Rengeteg pécsi száll meg a pécsi szállásokon! Hogy is van ez?

Mindenki javulást vár, az eddigi adatok jók

Bár a városban a tisztességesen adót fizető szállásadók vannak túlsúlyban, egyesek engedély és bejelentés nélkül adják ki turistáknak ingatlanjaikat, mások nem a valós vendégéjszaka-számot vallják be, vagy úgy kérnek adómentességet, hogy nincs rá joguk. A városnál betelt a pohár, ezért komoly szigor jön a területen.

hirdetés

A pécsi önkormányzat jövő évi adókoncepciója több bevételt vár el az idegenforgalmi adóból, ezért az adóügyi osztályon dolgozó ellenőrök számát három fővel bővítették, így intenzívebben ellenőrizhetik a szállásadókat. Amire szükség is van, hiszen az önkormányzat szerint Pécsen aránytalanul sok az olyan éjszaka a szállásadóknál, amikor nincs náluk vendég, miközben az adott szállás vígan megél, de igen magas azon mentes vendégéjszakák száma is, amelyeket helyi, pécsi lakhellyel rendelkező vendégek vesznek ki, akik után – ha így nyilatkoznak – nem kell idegenforgalmi adót fizetni.

Ezzel kapcsolatban Nagy Zoltán, az önkormányzat adóügyi osztályának vezetője elmondta, hogy szerintük többen nyilatkoztak a mentesség igénybevételéről, mint ahogy azt a jogszabály megengedné. Álláspontja szerint a mentességről nyilatkozó vendégek száma mintegy 15-20 százalékkal magasabb, mint az országos átlag – ezért indítottak a jövő év június 30-ig tartó átfogó ellenőrzést.

Ennek során első lépésben e-mailek, helyszíni megkeresések és tájékoztatók keretében tudatosítják a szállásadókban, hogy milyen jogszabályi – bejelentkezési, bevallási, adóbeszedési, nyilvántartási – kötelezettségeik vannak.

– Felül kell vizsgálnunk, hogy a szállásadók az adókötelezettségeiknek eleget tettek-e. Az ellenőrzések során a lehető legtöbb szállásadót fel kell derítenünk és adóztatás alá vonnunk. Ez a kiadott engedélyek és a szállásokat kínáló internetes oldalak alapján történik majd – fogalmazott.

Hotel, szálloda
Nem mindenhol jelentik be a vendégeket

Emellett helyszíni adatgyűjtést végeznek, amely során a vendégnyilvántartást, a bejelentőlapokat, valamint adómentességi nyilatkozatokat ellenőrzik. Ezek mellett a hivatalba is behívhatják a vállalkozót, valamint az iparűzési adót, az építményadót is összevethetik az idegenforgalmi adóval. Ez utóbbi során a bevételből visszavezethető a vendégéjszakák száma. Mindezen vizsgálatokat legalább fél éven keresztül kell folyamatosan végezni.

Nagy Zoltán adatai szerint jelenleg mintegy 220 szálláshely működik a városban, ez 200 szállásadót jelent, de idén csak 172 idegenforgalmi adóalanyt tartanak nyilván.

Az adóhivatal szerint az érintettek több módon próbálják elkerülni az adózást: engedély és bejelentés nélkül, nem vallják be az adót, ahogyan a vendégek, így a vendégéjszakák számát sem, de úgy kérnek adómentességet is, hogy arra nincs joguk. A hivatal szerint utóbbi fakadhat abból téves jogszabály-értelmezésből is, nem biztos, hogy szándékos.

Az, hogy pontosan hányan lehetnek érintettek, az ellenőrzések lezárulta után, a jövő év második felére derülhet ki – mondta az osztályvezető.

Ennyi volt, mennyi lesz?
Tavaly 80,7 millió forint volt a város idegenforgalmi adóból származó bevétele, idén október végéig 67,8 millió forint folyt be. A be nem fizetett, illetve be nem vallott összeg nagyságát az ellenőrzések keretében lehet majd megállapítani.