Örökbe fogadhatjuk állatkerti kedvenceinket

Cora jólétét Csizi Péter is biztosítja már

Átadták a Pécsi Állatkert új Örökbefogadói Falát, ahol ezentúl az magasabb fokozatú állatbefogadók nevét dísztábla örökíti meg. A városvezetők lecsaptak a nagyvadakra, de számos állat vár még a pécsiek szeretetére és támogatására. Az állatokat amúgy nem lehet hazavinni, csak szólunk. 

hirdetés

A Pécsi Állatkert programjában 2007 óta lehetőség nyílik az állatok örökbefogadására. Ezzel a lehetőséggel élt szeptember 2-án pénteken Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és Csizi Péter országgyűlési képviselő is, az állatkert új Örökbefogadói Falánál, így pedig az elsők között váltak az állatkert arany fokozatú örökbefogadóivá. A polgármester egy amerikai bölényt fogadott örökbe, Csizi Péter Bonifácot, a borjúfókát, míg Őri László alpolgármester egy bengáli fehér tigrist „fogadott magához”. Az új állatkert első örökbefogadója egyébként egy pécsi hölgy, Kántor Viktória volt, aki Corát, Bonifác barátnőjét vette magához. Egyben ő az állatkert 500. örökbefogadója is, mivel még a régi állatkertben is élt ezzel a lehetőséggel.

A város vezetői népszerű állatokat fogadtak örökbe
A város vezetői népszerű állatokat fogadtak örökbe

Páva Zsolt az eseményen elmondta, hogy májusi megnyitása óta az állatkert páratlan népszerűségnek örvend, és egyértelműen a nyár legnagyobb attrakcióját jelentette a pécsiek és a turisták számára. A megnyitó óta eltelt mintegy 100 nap alatt ugyanis több mint 109 ezer látogató fordult meg itt.

Páva Zsolt bölénye, Brutus
Páva Zsolt bölénye, Brutus

Kifejtette, hogy az örökbefogadás kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy az állatkert további sikereihez bárki hozzájárulhasson. Aki ugyanis így támogatja a zoo-t, az hozzájárul például ahhoz is, hogy az állatkert vezetői új állatok beszerzését – mint például a nemsokára érkező barnamedve – is könnyebben finanszírozhassák, hogy az állatok kifutói tovább szépüljenek.

Csizi Péternek lett egy fókája
Csizi Péternek lett egy fókája

Csizi Péter hangsúlyozta, hogy, az örökbefogadási program is jól mutatja, hogy az állatkert megújulása nem ért véget a májusi megnyitással, majd hozzátette, hogy az állatok jelképes befogadásával a pécsiek érzelmileg is jobban kötődhetnek az új állatkerthez.

Cora jólétét Csizi Péter is biztosítja már
Cora jólétét Csizi Péter is biztosítja már

Az országgyűlési képviselő ezután felidézte, hogy nemrégiben kisbölény született a parkban, bővült az akváriumi állomány, valamint akadálymentes útvonalat is kijelöltek a zooban, továbbá megrendezték az Állatkertek Éjszakáját is. Mindezek jól mutatják, hogy a zoo naprakész, folyamatos fejlődésre képes hely. Végezetül elmondta, hogy a közeljövőben beindul egy komoly, magas színvonalú állatkerti oktatási program is.

Kántor Viktória az első és az 500. örökbefogadó.
Kántor Viktória az első és az 500. örökbefogadó.

Borbás Károly, a Pécsi Állatkert igazgatója kifejtette, hogy az örökbefogadási lehetőségre már a nyitást követően igény mutatkozott a látogatók (magánszemélyek és cégek) részéről, sokan szerettek volna ugyanis már ekkor hozzájárulni az állatkertben élő állatgyűjtemény gazdagításához, az állatok ellátáshoz, és a létesítmény fejlesztéséhez.

Felkerülnek a falra a táblák
Felkerülnek a falra a táblák

Hozzátette, hogy az örökbefogadáson túl más támogatásra is szüksége van az állatkertnek, hiszen önkéntes programjuk és a középiskolások közösségi szolgálatának keretében is várják a segítő, állatbarát diákokat.

Őri Lászlóé ez a szép tigris
Őri Lászlóé ez a szép tigris

Az ajándékokkal is járó örökbefogadás egyébként már 5 ezer forinttól megvalósulhat. A további részletekről és információkról itt tájékozódhatnak: http://www.pecszoo.hu/hogyan-segithetunk/.