Összefogás egy jó ügy érdekében!

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány olyan civil szervezet, amelyről lépten-nyomon hallhattunk már Pécsen. Szerveztek már jótékonysági koncertet, mikulásfutást, építettek már játszóteret és szerveztek vitorlásversenyt. A komoly és elkötelezett munka egy közös ügy érdekében folyik, azért, hogy a daganatos gyermekek ellátása és életminősége javuljon és rengeteg pozitív élménnyel gazdagodjanak. (X)

hirdetés

Dr. Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, gyermekonkológus elmondja, az alapítvány célja, hogy a PTE Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályán kezelt daganatos, illetve leukémiás gyermekek ellátásán és életminőségükön a lehető legjobb módon javítsanak. Ennek vannak tárgyi feltételei, vagyis műszerek beszerzése, illetve személyzeti feltételek, azaz hogy az ott dolgozók tudását, munkájának légkörét és mentálhigiénés állapotát javítsák.

– Az itt kezelt gyermekek több mint háromnegyede meggyógyul betegségéből. Ez egy roppant pozitív adat, ami arra bizonyíték, hogy a gyermekonkológia alapvetően az életről szól – így dr. Ottóffy Gábor. Hozzáteszi, hogy pont ezért nagyon fontosnak tartják, hogy az osztályon töltött idő tartalmasan, pozitív élményekkel, minőségi mindennapokkal és örömmel teljen.

Az alapítvány eseményei, munkája

Az alapítvány az elmúlt évek során már többször is hozott olyan döntéseket, amelyek a beteg gyermekek mindennapjain, életminőségén javítottak. Korábbi kampányai közül például 2011-ben támogatókat keresve játszóteret építtetett a gyermekklinika udvarára, amit az apróságok szabadon használhatnak. Egy évvel később pedig a Rotary Klub Pécs támogatásával és az alapítvány közreműködésével elkészült a gyermekonkológián a személyzeti pihenőszoba.

Ezeken az akciókon kívül az alapítványt a Jótékonysági Fürdőruhás Mikuláskocogásról is ismerhetjük, 2014-ben ugyanis már harmadszorra szervezték meg a jótékonysági futásukat, amelynek az volt célja, hogy minél többen adakozzanak a meggyógyult, gyógyulóban lévő daganatos gyermekeket és családjaikat segítő szervezetnek.

Az események mellett azonban még fontosabb az a ráfordított munka, energia és életerő, amivel az alapítvány tagjai dolgoznak nap mint nap. A rendkívül szerteágazó munka több összetevőből áll. Először is figyelmet és pénzt fordítanak a mindennapi orvosi és ápolási eszközök beszerzésére, javíttatására. Másodszor nagy hangsúlyt kapnak az ott dolgozók továbbképzései, konferenciák szervezése és támogatása a tudás gyarapítása érdekében. Harmadszor nagyon fontos, hogy a lelki megterhelés miatt a személyzet kiégést megelőző eseményeken vehessen részt. Ilyenek a belső és külső kommunikáció javítását célzó mentálhigiénés programok, amelyek pszichológusok segítségével zajlanak le.

Az alapítványnak feladata továbbá a régió nem gyógyítható onkológiai gyermekbetegei (akik a betegek kisebb részét képezik) számára az otthoni gyermekhospice-szolgálat működtetése. A kezelések közben nagyon fontos az életminőség javítása, aminek ékes példája a már kialakított gyermekjátszótér, illetve a most tervezett szülőpihenő. A kezelések után pedig a lelki feldolgozásban segíthet a gyermeknek és a családnak az Eurakvilo Regatta vitorlásesemény, amely idén a Bátor Táborral karöltve élményterápiaként is funkcionál. Az évente egyszer megrendezett eseményen a beteg gyermekek, családjaik és az onkológia dolgozói vitorlázhatnak, kiszakadva a megszokott környezetből, élményekkel gazdagodva a krízishelyzetek után.

Máté Beatrix, az alapítvány menedzsere elmondja, óriási dolog, hogy vannak privát jellegű adományozások, de vannak, akik idejüket és tehetségüket áldozzák az alapítványnak. A szombati jótékonysági esten fellépők is ilyenek, akiknek a jó ügy érdekében való összefogása példaértékű.

10428087_1018343064865510_6648997227546936808_n

Újra lesz jótékonysági est

Szombaton, szeptember 12-én 20 órakor a Nappaliban (Pécs, Király utca 23-25.) újra jótékonysági koncert lesz, fellép Ian O’Sullivan (Mongooz and the Magnet), a Gézakékazég, a Junkie Jack Flash és a Konyha (Facebook-esemény ITT). Az esten befolyt összegből a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztályán két gyermek-szülő kórtermet (szülőpihenőt) szeretnének kialakítani, ahol a kezelések alatt a beteg gyermek mellett lehetne legalább az egyik szülő. Csak annyit kell tennünk, hogy az egyébként ingyenes jótékonysági esten belátásunk szerint vásárolunk “belépőjegyet”, amivel a rákos gyermekeket támogatjuk.

Ezúttal az alapítvány szeretne hatalmas köszönetet mondani minden pécsi művésznek, polgárnak és fellépőnek, aki segédkezik a koncert lebonyolításában és az alapítvány mindennapjaiban!

Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványnak adakozhatunk bármikor itt:

MKB Bank: 10300002-10531950-49020012

Adószám: 18215962-1-02

Honlapjuk ITT találjuk