Paks: pécsi kutatókra számítanak

Nem dőlt el semmi, csak keresik a kiégett fűtőelemek helyét.

Paksi atomerőmű1

hirdetés

A Paksi Atomerőmű szakemberei jöttek a minap a pécsi egyetemhez, hogy a bővítés részleteiről beszéljenek. Azt szeretnék, hogy a pécsi kutatók is részt vegyenek a munkában, illetve annak előkészítésében.

Az egyetlen hazai atomerőmű vezetői látogattak a minap Pécsre, hogy az egyetem vezetőivel tárgyaljanak a bővítésről, az azzal kapcsolatos munkákról, s hogy mindebben számítanak a pécsi egyetem segítségére is.

– Az atomerőmű bővítése az egyik legnagyobb hazánkban történő kutatási projekt, a pécsi egyetem pedig Pakssal egy régióban van, így a mi tízkaros egyetemünkre is jelentős mértékben számítanak – mondta lapunknak Kovács L. Gábor, az egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke.

Paksi atomerőmű

– Elsőként tudomásom szerint bennünket kerestek meg, Pécsen. A bővítésben gyakorlatilag minden tudományterület szerephez jut, hiszen a szeizmológiai mozgások, az élővizek, élővilág, a meteorológia helyzete, az energetika, sőt a társadalompolitikai változások is felszínre kerülnek többek között. Az atomerőmű gazdái pedig alapos munkát szeretnének – tette hozzá Kovács.

[box title=”Állatok, növények: nincs káros hatás” box_color=”#469f32″]Borhidi Attila akadémikus szerint a korábbi blokkok építése óta több évtizedes tapasztalat, hogy az atomerőmű hatása lényegében nem érzékelhető a helyi állat- és növényvilágban.[/box]

Szerinte a következő hónapokban hatalmas verseny alakul ki a hazai tudásbázisok között az atomerőműnél folyó munkák miatt, s reményét fejezte ki, hogy minél több területen a PTE tudósai, kutatói lesznek majd a befutók között.

Kovacs_L_Gabor_portre

Kovács L. Gábor emlékeztetett rá: Paks már több évtizede támaszkodik a pécsi universitasra, az orvoskarral például megkülönböztetett jó kapcsolata volt. Mint mondta, a pécsi egyetem számos kutatója is részt vett már az atomerőmű kapcsán életre hívott kutatásokban.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, amikor a pécsi egyetem vezetőjével beszélt, hogy az üzemidő-hosszabbítás, az új blokkok építése, majd működtetése szükségessé teszik, hogy a Pakshoz legközelebbi tudásbázissal szorosabban működjenek együtt.

A pécsi tanácskozásukon a paksi vezetők és a PTE-s szakemberek megállapították, hogy az új blokkok kiváló lehetőséget, de egyben nagy kihívást is jelent a magyar gazdaságnak és társadalomnak, így ki lehet jelölni közösen a felkészülés és felkészítés további irányait.