Pécsi kult: irány Európa!

A ngyedben éjjel sem áll meg az élet

Szeptember elején új vezetőség látott munkához a Zsolnay Örökségkezelő élén. Az eddigi felállástól eltérően négy irányítják a szervezetet, de a remények szerint mindez csak jobban elősegíti azt a nyíltan megfogalmazott önkormányzati elvárást, hogy Pécs erősítse kulturális szerepét a közép-európai régióban.

hirdetés

Vincze Balázs váltotta a ZSÖK élén Márta Istvánt, az új vezető helyettese Rózsa Zoltán. A nagy sikerű EUROPA CANTAT kórusfesztivált levezénylő Móczár Gábor program-, marketing- és a nemzetközi kapcsolatok igazgatójaként, Magyar Attila pedig gazdasági igazgatóként segíti munkáját.

Attól nem kell tartani, hogy “vízfejű” lesz a társaság, hiszen olyan szakemberek vezetik a ZSÖK-öt, akik szakértelméhez, tapasztalatához, jártasságához nem fér kétség, mondta Páva Zsolt polgármester.

– Ezzel együtt konkrét elvárásaink vannak a ZSÖK és a Zsolnay-negyed működése kapcsán. Nemcsak a Pannon Filharmonikusoknak, hanem ennek a szervezetnek is az a feladata, hogy határokon túl is képviselje és terjessze a pécsi kultúra szerepét, súlyát és jelentőségét. Ez a volt Jugoszlávia államaira értendő elsősorban, de Erdély sem zárható ki ebből az ott élő magyarságra való tekintettel.

A városvezető szerint az új igazgató felelőssége lesz az, hogy ezt milyen formában fogják tudni ellátni. Az új vezetőségi struktúra felállítása is alapvetően Vincze Balázs ötlete volt, természetesen Páva Zsolttal való egyeztetéseket követően.

– Ezt az irányváltást, ami persze nem teszi zárójelbe semmilyen módon az elmúlt évek munkáját, mert azt meg kell becsülni, hiszen komoly szintre jutott el a kulturális negyed, ilyen értelemben kell értenünk.

Pécs kulturális centrumának erősítése már csak azért is fontos lenne, mert már a 2010-es EKF-év kapcsán felmerült elképzelés nem igazán valósult meg.

– Pécs csak kismértékben tudta teljesíteni ezt az elvárást. Nekem személy szerint mindig is fontos célkitűzésem volt, hogy a város ezt a fajta szerepét be tudja tölteni azzal, hogy vannak olyan kultúrahordozóink, mint jelenleg a Pannon Filharmonikusok. Egy ilyen kultúraközvetítő zenekar példáján kell megtalálnunk azt, hogy miként tudjuk mindezt még inkább erőteljesebbé, a külföld felé fokozottabban közvetíteni.

Páva Zsolt reméli, hogy  nemcsak a zenekar lesz az egyetlen, amelyiknek ez sikerülni fog, hanem bízik benne, hogy a pécsi képzőművészek, a pécsi színházi élet, a pécsi balett szintén fel tud zárkózni hozzájuk. Az biztos, hogy ennek háttere, a nagyobb léptékű állami szerepvállalás mindenképpen elengedhetetlen.