Pécs legújabb idegenvezetője elfér a zsebünkben!

Csak egy QR-kódot kell lefotózni

Bemutatták a Cella Septichorában azt az új idegenvezető alkalmazást, melynek köszönhetően mind a pécsiek, mind pedig a külföldi turisták is könnyebben élvezhetik és érthetik meg a Zsolnay Kulturális Negyed és a pécsi világörökségi helyszínek tárlatait, látványosságait.

Pécs legújabb és legprofibb idegenvezetője a városiak és a Pécsre látogatók zsebében is elfér! A Visitor Guide néven futó ingyenes okostelefonos alkalmazás a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításain, múzeumaiban, a Zsolnay Mauzóleumban és a Cella Septichorában elhelyezett QR-kódok alapján nyújt plusz szöveges és hanganyagalapú információkat a kiállítási tárgyakról.

Csak egy QR-kódot kell lefotózni

Az iOS-n és Androidon is futó alkalmazás rendkívül egyszerűen és átláthatóan működik. Az appot letöltőknek csupán annyi dolga van, hogy azt megnyitva, a telefon kameráját a ZsÖK Nkft. valamely intézményében található „Visitor Guide” felirat melletti QR-kódra irányítják, az app pedig gyorsan beolvassa a kódot, és már mutatja is a hozzá tartozó – művészettörténészek által összeállított – információkat képekkel és akár rövid, 1-2 perces hanganyaggal.

A legtöbb, szám szerint 46 ilyen kódot a Zsolnay Család és Gyártörténeti kiállításon találhatják az érdeklődők. Az alkalmazás felhasználói választhatnak angol, német és természetesen magyar nyelvű idegenvezetés közül. Fontos tudni, hogy a helyszíneken egy direkt erre a célra létrehozott belső hálózatot is elindítottak a fejlesztők, ezeknek a wi-fi pontoknak köszönhetően tehát azok is tudják használni az appot, akiknek nincs mobilnet használatára lehetősége.

Őri László is kipróbálta az új appot

Őri László, Pécs alpolgármestere a Visitor Guide-ot bemutató sajtótájékoztatón a Cella Septichorában elmondta, hogy mikor Pécs 2010-ben viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet, számos új fejlesztés, új turistalátványosságnak számító intézmény jött létre a városban, köztük a ma már a hungarikumok sorát gazdagító Zsolnay Kulturális Negyed is. Ugyanakkor – folytatta – a városvezetés célja mindig is az volt, hogy Pécs turisztikai vonzerejét ne csak az EKF évében, hanem folyamatosan növeljék, hiszen a cél az, hogy a következő években Pécs a leglátogatottabb öt hazai város közé kerüljön. Mindennek érdekében pedig szükség van a folyamatos fejlesztésekre, melyek részét képzi a Visitor Guide alkalmazás is – mondta az alpolgármester.

Így fest a Cella Septichora az alkalmazásban

– A nyár közepén készült el az alkalmazás, már a tesztidőszakon is túl van, és azt mondhatjuk, hogy sikeresen vizsgázott, hiszen várakozásainkat felülmúlva, már több mint háromezren töltötték le az applikációt telefonjaikra. Ez az alkalmazás mindenképpen mérföldkőnek számít a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. által nyújtott szolgáltatások, az információátadás és tájékoztatás színvonalának emelésében – fogalmazott a városvezető.

Vágvölgyi Réka mutatta be az applikációt

Vágvölgyi Réka, a ZsÖK Infopont hálózatának vezetője és turisztikai menedzsere kiemelte, hogy azért vágtak bele a fejlesztésbe, hogy a Zsolnay-negyed és a pécsi világörökségi helyszínek látogatói több információt kapjanak a látottakról. Az app – folytatta – kíméli a telefonok tárhelyét is, ami azt jelenti, hogy amint egy látogató elhagyja a helyszínt, az alkalmazásból automatikusan törlődnek a megtekintett vagy meghallgatott információs blokkok.

– A Visitor Guide-nak köszönhetően ma már mindenkinek a zsebében ott lapulhat egy idegenvezető, melyet mindenki saját igényeinek megfelelően, rugalmasan, könnyen és gyorsan használhat. Azonban fontos tudni, hogy más fejlesztéseket is tervezünk, további nyelveken is szeretnénk elérhetővé tenni az applikációt, és a jövőben speciálisan gyerekeknek szóló tartalmakkal is bővítenénk – mondta Vágvölgyi Réka.