A környezetvédelem fontosságáról és aktuális politikai ügyekről beszélt az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) szerdai sajtótájékoztatóján, amit Kővári János elnök és Vozár Pál alelnök tartott. Szóba került a baloldal magát függetlennek mondó, MSZP-s, DK-s polgármesterjelöltje is, aki ha pozícióba kerül, akkor Pécs fenntarthatatlanná válhat. 

Az Összefogás Pécsért Egyesület vezetői szerint „sovány, populista ígéretekkel akarja megnyerni a választókat” az MSZP és DK által indított, pénzzel is támogatott, magát azonban függetlennek mondott polgármesterjelölt.

– Ha felelőtlen ígéreteit mégis betartja, akkor a város válik fenntarthatatlanná. Nem lenne biztonságban Pécs, ha kezébe kerül az irányítás – mondta az egyesület elnöke, Kővári János. Van olyan ígérete, amivel 300-400 milliós kiesést okozna a városnak, de a  másik esetben már milliárdokról lenne szó – derült ki a tájékoztatón. 

– Az ÖPE nem tesz ilyen ígéreteket: a buszos közlekedésfejlesztés például a programjukban egyszerre szolgálja a környezetszennyezés csökkentését és a költséghatékonyságot is – mondta.

Vozár Pál, a szervezet alelnöke a baloldal jelöltjéről azt is mondta, hogy hiába tartja magát annak, nem a nép embere, és emlékeztetett rá, 2014-ben még azzal dicsekedett a médiának, hogy hány százezer köbméter fát tüzel el az erőmű, így most nehéz elképzelni, hogy lelkes környezetvédő vált volna belőle.

Mint ismert, az MSZP-DK által állított jelölt korábban a pécsi erőműnél dolgozott, most pedig egy állami vállalat középvezetője.

Az ÖPE alelnöke az egyik felelőtlen ígérgetésére is kiért. Azt az egyszerű köztudomású tényt is elmondta, hogyha az egészségügyi intézmények körül teljesen ingyenes lenne a parkolás, akkor nem feltétlenül csak a betegek hozzátartozói tudnának megállni, hiszen amikor szabad volt év elején Pécsen a parkolás az automaták cseréje miatt, az egész városban sehol sem lehetett helyet találni.

Felmerült annak a DK-s pécsi kampánygyűlésről kiszivárgott hangfelvételnek az ügye, amelyen maguk a DK-sok ismerik el, hogy civilnek, ellenzékinek kell magukat nevezni a választók előtt, mert így nyerhetnének. Majd arról is beszélnek, hogy az egyik támogatójuk alvilági, de az nem baj, mert legutóbb is ő adott pénzt a kampányukra.

– Morális kérdés az, hogy valaki négyszemközt is ugyanazt mondja, mint amit a választóinak. Ez hitelvesztést jelent – mondta Kővári.

Legyen Pécs Európa Zöld Fővárosa

2014-ben és 2016-ban már pályázott a város, mindkét alkalommal a középmezőnyben végeztek. Most, ha a közgyűlés is rábólint az ÖPE kezdeményezésére, harmadszor is kandidálhat a város, most a 2022-es Európa Zöld Fővárosa címre.

– Ideje megmutatnia Pécsnek, hogy mennyi mindent tett és fog még tenni 2022-ig. A pécsi közgyűlés az elmúlt években közel 20 milliárd forintnyi ilyen jellegű beruházásról döntött. Ennek negyede a helyi gazdaság fejlesztésére, a kis- és középvállalkozások támogatására jutott. Majdnem ekkora összegből történt már meg számos középület energetikai korszerűsítése, iskolák és óvodák újulnak meg folyamatosan. Fontos még a roncsolt területek helyreállítása és a zöldfelületek növelése: folyik a Karolina-külfejtés rekultivációja, a Tüskésrét már teljesen átalakult, folynak a fásítási programok és a patakok rendezése a csapadékvíz megfelelő levezetésére. A közlekedésre is nagy hangsúlyt fektettek: a nyáron elindul az e-közbringarendszer és érkezhetnek az első e-buszok is – mondta Kővári. – A zöld város érdekében tett lépések tehát egyben gazdaságfejlesztés, korszerűsítés és költségcsökkentés is.

Az uránbánya ügyében a kezdeményező Magyar Urán Resources Kft. nyújtott be egy éve környezetvédelmi engedély iránti kérelmet. Az ÖPE egy szűk hónapja nyújtotta be a népszavazási kérelmét is. A Helyi Választási Bizottság viszont első fokon elutasította a  kezdeményezést, mondván, nem lehet egy tevékenységet a település teljes területén megtiltani. Az ÖPE vezetői bejelentették: fellebbezni fognak a döntés ellen. A pécsi választási bizottsági ülésen a bodai atomtemető kapcsán a pécsi népszavazást pedig azért vetették el Pécsen, mert közigazgatásilag nem ide tartozik.