300 éves barátság

Csütörtökön délután nyitotta meg Páva Zsolt polgármester a Király utcában a német nemzetiség pécsi és baranyai vonatkozásait bemutató tárlatot. A Pécsi Nemzetiségi Körkép elnevezésű rendezvénysorozat részeként megrendezendő kiállítást Gerner Zsuzsa tiszteletbeli konzul is köszöntötte.

hirdetés

“300 év tükrében – a német nemzetiség Pécsett és Baranyában” címmel látható csütörtöktől az a kiállítás a pécsi belvárosban, amely a legnagyobb lélekszámú nemzetiség elmúlt háromszáz évét hivatott bemutatni.

– A legnagyobb létszámú nemzetiség nagyon fontos szerepet töltött be a város életében. A törökök kiűzése után Pécs gyakorlatilag német város lett. Elmondhatjuk, hogy a város újjászületésében meghatározó szerepe volt a németségnek – mondta Páva Zsolt.

németek

A polgármester hozzátette, hogy ez az alkalom tisztelgés német honfitársaink felé, hiszen ez a kiállítás bemutatja, hogy mit tett a német kultúra, milyen hatással volt a német kisebbség a többségi magyar társadalomra az elmúlt évtizedek során.

Gerner Zsuzsa tiszteletbeli konzul történelmi ismeretekkel, szemléletes adatokkal érzékeltette a német kisebbség Pécs mindennapi életében betöltött szerepét. Egyebek mellett megtudtuk, hogy német nyelven adták ki a város első lapját, és azt is, hogy még a XX. század elején is a lakosság több mint a fele a német nyelvet használta a hétköznapokban.