Iszonyú értékes festmény bukkant fel Pécsen?

Kétnapos, október 16-án és 17-én zajló képzőművészeti aukciót tartanak Pécsen, az Európai Gondolatok Egyesület székhelyén. A nagyrészt XX. századi és kortárs művészek alkotásaiból álló magángyűjtemény árverésre bocsátásából származó bevételt jótékony célra fordítják. Az eseményt szervező Gaál Zoltánné szerint ugyanakkor egy igazi ritkaságra, egy valódi Raffaello-képre is licitálhatunk.

hirdetés

Mások mellett Csók István, Lantos Ferenc, Martyn Ferenc, Szász Endre, Takács Dezső, Iványi Katalin és Soltra Elemér alkotásai képezik – legalábbis a meghívó szerint – annak az egyedülálló magángyűjteménynek a részét, amelyet egy művészeti vásár keretében vásárolhatnak meg a festészetkedvelők. Az árverésre benevezők által befizetett összeget az Európai Gondolatok Egyesület által szervezett képzési programokban részt vevő hátrányos helyzetű fiatalok támogatására fordítják.

Gaál Zoltánné, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az egyesület anyagi lehetőségei korlátozottak, ugyanakkor a P. Oktatási Központ Második Esély Iskolája vezetőjeként felnőttképzéssel is foglalkozik, az iskola működtetésére viszont nem áll rendelkezésre elegendő forrás.

– A mai világban nagyon nehéz a felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek élete, ráadásul egy baleset miatt is kénytelen voltam szüneteltetni a tevékenységét, de én szeretném életben tartani mind az egyesületet, mind az iskolát, így a festmények eladásából származó bevételt a fenntartásukra és működtetésükre kívánjuk fordítani.

Az aukcióról szóló meghívóban számos pécsi vagy Pécshez köthető művész alkotásai szerepelnek, amelyek egy titokzatos személy, “Molnár Flórián” által tulajdonolt magángyűjtemény részét képezik. Ám egy igazi különlegesség is megtalálható a kollekcióban. Ilyen például Gaál Zoltánné szerint egy Raffaello által vászonra álmodott olajfestmény is – noha hivatalos dokumentumok nem bizonyítják, hogy valóban eredeti Raffaello-képről lenne szó.

gaál zoltánné, aukció, raffaello, hl01
Ez az ominózus Raffaello-kép.

Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy valaki hitelt érdemlően tudja bizonyítani, hogy eredeti festményt birtokol, szakértő bírálóbizottság ítélete szükséges. Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban működik ilyen szakértő testület, amely ráadásul ingyen ad szakvéleményt egy adott műalkotásról.

Így az általunk megkérdezett szakemberek amondók, hogy egy valódi Raffaello-kép nemhogy egy pécsi jótékonysági aukción, hanem a legnagyobb művészeti galériák által megrendezett nemzetközi árveréseken is ritkán bukkan fel.

Ezt a mostani jótékonysági aukciót mindenesetre október 16-án és 17-én tartják az egyesület Nagy Flórián utca 7. alatt található kiállítóhelyén. Az esemény szombati napján részt vesz díszvendégként Keller Mária, a BÁV pécsi fiókjának vezetője is.