Pécs jövője a fiatalokon múlik

Large group of young people standing in the circle and showing ok with their hand gesture. They are isolated on the white background. View from below. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://img830.imageshack.us/img830/1561/groupsk.jpg[/img][/url]

Pécsett rendezik meg a „Fiatalok Európában” konferenciát, melyen kiderül, hogy a legjobb, amit tehetünk Pécs kulturális és tudományos központi szerepének megőrzése érdekében, ha innovatív gondolkodású, tehetséges, tettre kész fiatalokra építjük a város jövőjét.

hirdetés

A „Fiatalok Európában” című konferencia célja, hogy elindítsa a tudományágak közötti párbeszédet az Európai Unió és a csatlakozás előtt álló országok fiatal értelmisége körében. A november 13-án és 14-én a Zsolnay Negyedben megrendezett tanácskozásnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy egy még egységesebb, tagjaival még hatékonyabban kommunikáló alakuljon ki az Unió és az Unión még kívül eső fiatalok között.

Figyelnünk kell a fiatalokra
Figyelnünk kell a fiatalokra

Őri László, Pécs alpolgármestere a konferencián elmondta, hogy a pécsi önkormányzat már hosszú évek óta arra törekszik, hogy a város és a régió gazdasági életét újjáélessze, ezt a várva-várt fejlődést azonban nem lehet elérni az fiatalos innováció, az innovatív gondolkodású fiatalok nélkül.

A városnak ezért nagyban támaszkodnia kell a következő nemzedékek tehetségeinek gondolataira, ötleteire. Épp ezért – folytatta Őri – Pécs önkormányzata a lehető legtöbb esetben kíván együttműködésre lépni a Pécsi Tudományegyetemmel, az ott végbemenő kutatásokra, az oktatók és a hallgatók progresszív munkájára ugyanis nagy szükség van, ha Pécs gazdasága új szintre akar lépni. Ahhoz pedig, hogy a város a jövőben is sikeres lehessen, a fiatalokkal együtt kell működni, meg kell ismerni igényeiket, az érdeklődési körüket.

– Nem állhatunk meg azonban az egyetemnél, a doktoranduszoknál, önmagában ez még nem elég – mondta a városvezető, hiszen az utánpótlásra is gondolnunk kell, a középiskolásokra, az általános iskolásokra. Az ő szellemi fejlődésük és oktatásuk is sokat számít.

Mindebben pedig nagy szerepe van a pécsi konferenciának – folytatta – ugyanis ennek a tudományos tanácskozásnak a célja megoldásokat találni a fiatalokat érintő érdekes és akár problémás kérdésekre is. Ha van kapcsolat a város és a fiataljai között, van remény is, hiszen a fiatalokat meg kell őrizni, figyelni kell rájuk, a jövő ugyanis rajtuk múlik.

Az eseményen részt vett még Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, és dr. Cseporán Zsolt, a PTE doktorandusz önkormányzatának elnöke is.

——————————————————————————————————-

Sajtóközlemény: 

Őri László, Pécs alpolgármestere a „Fiatalok Európában” című konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta, a pécsi önkormányzat célja, hogy a város számára rendelkezésre álló lehetőségeket kihasználva város és a régió gazdasági életét élénkítse, napjainkban pedig a gazdaságfejlesztés, új munkahelyek létrejötte nem képzelhető el, az új műszaki megoldások alkalmazása, ötletek, innováció nélkül.

Fontosnak tartja, hogy egy olyan gazdasági környezet alakuljon ki a városban, a régióban, amely képes minél nagyobb arányban, helyben munkalehetőséget biztosítani az itt élő vagy itt végzett, jól képzett fiatalok számára akár egy hosszabb, rövidebb külföldön eltöltött tanulmányt vagy munkát követően.

A városvezető az elmúlt egy évben az ifjúságpolitika területén elért eredményeket értékelve jó példaként említette azt az együttműködést, amely a város és az egyetem doktorandusz önkormányzata között az elmúlt időszakban létrejött. „Nem állhatunk meg azonban az egyetemnél, a doktoranduszoknál, önmagában ez még nem elég, hiszen az utánpótlásra is gondolnunk kell, a középiskolásokra, az általános iskolásokra. Az ő szellemi fejlődésük és oktatásuk is sokat számít. A városnak ezért nagyban támaszkodnia kell a következő nemzedékek tehetségeinek gondolataira, ötleteire.” Épp ezért – folytatta Őri – Pécs önkormányzata folyamatosan együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel, az ott végbemenő kutatásokra, az oktatók, és a hallgatók progresszív munkájára ugyanis nagy szükség van, ha Pécs gazdasága új szintre akar lépni. Ahhoz pedig, hogy a város a jövőben is sikeres lehessen, a fiatalokkal együtt kell működni, meg kell ismerni igényeiket, az érdeklődési körüket. Mindebben pedig nagy szerepe van a pécsi konferenciának – folytatta – ugyanis ennek a tudományos tanácskozásnak a célja megoldásokat találni a fiatalokat érintő érdekes és akár problémás kérdésekre is. Ha van kapcsolat a város és a fiataljai között, van remény is, hiszen a fiatalokat meg kell őrizni, figyelni kell rájuk, a jövő ugyanis rajtuk múlik.

A konferencián a nyitóelőadást, Magyar Levente  gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár tartotta, aki beszédében a magyar kormány új külpolitikai célkitűzéseit, azok külgazdasági vonatkozásait ismertette, míg Gulyás Gergely az Országgyűlés fideszes alelnöke előadásában szólt a hazánkat és egyben Európát is fenyegető migrációs válság jelentette új kihívásokról, valamint az azokra adott magyar válaszokat és megoldásokat ismertette. A fiatalokból álló hallgatóság előtt hangsúlyozta, hogy az ország számára a következő évek egyik nagy kihívása, hogy miként tudunk olyan környezetet és feltételeket teremteni, amelyben a fiatalok minél nagyobb arányban találják meg a boldogulásukat, szüleik, családjuk, barátaik közelségében, hazájukban.