Pécs: ott van a Top 10-ben

A legnépszerűbb települések között Pécs továbbra is előkelő helyen szerepel. Az egyik legnagyobb turisztikai szakportál szerint a tavaly több mint 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus, azaz egytizedével emelkedett a szálláshelyek forgalma. 

hirdetés

A szallas.hu 2016-ra vonatkozó adatai alapján több mint tíz százalékkal bővült a belföldi turizmus az előző évhez képest, ami leginkább a kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptemberi forgalomnak köszönhető. A portál statisztikája szerint a szállásadók éves árbevételének több mint a fele a nyári időszakra esett, a vendégek többet költhettek utazásra, ami az igényesebb szálláshelyek – hotelek – iránti kereslet élénkülését eredményezte.

Változatlan az élmezőny

A legnépszerűbb utazási célpontok élmezőnyében gyakorlatilag nincs változás, Budapest első helye vitathatatlan, ugyanúgy, ahogy Siófok második- és Hajdúszoboszló harmadik helye sem – ez a három település végzett 2015-ben is a dobogón, ebben a sorrendben. Őket Eger, Gyula, Szeged, Balatonfüred követi, majd a nyolcadik helyen Pécs következik, megelőzve a kilencedik Hévízt és a tizedik Debrecent.

pécs2 - g
Sokan szeretik a mecsekaljai várost

Pécs nyolcadik helyezését illetően lehet fanyalogni, ám az mindenképpen jó hír, hogy Hévízt és Debrecent is megelőzte városunk, ami azt jelenti, hogy talán nem a legfontosabb szempont a gyógyfürdő-turizmus.

Van, aki szerint lenne még fejlődni

Vétek Emi pécsi idegenforgalmi szakember szerint ugyanakkor Pécs nyolcadik helyezését érdemes óvatosan kezelni. Mint mondta, egyelőre nem állnak rendelkezésre „hiteles” statisztikák a tavalyi évről, ezért megfelelő körültekintéssel kell kezelni az ilyen jellegű adatokat. Szerinte az idegenforgalommal foglalkozó szakemberek, szállodások nem tapasztalják, hogy annyira „pörögne” a forgalom.

– Jó néhány szálláshely szűnt meg Pécsen, elég csak a Hotel Kikeletre gondolni. Ugyan nyíltak kisebb szállók – mint például az Adele Hotel –, de ezek kapacitásszáma jóval kisebb, mint a megszűnő helyek száma – mondta megkeresésünkre a szakember.

Hotel, szálloda bejelentkezés
Egyre többen jönnek egy-két napra

Vétek Emi szerint a turisták nagyon rövid időre – átlagosan nem egészen két napra – érkeznek Pécsre, s nem nagyon sikerül megnövelni itt-tartózkodásuk idejét, ennek következtében pedig a költések sem úgy alakulnak, ahogy az érintettek szeretnék.

A szallas.hu adatai szerint 2016-ban a nyári szezon mellett kiemelkedően jól teljesített a szeptember és a karácsonyi időszak is. Ezzel szemben Vétek Emi szerint Pécsen jó pár szálloda ki sem nyitott, így például a Corso Hotel sem, bár az is igaz, hogy voltak olyan helyek, amelyek telt házzal működtek.

Egyébként nem látják ilyen sötéten a helyzetet mások, hiszen például a Mária utcai Adele Hotel vezetője még a nyitás előtt, három éve is úgy nyilatkozott, hogy “megvizsgáltuk a piacot, s úgy látjuk: szükség van a belvárosban minőségi szállodára, ezért vágtunk bele”. A hotel azóta is remekül megy a hírek szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai Baranyáról

  • Baranya megye kereskedelmi szálláshelyeit a 2016. január–szeptemberi időszakban mintegy 250 ezer vendég kereste fel, akik több mint 612 ezer éjszakát töltöttek el a térségben. A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 12%-kal múlta felül az elmúlt év azonos időszakit.
  • A vendégforgalom szempontjából továbbra is a hazai vendégkör alakulása volt a meghatározó. A vendégek 85%-a belföldről foglalt szállást, számuk 13%-kal, az általuk itt töltött vendégéjszakáké 17%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.
  • A megyébe az előző évinél 1,3%-kal kevesebb külföldi vendég érkezett, szállásfoglalásaik száma ennél erőteljesebben, 6,0%-kal esett vissza. Németországból és Csehországból érkezett a külhoni vendégek egyharmada, akikhez a külföldi vendégéjszakák csaknem fele kötődött.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó bevétele január–szeptemberben csaknem 6,4 milliárd forint volt, folyó áron 8,1%-kal több, mint a bázisidőszakban. Ezen belül a két legnagyobb bevételi forrás, az 54%-os részarányú szállásdíj-bevétel és a 26%-ot képviselő vendéglátás bevétele is növekedett.
  • A belföldi bruttó szállásdíjak háromtizedét – akárcsak egy évvel korábban – SZÉP-kártyával egyenlítették ki.