POSZT: megszületett a megegyezés

Kedden tartott taggyűlést a POSZT tulajdonosi köre, amelyen döntöttek a versenyprogramba beválogatott, de azon kívül részt venni szándékozó négy előadás sorsáról. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) és a Magyar Színházi Fesztivál (MSZT) megállapodása értelmében a szakmai zsűri nem értékeli az ominózus előadásokat. A pécsi önkormányzat támogatta a döntést.

hirdetés

Lapunk is beszámolt korábban a Pécsi Országos Színházi Fesztivál körül kirobbant feszültségekről. Három társulat úgy döntött, hogy a szakmai zsűri tagjainak kiválasztása után vesz részt a fesztivál versenyprogramjában.

A POSZT szakmai tulajdonosai kedden megállapodtak abban, hogy az érintett négy előadás részt vehet a fesztiválon, ám a szakmai zsűri nem értékeli azokat a versenyben. Őri László alpolgármester, a POSZT többségi tulajdonosa, a pécsi önkormányzat képviselőjeként elmondta, hogy a város egyetértett a döntéssel.

– Az önkormányzat  ahogy az elmúlt másfél évtizedben, úgy most sem kíván beleszólni szakmai ügyekbe. A város és a fesztivál érdeke is, hogy a lehetőségekhez képest nyugalomban és magas szakmai színvonalon tudjon megvalósulni a programsorozat – magyarázta a városi tisztségviselő.

POSZT1

Az alpolgármester szerint a taggyűlésen egyöntetű kompromisszum született a szakmai tulajdonosok között, így az előadásokat tehát meg lehet tekinteni, hiszen benne vannak a műsorfüzetben is és a jegyek is elkeltek már.

A politikus szerint mindenesetre ezzel a döntéstől azt várják, hogy sikerül tiszta vizet önteni a pohárba és megfelelő útmutatást adtak a zsűrinek, megelőzendő azt, hogy bizonytalanság alakuljon ki a testület tagjaiban, hogy mit nézzenek meg és mit ne, ki mit szeretne és mit nem.

Megerősítette korábbi véleményét Boross Martin, az egyik érintett társulat, a STEREO Akt művészeti vezetője.

– Nem változott az álláspontunk az elmúlt másfél hónapban, tartjuk magunkat a közleményünkhöz. Nem gondoltuk, hogy egyoldalúan fel lehet bontani a szerződésünket, végig próbáltunk, úgy készültünk, hogy megyünk a fesztiválra, de nem veszünk részt a versenyben. Továbbra sem veszünk részt semmiféle politikai játszmában, számunkra a szakmáról és a színházművészetről szól a POSZT – fejtette ki véleményét.

A június 4-től 13-ig tartó POSZT versenyprogramjába Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatott be – összesen 235 előadásból – 14 produkciót. Nyolc előadás közös megegyezéssel került a versenyprogramba, míg 3-3 produkció egyéni döntésük alapján.