Pécsett találkozik a világ magyarsága

Pécsett rendezik e hét végén a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozóját – az eseményre 15 országból több mint száz magyar résztvevő érkezett.

hirdetés

Immár második alkalommal rendezik meg Pécsett a Magyarok Kulturális Világtalálkozóját, az idén jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem és a Határon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében. A szombati megnyitón Bódis József, az egyetem rektora hangsúlyozta, az egyetem külön programban foglalkozik a diaszpórában élő magyarsággal. A szombati eseményen aláírták a a PTE Diaszpóra Projekt Hálózat alapító chartáját is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a helyszín nem véletlen, hiszen Pécs mindig is fontos helye volt a magyarság kulturális életének. A városvezető utalt arra is, a Kárpát-medencében élő magyarokat összefogó Magyarok Kenyere program is Pécsről indult.

magyarokvilagt2
Tizenöt országból jöttek résztvevők

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kulturális államtitkár azt közölte, hogy a kormány a Hagyományok Háza működését a legmagasabb szintre akarja emelni: Magyarországon belül a megyei intézményegység-hálózatot kilenc központtal, a határon túli magyar közösségek számára pedig hálózati rendszert hoznak létre a Vajdaságban, a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján.

magyarokvilagt3
Bódis József is köszöntötte a résztvevőket

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a legfontosabb feladatnak nevezte a magyarság újraegyesítését a világban. Azt is elmondta, hogy az egyszerűsített honosításnak köszönhetően eddig csaknem 830 ezer külhoni magyar vált állampolgárrá, 110 ezer diaszpórában élő magyar kapta vissza állampolgárságát.

Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tanácskozáson azt mondta, hogy új időszámítás kezdődött a magyar nemzetpolitikában: a határon túliak állampolgárságának, választójogának és önrendelkezésének kérdéseiben egyetértés van. 

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint akkor lehet jó válaszokat adni a huszadik század fájdalmaira, ha összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat építünk az élet valamennyi területén.

A Magyarok II. Kulturális Világtalálkozójára több mint száz résztvevő érkezett Pécsre összesen 15 országból, a Kárpát-medencéből, de a tengeren túlról is, így képviselik az anyaországi, a szórványban, tömbben és diaszpórában élő magyarságot is.

  • Fóris Béla

    Holnap, április 4-én lesz a vezetőink nagy ünnepnapja, hisz ekkor szabadították fel őket a szovjet megszállók és a hazaáruló magyar bolsikat hozzásegítették a hatalomhoz. Emlékszem, hogy Pécsen még 1988-ban végeláthatatlan sorban vonultak fel a trabantok, moszkvicsok és a többi keleti gyártmányú kocsik a Mecsek oldalában álló szovjet emlékműhöz. Minden jóravaló elvtárs ott akart lenni, hogy a vezetőik lássák, hogy jelen vannak és hívei a szovjet-magyar megbonthatatlan barátságnak. Sokat köszönhetnek a szovjet elvtársaiknak, akik lehetővé tették a magyar nép terrorizálását, kifosztását és azt hogy a mai napig a kommunisták uralkodjanak. Még csak annyit, amikor az 56-os szabadságharcosok leverték a magyar kommunista férgeket, megint a szovjetek segítettek a hazaráuló Kádár felkérésére.