Pécs: Házasodjon sírkamrában!

A Dominikánus Házban már nem lehet házasságot kötni, de a pécsi önkormányzat új – hivatalos – helyszíneket nevezett ki ehelyett. Többek között a Zsolnay-negyedben, de akár a Cella Septichorában is kimondható a boldogító igen. 

hirdetés

Egy új városházi döntés nyomán – mivel a Dominikánus Házban felfüggesztette az önkormányzat a házasságkötéseket – több új intézmény is hivatalos esküvői helyszínné vált Pécsen.

Ha valaki úgy gondolja, ezentúl külön engedély nélkül házasságot köthet a Művészetek és Irodalom Házának freskókkal díszített termeiben, a Zsolnay Kulturális Negyed egész területén, de akár világörökségi helyszínen, a Cella Septichora sírkamrában is.

– A Színház téri Dominikánus Ház kiesése miatt úgy gondoltuk, sokan választanák a város legújabb kulturális létesítményeihez kapcsolódó helyszíneket is. Ezek most hivatalos külső házasságkötési területekké váltak – magyarázza Lovász István, Pécs főjegyzője.

– Az anyakönyvvezető a Kossuth téren és a Boldogság Házában továbbra is térítés nélkül adja össze a párokat hivatali időben, a külső helyszíneken és hétvégenként pedig 15 ezer forint marad az illeték  – teszi hozzá Lovász.

A házasságkötés díja azonban a teljes esküvő költségvetésnek csak egy elhanyagolható része. Az éttermektől a virágoson át a ruhaszalonokig minden szereplő ceruzája vastagon fog ugyanis, ha lagziról van szó.

Aki belevág, számoljon úgy, hogy csak a lakodalmi vacsora egy főre 8-10 ezerbe kerül. Jellemzően főleg az üdítőkön, kávékon, sörökön, boron, röviditalokon fogják a legtöbbet a vendéglátósok. Nagyjából annyiba kerülnek mindezek, mint maga az étel.

A legtöbb helyre ma már a násznép is vihet magával italt, méghozzá a legtöbb étterem dugópénz nélkül engedi be a röviditalokat is. A borért azonban sokszor 250-300 forintot számolnak fel literenként, a korsó sörért 500-600 forintot kérnek el, de az üdítők sem olcsóak, 250-400 forintba fáj egy kisüveg.

A legtöbb esetben vagy hozzászámítanak 8-10 százalékos borravalót a teljes költségvetéshez, vagy elvárják az ifjú pártól, hogy vendégenként adjanak tíz százaléknyi ráadást, ugyanis kötelezően ajánlott ma már egy kis kiegészítés.

A menyasszonyi ruha kölcsönzése 80-150 ezer forint között mozog, de minimum ugyanennyibe kerül a vőlegény öltönye is. Egy egyszerűbb gyűrűpár 60 ezer forintból jön ki; jellemzően azonban utóbbira 150 ezer forint körül költenek a párok. A virágokra – attól függően, hogy az autót, a templomot és a házasságkötő termet is fel szeretnék-e díszíteni – alaphangon is 40-80 ezer forintot kell áldozni; csak a menyasszonyi csokor 15-25 ezer forintba kerül.

Általánosságban elmondható, hogy egy valamirevaló lakodalom minden kiegészítőjével együtt a legszűkebb családi körben sem áll meg 400-500 ezer forint alatt.

 

[frame]Kevesen vágnak bele

Évek óta egyre kevesebben házasodnak Pécsett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg a kétezres évek elején évente nyolcszáznál is több esküvő volt a városban, addig tavaly már csak hatszáz.

Idén eddig csak megyei viszonylatban állnak rendelkezésre adatok, ráadásul csak az első fél évre vonatkozóan. Ezek szerint júliusig valamivel több mint 500 házasságot kötöttek megyeszerte, biztató lehet ugyanakkor, hogy az adat néhány százalékkal magasabb, mint 2011 első felében.[/frame]