.

Érdeklődésünkre a cégvezető elismerte, hogy a továbbiakban az önkormányzat segítségére is számítanak azért, hogy ne kelljen senkit elbocsájtani a cégtől.

Javítanák ugyanakkor – több komló hozzáadásával – a Szalon minőségét, illetve idén egy új márkacsaládot is be kívánnak vezetni: a Pécsi Sört.

Megkeresésünkre Csizi Péter alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat folyamatosan egyeztet a sörgyárral, ám ebben a témában hozzájuk még nem érkezett hivatalos megkeresés. Azt azonban hangsúlyozta, hogy Pécs számára fontos a sörfőzde, mert az egyike a város legrégebbi gyárainak. Pécs egyik szimbólumáról pedig nem lehet egyszerűen lemondani.