Pécs: e-bicikliken is suhanhatunk

Nemsokára indulni fog a város két pontján e-bike kölcsönzési lehetőség, így Pécs is csatlakozott a nyugati nagyvárosok gyakorlatához: többek között Párizsban, Londonban állnak ugyanis rendelkezésre elektromos és hagyományos biciklik turisták, ügyeiket intéző vagy pihenő városlakók rendelkezésére.

hirdetés

Mint ahogy lapunk elsőként beszámolt róla még januárban, a több európai nagyvárosban már bevált biciklikölcsönzős rendszer továbbfejlesztett változatát vezetné be a pécsi önkormányzat piaci szereplők bevonásával. Az első tíz kölcsönözhető bringa, amelyeknek a nagy része e-bike, azaz elektromos hajtású kétkerekű, a napokban fog kikerűlni a belváros két pontjára is.

– Egyelőre tesztjelleggel a Széchenyi tér közvetlen közelében és a Kórház tér-Klimó utca kereszteződésénél állítunk ki összesen tíz kerékpárt, amelyek fele e-bike lesz – mondja Homoródi Lilla, a beruházó Pécs-Baranya Kerékpárútért Egyesület vezetője.

A biciklik kölcsönzési díját a két közeli vendéglátóhelynél kell majd leróni kártyán vagy készpénzben – egyelőre. Később ugyanakkor egy teljesen automatizált rendszerrel bankkártyás fizetési lehetőséggel is elvihetjük a kétkerekűeket egy órára, egy teljes napra, akár hosszú hétvégére is.

– Barátságos árakon dolgozunk majd, hiszen a célunk elsősorban az, hogy az itt élők és ide érkezők minél nagyobb számban vegyék igénybe a szolgáltatást – nyugtat meg a vezető a várható kölcsönzési díjakkal
kapcsolatban.

Az első tíz bringa és a próbaidő után a Konzum Áruházhoz és a Zsolnay-negyedhez kerülhetnek ki hagyományos és elektromos bicajok, de az egyesület a Dráva mentére is száz darabot fog telepíteni rövid időn belül. Az e-bike előnye egyébként, hogy egyetlen feltöltéssel – amelyet a dokkoló állomásokon, azaz a tároló helyeken kap meg az akkumulátor – hetven kilométeren át is képesek segíteni a tekerést a villanymotorok, azaz a hegyi szakaszok leküzdése gyerekjáték lesz velük.

Nagy Csaba lapunknak korábban elmondta: külső szereplő kereste meg az önkormányzatot az ötlettel még tavaly, ezért indult el a városházán a döntési mechanizmus a rendszer kiépítésének vizsgálatáról. – Eltökéltek vagyunk benne, hogy Pécsen is legyen olyan, más külföldi városokban már bevált rendszer, amely segíti az itt élők és a turisták gyors belvárosi közlekedését – mondta akkor Nagy Csaba alpolgármester.

[frame]

A Tourinform is ad

Kerékpárkölcsönzés eddig is volt a belvárosban, igaz a Tourinform csak hagyományos kétkerekűeket kínál. Igaz, azokból tíz sajátot és további tizet egy magáncégen keresztül. Tavasztól a pécsi Tourinformban, a nyártól pedig a Szent István téri pavilonban is kölcsönözhetők kerékpárok, Náluk a bicikli használata egy órára 500, négy órára 1500, egy teljes napra 2500 forintba kerül. A kétkerekűek vasárnap kivételével mindennap kölcsönözhetőek.

[/frame]

 • engem nem szorítottak még le, szándékosan senki nem volt agresszív. bár egyszer elütöttek 🙂 de nem is fájt igazán és az autót nagyon lerongyoltam, jó kis élmény volt! kívánom a városvezetőknek is éljék át egyszer és akkor lehet hogy kerülne egy kis pénz csíkokat festeni az útra…

 • Eduardo

  A bringást mindenki ellenségnek tartja: a gyalogos eléáll, az autós leszorítja, a rendőr rommá bírságolja. Persze a magyarok mindekivel szemben ugyanilyen intoleránsak, türelem és elfogadás helyett azon jár az eszük, hol tehetnének keresztbe…

 • Schroth Márton

  Inkább örülnél neki, hogy van ez a lehetőség.
  Biztonságosan, kellő körültekintéssel a járdán is biztonságosan el lehet közlekedni.

 • taxis

  Sajna a taxisok a legnagyobb ****k a bringázókkal szemben, leszorítottak már párszor a járdaszegélynek, eszetlenül dudálnak, elénk vágódnak a stoptábla mögül, a körforgalmakban ****nak a jobbkézszabályra!!!, míg pont a drága terepjárósok a legudvariasabbak + a legtürelmesebbek!!!

 • pfff

  előbb bicikli utak kellenének….