Panasz van a rezsicsökkentésre

Csekkek tízezrei maradnak befizetetlenül Pécsen

A többség a zsebén, illetve pénztárcáján érzi Pécsen a rezsicsökkentést, vannak azonban, akik a számlák tüzetesebb átnézése után a fogyasztóvédőkhöz fordultak. Volt, aki azért nem fizet ma kevesebbet, mert a szabadpiacról vásárol.

hirdetés

Immár négy hónapja kell tíz százalékkal kevesebbet számlázniuk az áram-, gáz- és távhőszolgáltatóknak, mégis vannak, akik nem érzik, hogy csökkent volna a rezsijük. A fogyasztóvédelemhez folyamatosan futnak be a panaszok Pécsről is.

Sokan nem értik, hol a csökkenés…

– Jellemző, hogy a január elején beérkezett megkeresések a tavalyi fogyasztásról kiállított számlákkal voltak kapcsolatosak, amelyekben még nem kellett érvényesülnie a 10 százalékos csökkentésnek. Emellett előfordult az is, hogy többen nem egyetemes szolgáltatás keretében vételeztek, hanem szabadpiaci kereskedőtől vásárolták a villamos energiát, illetve a földgázt, erre a megállapodáson alapuló végfelhasználói árra azonban nem alkalmazható automatikusan a hatósági árszabályozás, így a 10 százalékos csökkentés sem – sorolja az eddigi tapasztalatokat Góra Zoltánné, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség megyei vezetője. De volt olyan megkeresés is, hogy a palackos gázok vonatkozásában miért nem érvényesül a csökkentés.

Az év eleje óta egyébként Pécsről tucatnyian reklamáltak a szervezetnél, de eljárást csak egy esetben indított a szervezet.

– A beadványok, megkeresések túlnyomó többsége tájékoztatással, számlával kapcsolatos magyarázattal megnyugtatóan orvosolható volt – mondja a vezető.

Góra Zoltánné azt mondta, a felügyelőség azt vizsgálhatja, hogy a szolgáltatók eleget tettek-e a rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeiknek. Ilyen például, hogy a számlának tartalmaznia kell a fogyasztó megtakarítását 2013. január 1-je óta, valamint az elszámolt időszak tekintetében is.

– Lényeges, hogy amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelő díjtételt alkalmaz a szolgáltató, akkor számlareklamációjával először a szolgáltatóhoz kell mennünk. Ha marad a panasz, a fogyasztóvédelem csak ezt követően tud intézkedni – mondta a szakember.

Ők egyébként a Szabadság u. 7. alatt elérhetők munkanapokon 8-11.30 és 13 és 16 óra között, valamint a 72/510-494-es telefonszámon és a fogyved_ddf_pecs@nfh.hu e-mail címen is kereshetők.

[frame]

Szemét, víz, csatorna, PB-gáz, kéményseprés, szippantás

A szemétszállítás, a víz, a csatorna, valamint a PB-gáz ára után a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés. A lakossági tartályos és vezetékes PB-gáz, valamint a 11,5 kilogrammos gázpalack ára június 1-jétől – a tavaly december 31-i árakhoz képest – ugyancsak tíz százalékkal lesz olcsóbb. Legkésőbb az első félév végéig csökkentik a kéményseprés és a szennyvízszippantás díját is, utóbbit hatósági árassá teszik. A lakossági víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak július 1-jétől csökkennek 10 százalékkal. Utóbbiaknál a tavaly áprilisi ár lesz a mérvadó, a többi díjnál a decemberihez viszonyítják a csökkentést.

[/frame]

 • marad a túlzottdeficit eljárás

  ez se sikerült. maradunk a túlzott-deficit eljárás alatt
  eu tavaszi jelentés
  aki meglepődött az csak politikus lehet

  GDP growth (%, yoy) 1,6 -1,7 0,2 1,4
  Inflation (%, yoy) 3,9 5,7 2,6 3,1
  Unemployment (%) 10,9 10,9 11,4 11,5
  Public budget balance (% of GDP) 4,3 -1,9 -3,0 -3,3
  Current account balance (% of GDP) 1,0 1,9 2,5 2,6