Pécsett bringázik? Most szavazzon!

Nagy változások jönnek a pécsi kerékpáros közlekedésben a következő egy-két évben. Bővül és terebélyesedik a belvárosi bicikliút-hálózat, jönnek az elektromos közösségi biciklik, indul a városi kerékpáros konzultáció!

hirdetés

A város több százmillió forintos fejlesztési forrásból dolgozik azon, hogy a pécsi biciklisták könnyebben, gyorsabban, és biztonságosabban eljuthassanak a város különböző pontjaiba. Pécs kerékpárútjainak hossza a közeljövőben például legalább 30 százalékkal fog megugrani – mondta Oszoli Dénes a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke kedden az egyetemvárosi kerékpárút Pius templommal szembe eső szakaszán tartott sajtótájékoztatóján. Ez a bringaút egyébként a közelmúlt egyik legfontosabb és legnagyobb biciklis fejlesztésének számít Pécsett.

 

Kerékpárutak lesznek a városban, ameddig a szem ellát
Kerékpárutak lesznek a városban, ameddig a szem ellát

Oszoli kifejtette, hogy következő egy-két évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egyetemvárosi bicikliutat meghosszabbítsák, ugyanis a kerékpárral közlekedő egyetemisták – akikből nagyon sok van Pécsett – így két keréken is kényelmesen elérhetik majd a Pécsi Tudományegyetem egymástól távolabb eső karait és épületeit. Ezzel egy időben pedig Pécs nagyobb városrészeit fonják majd össze egymással és a belvárossal, hogy a város szinte teljes egészében bejárható legyen kerékpárral.

Oszoli Dénes stílszerűen biciklivel jött a sajtótájékoztatóra
Oszoli Dénes stílszerűen biciklivel jött a sajtótájékoztatóra

Már közgyűlési döntés van például arról, hogy a Zsolnay dombtól a Budai vámig épül új kerékpárút, emellett az előzetes tervek szerint Kertvárost is új bicikliút köti majd össze a belvárossal és a Zsolnay-negyed környékével (és egy elágazás is épül majd Tüskésrét felé), de a pellérdi bicikliutat is összekötik majd a kertvárosi (Siklósi úti) kerékpárúttal, és a Déli ipari út-Mohácsi út vonalon is épül majd bringaút, az egyetemvárosi pedig a tervek szerint Cserkút felé is növekedni fog majd.

Bringaváros lesz Pécs
Bringaváros lesz Pécs

Azok is számíthatnak biciklis fejlesztésekre, akik nem is szoktak nagyon a városban tekerni – például a turisták. A fejlesztési források ugyanis kiterjednek egy közösségi, bérelhető elektromos bringa-rendszer kiépítésére is, melyet a városba látogatók mellett természetesen a helyiek is használhatnak. Előre láthatóan 70 ilyen bicikli kerül a városba, melyeket rengeteg helyen lerakhatunk majd, hiszen összesen 105 dokkoló állomást fognak kialakítani ezeknek a villanybicikliknek Pécs nagyobb és frekventáltabb területein például: Ifjúság útja, Ágoston tér, belváros, Hal tér, 48-as tér, Zsolnay-negyed). A több százezer forint értékű e-bicikliknek köszönhetően nem csak könnyebb és gyorsabb lesz a városi közlekedés, hanem használatuknak köszönhetően a légszennyezettség is csökken majd a városban.

Itt lesznek az e-biciklik dokkolóállomásai
Itt lesznek az e-biciklik dokkolóállomásai

Ahhoz pedig, hogy a tervek megvalósítása minél inkább illeszkedjen a városiak igényeihez, a pécsi kerékpárosokat (és a téma iránt érdeklődőket) az önkormányzat a közelmúltban sikeresen lezajlott kertvárosi és uránvárosi konzultációhoz hasonló közvélemény-kutatás keretében kérdezi meg arról, hogy milyen fejlesztéseket várnak, milyen újításokat és változásokat szeretnének látni-tapasztalni a pécsi bringás közlekedés kapcsán.

A nagyszabású konzultáció során – folytatta a bizottsági elnök a részletekről szólva –, az általános kerékpározási szokásokon kívül megkérdezik a pécsieket arról, hogy merre tekernek leggyakrabban szabadidős céllal a városon belül és kívül, milyen célokkal vennék igénybe az elektromos bringákat, melyek jelenleg a legnagyobb hiányosságok Pécsett biciklis szemmel, és mi az amiben fejlesztéseket várnak az emberek.

A konzultációs íveket az interneten lehet kitölteni a következő hetekben – szeptember 5-ig – a kerekparoskonzultacio.pecs.hu címen.