Huszti Péter: Pécs magához láncol

lakatok2

hirdetés

Huszti Péter, az idei országos színházi találkozó díszvendége szerint Pécs immár örökre összeláncolta magát a fesztivállal. A Kossuth- és Jászai-díjas színművész azt mondta, a város hangulata, az itteni emberek a világ legkedveltebb városai közé emelik a megyeszékhelyet.

Tavaly Bodrogi Gyulával indult az a hagyomány, amelyet idén Huszti Péterrel folytatott Páva Zsolt polgármester. Eszerint mindig a POSzT idején helyez el az éppen aktuális városvezető és a fesztivál díszvendége egy-egy lakatot. Idén mind a tizenhárom versenydarab címét függőzárakba gravírozták, s azokat is felhelyezték a sétatéri, acélcsövekből álló építményre.

lakatok1

Huszti Péter magával ragadó városnak nevezte Pécset, mielőtt felhelyezte volna saját lakatját. Azt mondta, feleségével, a szintén Kossuth-díjas színművész Piros Ildikóval a világ számtalan pontjára elutaztak már, a pécsi élmények ugyanakkor időről időre a legjobbjaik közé tartoznak. – Bár nem is lehet párhuzamot vonni, de a legszebb, legnagyobb olasz városok atmoszférájához hasonlatos az, ami Pécsen tapasztalható – jelentette ki Huszti.

Kiemelte: Pécs és a színművészet, a város és a POSzT kapcsolata példaértékű. Hozzátette: abban reménykedik, hogy a lakatok jelképezik a megyeszékhely és a fesztivál immár örök időkre szóló kapcsolatát.

lakatok4

Páva Zsolt polgármester felidézte: az új lakatfal felavatásakor, 2013-ban tradíciót indítottak el Bodrogi Gyulával, azóta a pécsiek és a turisták 1600-szor kapcsoltak függőzárat az oszlopokra.

– Aki Pécsen lakatot helyez el, abban a reményben teszi ezt, hogy visszatér a városba. Mi abban hiszünk, hogy a POSzT-lakatok időről időre megelőlegezik a soron következő fesztivált egy véget nem érő folyamatot jelképezve ezzel – mondta Páva Zsolt.