Pécs is az önjelölt taxisok célkeresztjében?

Budapest, 2016. január 18. Taxisok demonstrálnak az Uber magán személyszállító szolgáltatás ellen Budapesten, az V. kerületben, az Erzsébet térnél 2016. január 18-án. A be nem jelentett tüntetésen a taxisok az Andrássy út - Bajcsy Zsilinszky út keresztezõdésben minden irányban csak egy-egy sávot hagytak szabadon a forgalomnak. MTI Fotó: Lakatos Péter

A taxisblokád már második napja tart a fővárosban. A pesti fuvarosok ugyanúgy bojkottálnák az Uber-alkalmazás használatát a fővárosban, mint ahogy azt Európa több nagyvárosában tették. De mi lesz akkor, ha az Uber Pécset is eléri? Hasonló blokádra számíthatunk a belvárosban?

hirdetés

Az alkalmazás világszerte rohamosan terjed, az elmúlt évben a cég megsokszorozta letöltéseik számát. Mindenhol jelentős az ellenállás a helyi taxisok részéről, akik érthető módon féltik forgalmukat. A pécsi Volán Taxi  felügyelőbizottságának elnöke, Danajka Zoltán azt mondja, maximálisan kiállnak a budapesti kollégák mellett. Az Uber ugyan egy legálisan működő rendszer, ám biztos benne, hogy adóügyileg vannak problémák.

A FEB-elnök azt mondta, hogy az alkalmazást vagy meg kell szüntetni, vagy olyan korlátok közé szorítani, amelyek a taxisokra is vonatkoznak. Különösen nagy a veszély Pécs esetében, hiszen egyetemváros, az Uber-féle szolgáltatások pedig elsősorban a fiatalokat célozzák meg, az ő körükben terjednek el leginkább – szögezte le.

Glávits István, az Euro 7 Taxi ügyvezetője szintén jogosnak tartja a fővárosi taxisok blokádját, és teljes mellszélességgel kiáll mellette. Inkorrektnek tartja, hogy olyan „sofőrök” szállítsanak embereket, akik semmiféle vizsgával, engedéllyel nem rendelkeznek, sőt, a tárgyi feltételeik sem adottak – a taxióra például. Nem mellesleg abszolút mértékben feketeüzletről van szó – vélekedett a vezető.

Attól nem tart, hogy Pécsre érkezne a szolgáltatás, mert itt korlátozottabbak a lehetőségek, nem tudna nyereségesen megélni ez a rendszer. Ha ez mégis bekövetkezne, biztos abban, hogy ugyanolyan fogadtatásban részesítenék, mint amilyet most Pesten látni.

Az Uber nevű alkalmazás letöltése által, röviden fogalmazva, bárkiből lehet taxis. Az utasnak elég a telefonon megnézni, melyik, az alkalmazásra regisztrált magánautó tartózkodik a közelben, ezután azt értesítve máris előáll a fuvar. A magánszemély pedig a magánautójával kedvezményes áron fuvarozza az utasokat. Kerestük a céget is, ám egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

  • pufika

    pontosan milyen veszélyről írsz? 🙂

  • Fóris Béla

    A szívem meghasad a pesti taxisokért, pár éve dolgom volt a déli pályaudvartól két-három kilométerre, gondoltam, hogy mivel mozgássérült vagyok mehetek taxival, hisz nincs messze az uticélom. Mielőtt beszáltam volna megérdeztem egy taxist, hogy mennyiért vinne el x-utcába. Közölte, hogy 5000 forintért, erre mondtam neki, hogy ne vicceljen, hisz az életem jelentős részét Pesten éltem le, mivel ez a szülővárosom, és tudom hogy mindössze max. 3 km a táv.. A derék taxis reagálása a következő volt: “Elnézést, azt hittem, hogy egy vidéki bunkóval van dolgom.”