Pécs: csökkenő adók, változó bevallás

Kevesebb is elég lesz a sárga csekkekre

Jövőre is komolyan hozzányúl az adórendeletéhez Pécs, most azonban nem emelésekre kell felkészülni, hanem több kedvezményt is adnak, miután a város anyagi helyzete stabilizálódott. Számos kedvezményt, kiváltságot, könnyítést és kivételt tartalmaz majd az új helyi jogszabály.

hirdetés

Csizi Péter alpolgármester lapunknak elmondta, 2010 óta rutinnná vált az önkormányzatnál, hogy minden évben felülvizsgálják a helyi adókkal kapcsolatos rendeletet. Idén sem lesz ez másként.

A Kertvárost is képviselő Csizit például sokan keresték meg a déli városrészből azzal, hogy bár kicsi lakásuk van, mégis nehezen tudják fizetni a közterheket. – Ezért azt javasoltam többek között, hogy az ötven négyzetméter alatti lakások tulajdonosai fizessenek kevesebbet januártól – mondta lapunknak az alpolgármester.

Hoppál Péter is számos javaslattal élt azok után, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan gyűjtögették a lakossági, szakmai és vállalkozói véleményeket. Így ezek is bekerültek a hivatalos anyagba. Hoppál egyebek mellett az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos korábbi anomáliáknak szeretett volna véget vetni, valamint a munkahelyteremtő pécsi vállalkozások számára javasolt kedvezményes építményadót.

adóiroda4

Az adóiroda ennek megfelelően ezzel kapcsolatos és több más változást is elindít 2014-ben.

Az 50 négyzetméteresnél kisebb lakások után például az eddigi építményadó felét kell csak fizetni januártól: itt négyzetméterenként az eddigi 200 helyett 100 forint lesz az évi közteher. A hirdiek, szabolcsiak, rácvásrosiak, somogyiak, nagyárpádiak, vasasiak ezentúl 200 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha ingatlanjuk kisebb, mint 100 négyzetméter. Ha nagyobb, akkor a 100 négyzetméter feletti rész után 450 forint az éves adó négyzetméterenként. Korábban 80 négyzetméternél volt a határ.

Az építményadó felét elengedik azoknak az időseknek is, akik az idősek otthonában életvitelszerűen laknak, amennyiben a lakásuk nem lakott, nem használt.

Építményük után a korábbi adó 30 százalékát nem kell befizetniük jövőre azoknak sem, akiknek tulajdonában romos vagy lakhatatlan épület van.

Akik műemléki épületben élnek, három éven át korábbi adójuk felét spórolhatják meg, amennyiben legalább a homlokzatot, vagy a tetőszerkezetet felújítják.

Az osztatlan közös tulajdonú építmények tulajdonosai a jövőben – ha az építményben kevesebb, mint 20 lakás van – évi 300 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha kevesebb, mint 30 lakás van bennük, 600 forint, ha több mint 30, 1200 forint az évi négyzetmétere kivetett adó.

A termelőüzemet működtető vállalkozások is kapnak könnyítést: építményadójuk az idei 800 forint/négyzetméter/évről 600 forintra csökken. A vállalkozásoknál azok is kapnak kedvezményt, akik szakmunkástanulót gyakorlati képzőhelyként foglalkoztatnak. Nekik az alapterület 30 százalékáig mindössze 200 forintot kell fizetniük évente. A húsz lakás feletti esetben azt javasolja az önkormányzat a lakóknak, hogy alakítsák társasházzá az ingatlanokat.

[box title=”E-bevallás: fejlesztenek”] Egyre többen neten vallják be a helyi adót, ezért az adóiroda egy olyan rendelet megalkotását kezdeményezte, amely szabályozza az adózók adókötelezettségeinek elektronikus úton való teljesítését, továbbá megteremti és jogi alapot ad a csoportos beszedési megbízással, illetve bankkártyával való fizetés lehetőségére. Az elektronikus módon való ügyintézés jelentős mértékben megkönnyítheti az ügyfélkapuval rendelkező és az Adóügyi Osztálynál regisztrált adózók számára az adókötelezettség, így a bevallási, a bejelentési, a változásbejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését. A bankkártyával való fizetés pedig szintén tovább segítheti az adózási morált – mondja Páva Zsolt polgármester.[/box]

 • anita

  Per főre lebontva kellene kiszámolni, és a család egy főre eső jövedelmét is figyelembe véve. Mélye a létminimum alatt élünk már így is miből tudjuk kifizetni?

 • anita

  Hatan lakunk 120 négyzetméteren egy főre 20 nm esik ez a luxus? Ez után.. kell annyi adót fizetni ?

 • Morcos

  Az adósságot átvállalták, ergo okafogyott a “nemlétező” ingatlanadó, kérjük megszüntetni!
  De ha már mindenképp meg akarnak bennünket kopasztani, visszaállíthatnák a régi rendet, ahol személyenként adómentesnek ismertek el egy bizonyos nagyságú életteret, ha már saját erőből megteremtettük.
  Az meg egészen nonszensz, hogy egy lakhatatlan romhalmaz után is adózni kell, még ha “csak” 70 százalékot is.

 • álomcsapda

  Megy a parasztvakítás a legfelsőbb szinteken. Ki eszi ezt meg?!

 • adózó

  Valaki legyen szives számolja ki, hogy a 64m2 panel lakásnál mekkora lesz a csökkenés ??
  Az 50m2 vicc !!! A lakások nagyon kevés hányada esik ebbe bele. Megint át leszünk verve illetve a kommunikáció harsoghatja, hogy csökkent !!! azt pedig nem ……

 • Kis ház, nagy gond

  A mi házunkban 2 lakás van, 50 m2-esek.
  A cikk szerint:
  – ha az épületben kevesebb, mint 20 lakás van – 15.000.- Ft lesz.
  – ha az épületben kevesebb, mint 30 lakás van – akkor meg 30.000:- Ft négyzetméterenként ?????????

  Eddig 16.000-et fizettünk lakásonként. Ha fejenként 1000-rel kevesebb lesz, akkor nem nagy ajándék. Ám ha duplája az eddiginek, akkor….

  Valami tévedés lehet a cikk szövegében !!!!

 • Olvasva a felsorolást …

  …pl. Kovácstelep kifelejtődött ?

 • (3.)

  Tudom, nincs olyan törvény vagy rendelet, ami mindenkinek egyformán “jó” lenne !
  De attól még ez a “tervezet”- nagyon diszkriminatív !
  (Feltételezem, ahány szavazót “hozna,” legalább annyit “visz” is…)
  Más :
  Szívesen venném ha pl. azon is gondolkodnának a képviselők,hogy pl. a nyugdíjkorhatárt elért személyek – ha vannak gyermekeik – (akár “csak” egy is) – adójuk 1%-át felajánlhassák a saját szüleiknek !

 • Fecóka

  Már más fórumokan leírtam, ha nincs adoság, akkor nincs ingatlan v. épitményadóra szükség . Mondom én ! Folyamat megy a Pécsiek megkopasztása ! Csupán azért hogy valamiért csak fizessünk, nehogy jól érezzük magunkat .

 • Fecóka

  Gratulálok ! De csak azért, mert az önkormányzatnál is tudják, és tisztában vannak vele, hogy a lakosság, döntő többsége, általában ennél nagyobb lakásokban tengeti a minden napjait, mint 50 négyzetméter . Megint a szemfényvesztés és a trükközés ! De megszabadul a város pár hónapon belül az összes adoságától ! Hongzatos kilyelentés ! Ez megint jól összelett hozva .

 • én

  MUNKÁT!!!