Idegenvezetéseken a legtöbben akkor vesznek részt, amikor turistaként megismerkednek egy ismeretlen várossal, látnivalóval. Pécsen sincs ez másként, ugyanakkor megannyi olyan vezetett ismeretterjesztő sétáról tudunk, amelyeknek köszönhetően a pécsiek is turisták lehetnek saját városukban. Mutatunk néhányat, a tükéknek is garantáltan nagy élmény lesz mindegyik.

Világörökségi séták

A sétatéri Cella Septichora Látogatóközpont betonozott bejáratát nem kell bemutatni senkinek, minden pécsi elsétált már előtte, nem egyszer. Beljebb azonban sokan még nem merészkedtek, pedig a lehetőség adott: a Világörökségi sétákon bárki felfedezheti az 1600 éves ókeresztény sírkamrák titkait, természetesen idegenvezetők segítségével.

Minden pécsinek látnia kell

Annak, aki nem tudná, hogy mi vár rá odabent és odalent: a 2000 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező – valamint a hungarikumként is elismert – 4. századi ókeresztény sírok és sírkamrák egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét.

Időpont: keddtől szombatig 16 órakor, vasárnap 11 órakor indul a séta (augusztus 31-ig).

Minden további információ itt található.

Föld alatti Pécs 

Aki még mélyebbre menne, egészen a föld alá, az megismerheti a közeli Pezsgőház alatti legendás pincelabirintust is: a Littke Palace Pezsgőpincéjében, 5 szintes mélységben barangolva a vendégek nem csak a hűs, sötét, kusza labirintussal ismerkedhetnek meg, hanem az épülettel és a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal is.

A Pezsgőház alatti labirintus a turisták kedvelt helye

A 2 órás földalatti túrán egyébként van egy szakasz, ahol a zseblámpa elengedhetetlenné válik, és természetesen pezsgőkóstolásra is sor kerül.

Időpont: minden szombaton 11 órakor, augusztus végéig 12 órakor is.

Minden további információ itt található.

Hűsítő séta a Zsolnay-negyedben

Pécs nincs a Zsolnay család nélkül, meg persze az őket övező legendák, misztériumok és érdekességek nélkül. Ha valaki részletesebben is megismerné történetüket, annak tökéletes program lehet a Zsolnay-negyed „hűsítő sétája”, amelynek során idegenvezetők mesélik el a világhírű kerámiagyárosok legizgalmasabb történeteit.

Nem csak a limonádéért éri meg a séta

És hogy mitől hűsítő a „hűsítő séta”: a közel egyórás program végén ajándék limonádé várja a látogatókat Café Griffben.

Időpont: keddtől vasárnapig minden nap 11 órakor.

Minden további információ itt található.

Török tükör séta – kalandozás a török kori Pécs városában

A cím magáért beszél: ezen a sétán az 500 évvel ezelőtti várost ismerhetjük meg, felfedezve közben Pécs iszlám építészeti örökségét. A 2 és fél órás túra alapja Horváth Viktor: A török tükör című könyve, mely az Európai Unió irodalmi díját is elnyerte. Kedvcsinálónak íme néhány törökkori pécsi látványosság, amelyeket tüzetesebben is megismerhetünk a sétán: Gázi Kászim pasa dzsámija, a Király utca rejtőzködő török emlékei, az Ágoston téri templom, a tettyei dervis kolostor, Jakováli Hasszán pasa dzsámija, Memi pasa fürdője.

Időpont: július 30., 15 óra.

Mindent megtudhatunk a pécsi dzsámikról

Fontos megjegyezni, hogy az Irány Pécs! más, hasonlóan izgalmas túrákat is indít, amelyeknek augusztusi időpontjai még nem ismertek. Ilyen „Az ismeretlen Zsolnayak – Séta a Zsolnay negyedben” című túrájuk, vagy például „A pécsi Bauhaus – belvárosi séta”. Emellett kerékpáros városnéző útjaikról sem szabad megfeledkezni. Akiket ezek a programok mozgatnak, a tourinform iroda oldalán található elérhetőségeken érdeklődhetnek a következő indulási időpontokról és a legfontosabb információkról.

Trónok Harca Pécsett 

Rendhagyó séta ez, az egyszer biztos. Pécsnek nyilván sok köze nincs a címbeli sorozathoz, azt leszámítva, hogy a város középkori történelme annyira tele van aljassággal és az erőszakkal, hogy bármelyik Trónok Harca epizódban elfért volna. A Teljes Szívből Pécs másfél órás sétája 500 éves időszakot ölel fel a korai Árpád-kortól egészen a török hódoltság előestéjéig, miközben bemutatja Magyarország legteljesebben fennmaradt középkori épületegyüttesének, a püspökvár felépülését.

Tudni kell, hogy a program témájából adódóan gyakoriak az elbeszélésekben az erőszakos momentumok, illetve megjelenik Janus Pannonius pajzán költészete is, emiatt elsősorban felnőttek, vagy 16 éven felüli középiskolások számára ajánlott.

Időpont: július 31., augusztus 2., 21., 23., 28., 9.30-kor.

Minden további információ itt található.

1713, a pestis éve

A koronavírus miatt szomorú, de izgalmas apropója van ennek a 90 perces sétának: a Teljes Szívből Pécsnek köszönhetően megismerkedhetünk a 300 évvel ezelőtti járványkezelés gyakorlatával, és azzal, hogy miként birkózott meg Pécs a történelem egyik legpusztítóbb fertőzésével, a pestissel. Beleélhetjük magunkat a 18. század eleji polgárok hétköznapjaiba, amelyeket a halálos kór árnyékában töltöttek és levonhatjuk a következtetéseket, hogy vajon mennyivel járunk előrébb a 21. században, továbbá megismerkedhetünk a korabeli gyógymódokkal is.

Témájából adódóan a séta első sorban felnőtteknek ajánlott, de részt lehet venni rajta 10 évesnél idősebb gyerekekkel is, mivel a vezetés jelmezes, stílusa színpadias, humoros.

Időpont: július 31., augusztus 2., 21., 23., 28., 16.30-kor.

– Ez egy újszerű leágazása a turizmusnak. Ez a “sötét turizmus”, amelynek a lényege az, hogy nyomasztó helyzetbe helyezzük a résztvevőket, jelen esetben ilyen a pestisjárvány kora. Fontos, hogy az idegenvezetés stílusa könnyed és humoros, a program valahol a helytörténeti előadás és a stand-up comedy között van. A körítés nagyon színpadias, amit szeretnek is a gyerekek – mondta a Pécs TV-nek Kövér András, a fenti két túra vezetője.

Minden további információ itt található.

+1: PécSétApp

Sokan nem tudják, hogy Pécsnek van városfelfedező alkalmazása. A PécSétApp játékos formában kalauzolja el a Pécsre látogató turistákat a városban és segít megismerni többek között a helyi kulturális értékeket. Az alkalmazás három útvonalat (két felnőtt és egy gyerek útvonalat) tartalmaz, amik különböző helyszíneket mutatnak be az érdeklődőknek.
Az egyelőre csak androidos telefonokra elérhető appnak köszönhetően egy izgalmas történet főszereplői lehetünk: újabb és újabb feladatokat kapunk (meg persze egy térképet), amelyeket Pécs számos fontos pontját bejárva és megismerve teljesíthetünk.

A játék ingyenes és egyszerre több készüléken is használható.

A fenti sétákról a Pécs Nyitva kampány honlapján is olvashatnak.