Óvodát mentettek meg a varjúvésztől

A Kertvárosban élők már jó ideje küzdenek azzal, hogy a varjak megszállják az ottani fákat, s telepiszkítják a járdákat, padokat, azokat a játszótereket, ahol gyermekek fordulnak meg nap mint nap. Most egy uránvárosi óvoda platánjait kellett visszavágni, mert a madarak a riasztás ellenére sem tágítottak a területről.

hirdetés

Kertvárosban tavaly néhány nap alatt több száz aláírást gyűjtöttek össze az ott élők, mert így próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a varjak ürüléke miatt már nem tudnak leülni egy padra, vagy éppen a gyerekeket nem tudják levinni a játszótérre. A varjakkal kapcsolatos problémák megoldását a lakók kérésére korábban Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője szorgalmazta.

Az uránvárosi Radnóti Utcai Óvodában is hasonló gondok miatt kellett intézkedni, és levágni a fák ágait. S bár ott nem raktak fészket a madarak, az éjszakákat ott töltötték, és ez is elég volt, hogy telerondítsák az udvart.

Egy idő után a vezető óvónő már nem is merte kiengedni a gyermekeket az udvarra, mert azontúl, hogy összekoszolták volna őket, az ovisok akár az ürüléket a szájukba is vehették volna. A gyerekek szülei ezért sürgős lépéseket szorgalmaztak.

Bank László, a Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportjának vezetője azt mondta, hogy szerinte szükségtelenül csonkolták meg a fákat, és kereplővel is elég lett volna az állatokat elriasztani. Szerinte nem is volt ilyesmire engedélye a városnak.

Róka Róbert, a pécsi önkormányzat környezetvédelmi referense elmondta, első körben megpróbálták egy olyan speciális berendezéssel távolt tartani a madarakat, amely a bajba jutott varjak digitalizált vészhangját és ragadozó madarak hangját játszotta le, de ez nem volt hatásos, mert az állatok rájöttek, hogy nincsenek bajban. Szerint szinte biztosra vehető, hogy a kereplő hangját ugyanúgy megszoknák a varjak.

Így hiába takarítottak ki az udvaron, néhány nap múlva ismét rengeteg volt az ürülék az óvodában. A természetvédelmi hatóság a további problémák megelőzését célzó intézkedéseket – azaz a fészekkezdemények eltávolítását, valamint a madarak riasztását – engedélyezte. Az önkormányzat az engedélyben szereplő, riasztásra vonatkozó egyeztetési kötelezettségének is eleget tett a természetvédelmi kezelő felé.

A hatóságtól kapott engedély alapján a fészekkezdemények eltávolítása a fészkelési időszak végéig folytatódhat az engedélyezett területen, az elkészült fészkekhez a költési időszakban azonban már nem lehet hozzányúlni, hiába panaszkodnak a lakók. Ősszel viszont újabb akció indul.

A korábbi lakossági jelzések alapján ugyanakkor a Nagy Imre úton és a környező területeken szinte teljesen sikerült megoldani a problémákat, a madarak egy része a városi köztemető déli kerítése mentén húzódó véderdőbe költözött, ami távolabb van a síroktól is, így ürülékükkel nem okoznak konfliktust.

A hatósággal és a nemzeti park munkatársaival év elején tett bejárás során ebben az erdőrészben csak 4-5 fészket találtak, nemrég azonban már csaknem húszat tudtak összeszámolni. A tavalyi városi fásítási program során a Nyugati elkerülő út mentén olyan ligetes részeket is kialakítottak, amelyek majd hosszú távon alkalmasak lehetnek a madarak számára.

Persze olyan helyekre is átköltöztek madarak, amelyek szintén problémásak – például járda vagy buszmegálló van a fészekrakásra használt ágak alatt. A város folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat, panaszokat, s ennek fényében a költési időszak után új természetvédelmi engedéllyel is orvosolni kívánja a problémákat.