Online verik át a pécsieket

Háromszor annyi pécsit vágtak át idén az interneten, mint tavaly. A nem létező külföldi álommunka, vagy a valószínűtlenül olcsó áru rendkívül csábító lehet, de nem árt vigyázni. Ragaszkodjunk a személyes találkozóhoz!

hirdetés

Ahogy egyre népszerűbbé válik az internetes kereskedelem, úgy nő a csalások száma is. A sok előny – például kényelmes böngészési lehetőség, összehasonlítható árak – mellett veszélyeket is rejt az online vásárlás, hiszen az üzletfelek nem találkoznak személyesen, így a vevő fizetés előtt nem tudja ellenőrizni az árut.

Az utóbbi hónapokban Pécsett is megugrott az internetes csalások száma, tudtuk meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságától. Míg tavaly körülbelül 300 ilyen esetet jelentettek a városban, idén már most csaknem 1000 csalásról tudnak.

Az ügyek többsége két típusba sorolható: a csalók nem létező külföldi munkát ígérnek, vagy olyan árut kínálnak eladásra, amit nem küldenek el. Közös jellemzőjük, hogy a pénzt mindig előre kérik, ám miután a munkakereső, vagy a vevő átutalja a pénzt, a megadott telefonszámon, vagy e-mail címen már senkit sem lehet elérni.

– Belföldön az esetek többségében kézre kerül az elkövető, a külföldi csalókkal azonban sokkal nehezebb a nyomozó hatóság dolga. Az Európai Unión belül azonban – nemzetközi jogsegély útján – még van lehetőség adatkérésre, ez esélyt ad a bűnözők kézre kerítésére – írta válaszában a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Jól meg kell fontolni, hogy kinek utalunk pénzt!

Mit tehetünk?

Külföldi munkavállalás esetén soha ne utaljunk előre pénzt és mindig ragaszkodjunk a személyes találkozóhoz a munkaadóval. Az olyan állás hitelessége eleve erősen megkérdőjeleződik, ahova már néhány e-mail váltás után felvesznek valakit.

A vásárlásoknál célszerű a megbízható, nagy cégektől rendelni, vagy ragaszkodni kell a személyes találkozóhoz és a helyszíni fizetéshez. Amennyiben ezekre nincs lehetőség, válasszuk az utánvéttel történő fizetést, hiszen így a csomagot biztosan megkapjuk. Mindig ellenőrizzük, hogy a csomag bontatlan-e, ha lehetőségünk van rá, nyissuk ki és ellenőrizzük tartalmát!