Pécs legzöldebb ovija lesz

Megújul a Mezőszél utcai óvoda és bölcsőde teljes energetikája, a projekt 120 millió forintos támogatásból valósul meg, így ez lesz a város leginkább energiatakarékos intézménye.

hirdetés

Áprilisban a munkaterület átadásával indulhat el a Mezőszél utcai óvoda fejlesztése, ami azt jelenti, egy éven belül ez lesz a város egyik legmodernebb ilyen intézménye.

Az ovi még 1972-ben az akkori technológia követelményeinek megfelelően panelelemekből épült, azonban az elmúlt harminc évben nem volt lehetőség az épület modernizálására.

– Az épület szigetelése, fűtésrendszere jóval elmarad a mai igényektől, ez nem csak az áram-, illetve fűtésszámlában nyilvánul meg, hanem a hőérzet sem megfelelő – fogalmazott Csizi Péter, Pécs alpolgármestere az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

mezőszél utcai óvoda5
21. századi intézményt kapnak a gyerekek

A programnak köszönhetően 102 millió forintos uniós támogatásból újul meg a Mezőszél utcai óvoda és bölcsőde, Pécsnek mindössze 15 százalék, azaz 18 millió forint önrészt kell biztosítania.

A 120 millió forintból a teljes felújításra, vagyis a nyílászárók cseréjére, külső falak, lábazat, hőszigetelésére, tető- hő- és vízszigetelésére, valamint az épület fűtési rendszerének cseréjére kerül sor.

Csizi hozzátette, hogy a kivitelezéssel párhuzamosan az óvodai és bölcsődei élet tovább zajlik, azonban bő egy év múlva 21. századi technológiával várja majd az épület a több mint kétszáz kisgyereket és az itt dolgozó munkatársakat.

mezőszél utcai óvoda1
Csizi Péter és Lengvásrzky Attila

A sajtótájékoztató végén Lengvárszky Attila, a terület önkormányzati képviselőjeként elmondta, hogy nagyon népszerű az intézmény, hiszen egymásra épül itt egy bölcsőde, óvoda és az általános iskola, ezért is meghatározó mozzanat az oktatási központ életében a felújítás.

A közbeszerzési eljárást megnyerő vállalkozónak egyébként öt hónapja lesz a kivitelezésre, melynek végén a város legenergiatakarékosabb intézménye lesz a Mezőszél óvoda és bölcsőde.