Pécsi szülészet: 300 milliós felújítás

Mintegy háromszázmillió forintból fejlesztik a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intenzív osztályát. Új inkubátorokat, lélegeztető gépeket tudnak vásárolni. Több száz gyermek életét mentik meg.

hirdetés

 

– Hatalmas mérföldkőhöz, történetének legnagyobb fejlesztéséhez érkezett el az intenzív osztály, hiszen ennyi korszerű műszert, mint amennyi hamarosan érkezik, még soha nem kapott az intézmény – magyarázza Ertl Tibor, a klinika vezetője.

Az intézmény egy uniós programnak köszönhetően hamarosan összesen mintegy 300

Évente több mint 300 kicsit mentenek meg Pécsen

millió forintot érő eszközparkhoz juthat hozzá.

– Tizennyolc új inkubátor, kilenc lélegeztető gép, huszonhárom monitor, negyven infúziós pumpa, központi monitoros nyilvántartó rendszer kezdi meg a szolgálatot a tavasztól – sorolja Ertl. Mindez azt jelenti, hogy teljesen megújul a koraszülöttek, traumás kisbabák kezelésére szakosodott intézmény.

A fejlesztés már csak azért is nagy szó, mert Pécsre hozzák az ellátásra szoruló újszülöttek és koraszülöttek legtöbbjét szerte a Dél-Dunántúlról. A klinikára évente mintegy 300-320 koraszülött gyermek kerül, azaz naponta egy kis jövevény életét mentik meg a pécsi intézményben.

A legtöbb koraszülött a terhesség hetedik hónapjában, vagy még azt megelőzően, 1500 gramm alatti súllyal születik. A magasan képzett pécsi orvosokból és nővérekből álló szakembergárdának hála azonban e pici bébik kilencven százaléka nemcsak, hogy életben marad, de egyáltalán nem szenved az életminőségét tartósan befolyásoló egészségkárosodást.

Az osztályon legutóbb 2009-ben hajtottak végre fejlesztést.

Akkor Horváth István, szekszárdi polgármester kezdeményezte a munkálatokat, miután harmadik gyermekét itt kezelték. Példa nélküli összefogással, cégek, önkormányzatok, s többek között Pécs segítségével három éve 30 millió forintból teljes építészeti rekonstrukción eshetett át a részleg.

– A tavasz végéig lezajló mostani fejlesztés második ütemében szeretnénk egy korszerű szellőzőrendszert is kiépíteni. A terveink készen állnak, ám anyagi lehetőségeink még nem engedik meg. Bízom benne, hogy lesz erre is forrás a jövőben – tette hozzá Ertl.

 

[frame]Jönnek a nagy emberek

 Az eszközbeszerzési felújítási munkák jelenleg is zajlanak. Szombaton régiós polgármesterek is besegítenek az osztályon. Többek között Páva Zsolt Pécs, Horváth István Szekszárd, Szita Károly Kaposvár, Schmidt Csaba Tatabánya és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere ragad festőhengert és pemzlit. Az erről szóló beszámolónkat szombattól nézhetik meg az Abszolút videó rovatban![/frame]