Pécsre költözött a lourdes-i keresztút

Páratlan élményben lehet annak része, aki július 1-ig ellátogat a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályára. Fotósorozatból készült vándorkiállítás nyílt „Lourdes-i keresztút” címmel. A kiállítás Európa több országában járt már, Franciaországban több tízezren tekintették meg. Most Esztergomból érkezett a fotósorozat Pécsre, itt is hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak a szervezők.

hirdetés

A magyar származású Maria de Faykod szobrászművész saját készítésű képeit csodálhatják meg a látogatók a szintén saját készítésű lourdes-i, a keresztút stációit ábrázoló káprázatos szobrairól.

A megnyitón jelenlévő Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint nem csupán ügyes marketingszöveg az, hogy Pécs a kultúra városa, számos alkalommal bizonyította már a város, hogy méltó erre a címre – elegendő csupán a 2010-es esztendőre gondolni.

A város ezeréves kultúrája szervesen összefonódik az egyházzal, a keresztény hitélettel, ezért különösen fontos Pécs számára, hogy befogadja ezt a páratlan fotósorozatot, amelyen a keresztút, Krisztus szenvedése és feltámadása szinte kézzelfogható valósággá válik – mondta a politikus.

lourdes keresztút, hl1
Csizi szerint illeszkedik Pécs szellemiségéhez a gyönyörű fotósorozat

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere az egész város nevében mondott köszönetet Maria de Faykod művésznőnek azért, hogy közel hozta a keresztút spirituális élményét a szobrok varázsa által. Bár Lourdes-ba nem mindenki juthat el, ezek a páratlan képek segítenek átélni a zarándokhely szellemiségét. Ez minden európai és magyar ember számára fontos ezekben az időkben, amikor keresztény kultúránkat komoly veszély fenyegeti.

lourdes keresztút, hl2

Maria de Faykod 5 éven át készítette leghíresebbé vált „Lourdes-i keresztút” művét, amelyet 2008-ban avattak fel a francia zarándokhelyen. A 17 stációból álló szoborcsoport több mint száztonnányi carrarai márványból készült. Érdekessége, hogy 17 állomásból áll a hagyományos 14-el szemben. A művész azt szerette volna, hogy a kegyhelyre látogatók utolsó állomásként ne Jézus halálát lássák, ezért további három stációval egészítette ki a kompozíciót, jelezvén, a feltámadás jelenti számára a keresztút és a szenvedéstörténet végét. Ez a három plusz alkotás adja a sorozat különlegességét.

lourdes keresztút, hl4