Páva: ezért fontos Pécs számára nemmel szavazni!

Senki nincs felkészülve arra, hogy ismeretlen kultúrkörből érkező migránsokat fogadjon – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. A városvezető az október 2-i referendum kapcsán arról is beszélt, hogy milyen veszélyes precendest teremthet, ha alávetjük magunkat a kényszerbetelepítésnek.

Viszonylag keveset beszéltek arról, hogy amennyiben a kvótarendszer életbe lép, akkor az precedenst teremt, függetlenül attól, hogy első körben hány embert akarnak hazánkba küldeni – kezdte a sajtótájékoztatót Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

hirdetés

– Azért veszélyes pálya ez, mert akkor egy bejáratott jogi úton küldhetnek hozzánk migránsokat akaratunk ellenére – mondta, hozzátéve: arról is kevés szó esik, hogy bár a kvóta önmagában egy virtuális fogalom, ám hatása nagyon is konkrét.

– Magyar településekre, leginkább nagyobb városokba érkezhetnek a bevándorlók, követlenül magyar emberek szomszédságába, erre pedig nincsenek felkészülve – tette hozzá. – Emlékezetes, hogy milyen felháborodást váltott ki az is, hogy a Pécs melletti Martonfán alakítottak volna ki menekülttábort.

A polgármester szerint ha kényszerbetelepítés lesz, akkor ez közvetlenül Pécset is érinteni fogja, hiszen infrastrukturális szempontból a város megfelelő hely lehetne, hiszen számos üres épületben találhatna nekik helyet Brüsszel. Ilyen a Tüdőszanatórium, a pécsbányai kórház, a Munkácsy utcai volt rendelőintézet vagy éppen az Áper laktanya.

– Nem arról van szó, hogy Pécs nem akar segíteni, hiszen a délszláv háború idején is rengeteg bosnyák és horvát menekültnek adott otthont a várost, ám ők vissza akartak térni otthonukba és nem a jobb gazdasági körülmények miatt érkeztek – közölte a polgármester. – Ismeretlen kultúrából jövő, ismeretlen hátterű emberekre, migránsokra senki nincs felkészülve. Az unokáinkról van szó, ezért is kell október 2-án nemmel szavazni a betelepítésre.