Mi történt Pécsen, mindenki buszsofőr akar lenni???

Közel százan jelentkeztek a Tüke Busz által indított sofőrképzésre, holott az egész szektor attól szenved, hogy elmennek külföldre. Lehet másképpen is csinálni? Pécsen ezzel próbálkoznak. 

hirdetés

Kinek van kedve féllábbal a nyugdíjban – ha már ott a korkedvezményre a lehetőség –  még mindig gályázni, vagy éppen ki ne ugrana bele az ismeretlenbe, ha van lehetősége több pénzre? Nos, nincs ez másképpen a buszos szakmában is, hiszen sokan azért hagyják el a pályát, mert már megérdemelnék a pihenést a koruknál fogva, mások meg éppen fiatalként ugranak nagyot és lépnek tovább egy buszos társaságtól – akár külföldre is. Baranyában emiatt pedig már a volános cégeknél néha komoly gondot okoz, hogy embert küldjenek az adott vonalra.

A pécsi Tüke Busznál ezért nemrég nagyot léptek. Gelencsér Gyula, a Tüke Busz igazgatóságának elnöke elmondta, folyamatosan hirdettek felvételt buszvezetői állásra.

busz1
Biztos életpályát kínálnak a sofőröknek

– Ezek miatt született meg az az elhatározás a vezetőségben, hogy fiatalok részére életpálya-lehetőséget kínálunk – mondta. A most meghirdetett álláspályázatra közel százan jelentkeztek, az adataikat most dolgozzák fel. Azokat, akikről az életrajzuk alapján úgy vélik, hogy érdemesek lehetnek a munkára, második fordulós felvételi beszélgetésre hívják be.

Zsaruk is tudnak tanítani
Nemcsak új embereket keresnek; immár zsaruk is oktatják őket, mivel a sofőröknek folyamatos stresszhelyzetben kell gyorsan és jó döntéseket hozniuk, legyen szó egy nézeteltérésről az utassal, vagy egy veszélyes közlekedési helyzetről, adott esetben egy baleset elkerüléséről. – A belső képzési programunkat idén egy olyan oktatási panellel egészítettük ki, amelyben buszos balesetekről, helyzetfelismerésről, vezetési technikákról, baleset-megelőzésről tartottak előadásokat Baranya Megyei Rendőr-Főkapitányság munkatársai.

Nem véletlenül mozdultak meg a cégnél, hiszen a sofőrök közel 80%-a 40 év feletti, és mindössze 65-en vannak 40 év alattiak.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy elsősorban fiatalok számára próbáljuk vonzóvá tenni ezt a hivatást. A mostani dolgozók példát mutathatnak a fiataloknak, akiknek tapasztalatuk, tudásuk a városi közlekedésében mutatkozik meg igazán.

– Egy fiatal, aki hosszú távon képes előre gondolkodni, kiszámítható, tervezhető jövőt szeretne, annak nem csupán a pénz az elsődleges szempont – monda Gelencsér, aki szerint legalább ennyire fontos a megbízható munkaadói háttér, a bejelentett munkahely, a kiszámítható munkaidő. A Tüke Busznál ráadásul cafeteriát, éves családtagi bérletet, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást és képzési lehetőséget is biztosítanak.