Páva Zsolt: Trianon már nem tabu

Már nem számít tabunak Trianon – mondta a vasasi templomkertben elhelyezett Trianon emlékműnél Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Nemzeti Összetartozás Napján.

hirdetés

A vasasi templom kertjében tizedik alkalommal emlékeztek meg a trianoni döntésről, amelynek során Magyarországot feldarabolták. A parlament 2010-ben nyilvánította június 4-ét, az első világháborút magyar részről lezáró trianoni békediktátum aláírásának a napját a Nemzeti Összetartozás Napjává. 1920-ban ezen a napon a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában hozott döntés értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták az ott élő lakossággal együtt.

IMG_1917 másolata
Páva Zsolt szerint sokat változott a gondolkodás Trianonról

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megemlékezésen elmondta, a döntés rendkívül káros volt Magyarországnak, hazánk kétharmada veszett el, megfosztották az országot erőforrásaitól. A II. világháborút követően nem lehetett a beszélni e traumáról, de a rendszerváltás után sokáig a közbeszédben sem volt fontos téma Trianon. A mélypont a kettős állampolgárságról szóló népszavazás volt, mondta.

– 2010-ben, az Orbán-kormánnyal elindult a nemzetegyesítés folyamata, amelynek fontos állomása volt a kettős állampolgárság megadása szavazati joggal és a trianoni gyásznaphoz kapcsolódóan a Nemzeti Összetartozás Napjának létrehozása – mondta Pécs polgármestere. – Ami igazán örömteli, hogy az elmúlt években nagyon sokat változott az emberek gondolkodása, ma már senki sincs a határon túliak állampolgársága ellen és már nem számít tabunak Trianon, ami a feledésből komoly nemzeti üggyé vált.

Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hazánk tíz éve tagja az Európai Uniónak, és ezen belül kell eljutnunk oda, hogy a tőlünk elszakított nemzettársainkkal a kapcsolat rendezett, normális, határokon átívelő legyen.

– 2014-ben a magyarok nagyon határozott döntést hoztak, olyan képviselőket választottak meg, akik kiállnak a magyar érdekek mellett. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a magyar a magyarnak társa, testvére, egyenrangú partnere lehessen – fűzte hozzá.

A résztvevők az ökumenikus istentisztelet, beszédek meghallgatása és a koszorúzás után a Székely Himnuszt is elénekelték a megemlékezés zárásaként.

 • mj

  Bulcsú, ezt a nyilvánvaló baromságot egyedül találtad ki, vagy azért segített valaki?

 • Szegény

  nemtudomki, a másik nickneved a “nemtudoksemmit” lehetne…

 • Figyelő szem

  Figyelj Bulcsú! Elképesztően nagy hülyeségeket írogatsz, szerintem meg se szólalj , mert elsodor a nemzet haragja!

 • Bulcsú

  Trianonban nem darabolták fel Magyarországot, hanem effektíve létrehozták. A világháború után az Osztrák-magyar Monarchia felbomlott, a nemzetiségek vitték a területeiket és mi is végre független ország lettünk 400 év tartományi lét és elnyomatás után. Ennek az szabad, szuverén magyar államnak (Magyar Királyság) a létét és határait az 1920. június 4-én aláírt békeszerződés állapította meg, vagyis ez nem trauma, hanem országunk újjászületésének ünnepe. Kár, hogy Horthyék mindent elszúrtak azzal, hogy a nácik oldalán belevitték az országot még egy vesztes világháborúba…

 • Szőts

  nemtudomki hosszu lenne az ilyen hazátlan bitangnak mint te vagy elmagyarázni. / Örülök hogy a Polgármester ur részt vett a Nemzeti tragédiánk megemlékezésén.

 • pako ibanez “

  Neked biztos nem véreid !!

 • nemtudomki

  Mi köze Trianonhoz az un. “székely himnusz”-nak?