Patkányhulla és trendi liszt

Mumifikálódott patkányt is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai egy tolnai üzemben, amikor ellenőrzést tartottak. Összesen mintegy 100 tonnányi, azaz ezer zsáknyi ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglaltak és döbbenten tapasztalták, mekkora mocsok volt mindenütt.

hirdetés

A NÉBIH szakemberei március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg – közölte a szervezet honlapján.

lisztgyár1

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság oly kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, a kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

lisztgyár3

Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomon követhetőek.

lisztgyár2

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti.