Pécsiek, akiknek jó piac Horvátország

Lassan, de biztosan és folyamatosan fejlődnek a gazdasági kapcsolatok Magyarország és Horvátország között. Déli szomszédunk tavaly nyári uniós csatlakozása óta az ügyesebb vállalkozók már találnak odakint munkát, de a kiskereskedelem is fejlődhet.

hirdetés

Már több mint egy év eltelt a horvát csatlakozás óta, de a két ország közötti kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok csak az év elejétől kaptak valamelyest erőre – állította megkeresésünkre több pécsi vállalkozó, akinek van érdekeltsége odakint.

– Az építőipar kezd beindulni, ami annak köszönhető, hogy a horvátok belépése óta egyre több nyugati befektető kezd beruházásba a szomszédban. Főleg Zágráb környékén és a tengerparton akad munka – mondja a villamosipari munkákkal foglalkozó pécsi Treszner Kft. ügyvezetője, Treszner János.

Neki a horvátoknál is van leányvállalata és százmilliós nagyságrendben vállal munkákat, alvállalkozókkal is dolgoztat. Azt mondta, idén dupla annyi bevétele lesz Horvátországból, mint a belépés előtti években. A pécsi építési vállalkozások többek között a tengerparton és a nagyvárosokban is megjelentek már kisebb-nagyobb munkákkal, de tervezők is dolgoztak már horvátoknak.

A pécsi eFeF Kft. húsipari termékei, felvágottai is megjelentek a horvát boltok polcain.

– Egy vukovári partnerünk teríti az árut saját márkajelzéssel, a saját termékeinkért pedig a határ mentén lévő magyar boltokból viszik tömegével a kisboltosok. Érezhetően javult a helyzet tavaly óta. Az a tervünk, hogy egy nagyobb lánc – például a Metro – horvátországi kínálatában is megjelenjünk. Most ezekről folynak rtárgyalások – mondja Mezei Endre, a cég kereskedelmi vezetője.

Pécsi húsáruk is mennek Horvátországba (Fotónk illusztráció)
Pécsi húsáruk is mennek Horvátországba (Fotónk illusztráció)

A Pécsről induló, ma már a hazai déli megyékben több mint 70 boltot magában foglaló franchise, a Tom Market pedig a lánc horvátorszái terjeszkedésén gondolkodik. Mint azt Ágai Tamás ügyvezető elmondta, ebben inkább van ráció, mint horvátországi termékek a hazai Tom Marketekben való árusítására. Utóbbira nem lenne ugyanis túlzottan nagy kereslet.

Benkő Dezső, a Pécsen étkeztetési feladatokat ellátó Diacell kft. ügyvezetője azt mondta, egyelőre ugyan nem találtak horvát partnert, de szívesen vásárolnának élelmiszeripari terméket, elsősorban halat egy jó partnertől. A következő időszakban számítanak ilyen üzlet megkötésére, ha felbukkan egy forgalmazó.

Az üzletkötést a magyar és a horvát iparkamara is segíti, a pécsinél is külön horvát tagozat működik, amely konkrét listát nyom az érdeklődő pécsiek kezébe, merre érdemes bővíteni a piacot. Nem könnyű ugyanakkor mindez, mert – ahogy azt minden érintett megerősítette lapunknak – a horvátok foggal-körömmel védik saját piacukat egyelőre. Minden bizonnyal azonban egy-két éven belül a multik tömeges megjelenése után ez változni fog.

De Blasio Antonio eszéki magyar konzul szerint a következő években megvalósuló uniós fejlesztések jól jöhetnek. Ezek jelenthetnek reményt a baranyai vállalkozóknak arra, hogy a jelenleginél több munkájuk legyen az egyébként Horvátország egyik legszegényebb térségének számító Dráva-menti térségben.