Pécs hódít a világlistákon is

Mindig is tudtuk, hogy Pécs kívánatos úti cél, de hogy ennyire? Pécs ugyanis felkerült a világ 100 legnépszerűbb városainak listájára a Trivago internetes szálláskereső portál adatai szerint. Azonban a város nem csak ezen a „világlistán” domborít.

hirdetés

Pécs – Győr és Szeged mellett – világhírre tört, ugyanis a Trivago, az internet egyik legkeresettebb szálláskutató metakeresője azt az örömteli hírt közölte nemrég, hogy Pécs a világ 100 legnépszerűbb úti célja között szerepel, méghozzá a döbbenetesen jó eredménynek számító 8. helyen (míg Győr a 43., Szeged pedig az 50. helyre került). A Trivago több mint 700 000 szállás árait hasonlítja össze 175 szállásfoglaló oldal adatai alapján (mint például a Booking, a TripAdvisor, vagy a Hotel.info), és közel 80 millió ember használja szerte a világban. Szóval Pécs eredménye ennek tükrében még dicsőségesebb. De a város nem csak ezen a világlistán foglal el szép helyet.

A PTE világhírű
A PTE világhírű

Az amerikai Times „Higher Education” (Magasabb szintű oktatás) című tavaly év végi, egyetemeket rangsoroló listáján például ott van a Pécsi Tudományegyetem. A listán 6 hazai felsőoktatási intézmény szerepel, amelyek közül a legjobb helyre a Semmelweis Egyetemet rangsorolták az összeállítás készítői (pontosan az 501-600.helyezési kategóriába). A pécsi egyetem a 601-800. helyezéseket összefogó kategóriába került, a listára bejutott magyar vidéki egyetemek közül pedig a 2. helyezést vihette haza (a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem volt versenytársa).

A kutatóintézet sikerei isszámítanak
A kutatóintézet sikerei is számítanak

Csak hogy az eredmény jelentőségét érezzük: a világrangsorhoz több mint 1000 egyetemtől gyűjtöttek be adatokat, valamint több mint 11 millió tudományos dolgozatot vizsgáltak meg, és 5 olyan fő terület mutatói alapján méri az intézményeket, mint az oktatási környezet, a kutatási eredmények, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció. A pécsi egyetem a lista szerint a külföldi hallgatószám szempontjából kiemelkedő.

Van azonban még egy komoly, rangos lista, amire pár éve feljutott a PTE, ez nem más, mint a világ legjobb felsőoktatási intézményeit a tudományos publikációk alapján rangsoroló „University Ranking by Academic Performance” nevű nagy, 2000 egyetemet tartalmazó nemzetközi felsorolás. A legfrissebb rangsorban a Harvard lett az első, a torontói egyetem a második, míg az Oxford a harmadik. A pécsi egyetem pedig a 877. helyen végzett, az ELTE, a BME és a Szegedi Tudományegyetem mögött, de a Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem előtt. Ezt a rangsort egyébként az alapján állítják össze, hogy mennyi a Web of Science oldalon szereplő tudományos cikkek száma, mennyien hivatkoznak ezekre a cikkekre.

A List.ly Pécset hozta ki 9.-nek, senkit ne zavarjon a Budapest felirat
A List.ly Pécset hozta ki 9.-nek, senkit ne zavarjon a Budapest felirat

De térjünk vissza kicsit a turizmus térfelére. A Listly nevű internetes oldalon Pécs 16 versenyzőből a 9. helyen áll egy olyan rangsorban, amely Kelet-Európa turisztikai szempontból legérdekesebb, legszimpatikusabb városait gyűjti össze. A Listly érdekessége, hogy a listáik úgy készülnek, hogy valaki elkezd egy adott rangsort összeállítani, amit aztán az ismerősei vagy akár ismeretlenek is szerkeszthetnek, megoszthatnak, kommentálhatják azokat. A nép tehát így akarta. Pécs egyébként itt Tallint, Szentpétervárt, sőt még az osztrák fővárost is megelőzte.

A Rankeren mehet a szavazás ezerrel
A Rankeren mehet a szavazás ezerrel

Hasonló koncepción alapul a Ranker (azaz „rangsoroló”) nevű oldal is, csak jóval egyszerűbb és átláthatóbb. Itt valaki összeállít egy magának épp akkor tetsző rangsort – jelen esetben a legjobb Kelet-Európai városok listáját –, amit aztán az oldalra érkező látogatók, bármilyen regisztráció nélkül módosíthatnak két gomb (tetszik/nem tetszik) nyomogatásával. Az ezen a listán rangsorolt városok közül azonban mindegyikre csak egyszer kattinthatunk. Így tehát a lista folyamatosan változik, attól függően, hogy kinek mi a véleménye az adott városokról. Pécs a szavazók kattintásai alapján itt a 38. helyen áll a 47-ből, tehát ráfér egy kis „tetszikelés”. Az első helyen egyébként Prága áll, utána egyből Budapest jön.