Pénzcsináló: lehet szobáztatni Pécsett

Egyre többen próbálkoznak azzal, hogy saját lakásukat, vagy annak csak egy-egy szobáját adják ki – akár egy éjszakára – kvázi szállodaként. Nem a régi, jól bevált „szobáztatásról” van szó, hanem valódi vendéglátásról. A biznisz azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

hirdetés

Európában már bevett üzletág, nálunk egyelőre még csak szárnyait bontogatja a szobaszállodák üzemeltetése. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: adjuk ki a saját lakásunkat úgy, mintha szálloda lenne. Nincs kaució, nincs rezsi, csak napi ár, hasonlóan a hotelekhez, panziókhoz. Az interneten számos ilyen hirdetést találni, Pécsett is egyre többen próbálnak ebből pénzt csinálni.

– Nekem ez az otthonom, folyamatosan itt lakom a férjemmel. Hirdetem a pecót, és ha valaki bejelentkezik, rendet rakok, kitakarítom a szobát, mindent elmagyarázok a vendégnek. Először az utazásaink alatt találkoztunk ezzel a szálláslehetőséggel. Miután vendégként kipróbáltuk, és tapasztaltuk, hogy biztonságos, egyszerű és jól működik, kézenfekvő volt, hogy kipróbáljuk milyen a “másik oldalon”. Eddig két vendégünk volt, ők is csak most nyáron, de nincs panaszra okunk – mondja a harminchárom éves Eszter, aki a régi Kertváros egyik egyik családi házában él.

Eszternek egyelőre csak zsebpénze van ebből az üzletből, igaz neki munka mellett nincs is ideje komolyan foglalkozni az üzlettel. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik nem csak kiadják a lakásukat, hanem komolyan fogalkoznak a vendéglátás, kiszolgálás részével is. Ők havonta 80-130 ezer forintot is megkeresnek ezzel, különösen, ha Pécs frekventált övezetében van az ingatlan, és van idejük főzni.

A kicsi, kompakt lakásokat keresik

– Nekem a belvárosban van két kicsi lakásom. Reggelit, ebédet és vacsorát is készítek a vendégeknek, ha van rá igény. Ez ugyan ritkább, de az italkészletet rendre fel kell tölteni – mondja Szalai Ivett, aki két éve vágott bele a szoba-szállóba.

Pécsett jelenleg csaknem félszáz ilyen szoba-hotelt hirdetnek a neten. Az árak változóak, van már szoba éjszakánként kétezerért, de akad 16 ezerért is, más pedig 8-10 ezret kér az egész lakásért.

Molnár Erika, a Duna House pécsi irodavezetője azt mondja, ugyan hallottak már a pécsi szobaszállókról, de a hivatalos irodák – ők sem – egyelőre nem foglalkoznak ilyenek közvetítésével.

[frame]Bárki csinálhatja

Az adóhivatal illetékese szerint bárki, bármennyi időre – akár egy órára is – kiadhatja a lakását, vagy egy-egy szobát, ehhez semmiféle engedély nem kell. Ha viszont ezért valaki pénzt kap, akkor adót kell fizetnie.

– Adózási szempontból erre ugyanaz vonatkozik, mint az albérletre. Vagyis a kiadó félnek szerepeltetnie kell az adóbevallásában a bevételeket, és köteles számlát adni, amennyiben a bérlő kér ilyet – mondja Barlai Krisztina, a NAV régiós munkatársa.[/frame]

  • Kosaras

    Na Persze annak marad a névtelen feljelentés, az müködik már régóta.

  • Na persze!

    Akinek van hol laknia a lakásán kívül, annak könnyű ezt csinálni! De mi van a mezei halandókkal, akiknek csak 1 lakása van?