Pangás – Védekeznek a pécsi éttermesek

Nem könnyű a pécsi vendéglátóhelyek dolga a nyári, főként a júliusi-augusztusi hónapokban, amikor gyakorlatilag kiürül a város. A külföldi és magyar egyetemisták hazautaztak, a turisták ebben a melegben pedig inkább a vízpartot választják a kultúra helyett. Megnéztük, hogyan védekeznek az augusztusi vendéghiány ellen a város éttermei, kávézói.

hirdetés

Néhány étterem a nyár utolsó hónapjában inkább a pihenést választja, és nem is nyit ki iskolakezdésig, mondván, olcsóbb zárva lenniük, mint alacsony forgalommal, kevés vendéggel várniuk a szeptembert, amikor újra megtelik a város.

A legtöbb, nyitva maradó vendéglátóhely forgalma is visszaesik a nyári hónapokban, ők ilyenkor különböző étel- és italakciókkal próbálják becsalogatni az embereket. A legkedveltebb a nagy melegben a gyümölcsleves és a hűsítő limonádé.

– Hiába vagyunk a belváros szívében, a betonrengeteg és a negyven fok feleannyi vendéget és turistát vonz, mint például tavaly – mondta Vörös Laura, a Murphy’s Pub üzletvezetője. – Az étterem egyébként klimatizált azoknak, akik a belső helyiséget választják, s kedvezményeket is biztosítunk az étel- és italfogyasztásból – teszi hozzá, mi módon próbálnak talpon maradni.

A pub forgalma a júliusi, augusztusi hónapokban harminc-negyven százalékkal esik vissza. Az üzletvezető szerint azonban minden rétegben érezhető a változás nyáron.

Napközben, a legnagyobb melegben csak kevesen merészkednek ki az utcára, így a kávézókat, éttermeket is elkerülik a vendégek.

– Este tele van a külső és a belső klimatizált helyiség is, viszont hétvégén alapból kihalt a város. Mindenki vízparton van, vagy a szabadságát tölti – magyarázta Siklósi Nikoletta, a Dóm Art Bistro üzletvezetője. – Próbáljuk hideg ételekkel és italokkal hűsíteni az embereket, valamint koktél- és sörakciókkal várjuk őket.

Az időjárásra való tekintettel az étteremben ingyen kapnak a vendégek szódát és csapvizet, ezzel is segítik nekik átvészelni a forróságot, s nagyobb kedvet csinálni az étkezéshez.

A kávézók talán könnyebb helyzetben vannak, mint az éttermek, ugyanis az emberek szívesebben ülnek be valahová beszélgetni egy pohár fröccs vagy limonádé mellett, mint például ebédelni.

– Este a terasz tele van, napközben inkább a törzsvendégek fordulnak meg nálunk – fogalmazott Mertlik László, a Blöff Coffe üzletvezetője. – Őszhöz képest gyengébb ugyan a forgalmunk, de alapvetően sokan vannak. Esténként élőzenével csalogatjuk a vendégeket, de sportközvetítéseket is nézhetnek nálunk. Úgy veszem észre, az idei szezon jobb a tavalyinál – tette hozzá.

A Hangulatsziget Fesztivál egyébként sokat dobott mind az éttermek, mind a kávézóhelyek forgalmán, ezért a vendéglátósok örömmel fogadták a kezdeményezést, mint mondták, érezhető volt a pozitív hatása.

– Nyáron sem esik vissza a forgalmunk, ennek talán az az oka, hogy olyan vendégkörrel rendelkezünk, akik nem utaznak el nyaralni, viszont ha a Sétatéren van valami, azt megérzi a hely – mondta Felcser Dávid, a Nappali tulajdonosa. – Egyébként annyira meleg van, hogy a rozéfröccs helyett inkább a fehéret isszák a vendégeink, a legkelendőbbek a limonádék, amit jól telepakolunk gyümölcsökkel – mondta.

A lapunk által megkérdezett helyek vezetői egyébként abban bíznak, hogy egy-két héten belül jelentősen megnövekszik a forgalmuk. Azt mondják, augusztus második felétől egyetemisták ezrei „veszik be” a belvárost, így a most esetlegesen keletkező veszteségeket igyekeznek gyorsan ledolgozni majd.