Pécs legidősebb nénijét köszöntötték 106. születésnapján

Ica néni a 106. születésnapján

Pécs és Baranya legidősebb lakosát, a 106 éves Ürge Gyuláné Ica nénit köszöntötte születésnapja alkalmából az őt ellátó idősek otthonának lakói és a rá példaként tekintő pécsi önkormányzat.

hirdetés

Ürge Gyuláné Ica néni 1910. június 15-én született Szolnokon, az első világháború kitörésekor mindössze 4 éves volt, a második világháborút már felnőttként élte meg, de mint Hofekker Mónikától, a Zipernovszky Károly utcai Integrált Szociális Intézmény vezetőjétől megtudtuk, Ica néni nagyon nem szeret beszélni a háborúkról, ezek az emlékek felkavarják.

Ica nénit évek óta megköszönti a város
Ica nénit évek óta megköszönti a város

Ica néni Pécsre 1948-ban költözött, ekkor lett a városi MÁV Igazgatóság alkalmazottja. Családjából már csak unokatestvére él, Kecskés András bácsi, aki maga is túl van már a 80 éven. Ennek ellenére gyakran látogatja a 2012 óta a Tüzér utcai idősek otthonában élő Ica nénit, ekkor pedig nagyokat beszélgetnek a múlt emlékeiről.

Imádja az édességet
Imádja az édességet

Megtudtuk, hogy Ica néni nagyon szeretett utazni és a Mecsekben túrázni, valamint imádja az édességet, amiért hajlamos kiabálni is – mondta nevetve az otthon vezetője. Ki tudja, lehet, hogy ez a hosszú élet titka?

Az alpolgármester is gratulált a szép korhoz
Az alpolgármester is gratulált a szép korhoz

Pécs és Baranya legidősebb nénijének egészsége egyébként jól szolgál, és noha testileg és szellemileg sem a régi már, a tartalmas mindennapi „menetrendjét” gond nélkül tudja tartani.

Mindenki szereti Baranya legidősebb lakóját
Mindenki szereti Baranya legidősebb lakóját

Ica nénit 106. születésnapján nem csak az otthon gondozói és munkatársai, valamint barátai köszöntötték fel, hanem az önkormányzat nevében Őri László alpolgármester is. A városvezető elmondta, hogy mivel Ica nénit 102 éves kora óta minden évben megköszöntik, ezért ez a születésnapozás már egy sajátos hagyománnyá vált az évek során. Hangsúlyozta, hogy Ica néni, életvezetésével, szép korával példát mutat a pécsieknek, főként pedig a pécsi fiataloknak. Ezen a napon ugyanakkor nem csak Ica nénit kell köszönteni – mondta – hanem mindazokat az idős pécsi lakosokat is, akik Ica nénihez hasonlóan rengeteget tettek azért, hogy Pécs felvirágozzon az elmúlt évtizedek során.