Rengeteg veszély leselkedik ránk otthonunkban

A háztartási balesetek elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel, mégis felettébb elkeserítő, hogy az embereket saját lakásukban érik súlyos, néhány nagyon ritka esetben halálos balesetek. A legszomorúbb az, hogy ezek az esetek a legtöbb esetben kisgyermekekkel és idősekkel történnek. Az Országos Mentőszolgálat baranyai szervezete vezetett be minket a Pécsen is előforduló háztartási balesetek mibenlétébe.

hirdetés

Esések

Az esésekből eredő sérülések sokszor azért következnek be, mert a szülők nem tudják, hogy babájuk már meg tud fordulni, tud kúszni-mászni. A felfedező kedvű apróságok pedig sok olyan helyre eljuthatnak a lakásban, ahonnan le is pottyanhatnak. Nemcsak az a fontos, hogy figyeljük a magasabb helyeken fekvő gyermeket, hanem ügyeljünk arra, hogy mit hagyunk elől, mire eshetnek rá. Az apró karcolásoktól a komolyabb fej- és végtagsérülésekig megelőzhetünk minden eséses balesetet, ha szemmel tartjuk gyermekünket. Amikor már gördeszkáznak és bicikliznek, viseljenek bukósisakot (a szülő is, példamutatásként), hiszen Pécsen számos esetben kellett és kell mentőt hívni a ház körüli sportbalesetekhez.

A kicsik nagyot tudnak esni
A kicsik nagyot tudnak esni

Az idősek esetében az esések szintén nagyon veszélyesek, hiszen legyengült testük (csontozatuk elveszti rugalmasságát) a kisebb botlások (küszöb, lépcső) során is komolyan megsérülhet, nem is beszélve a létrákról, székekről, vagy például takarítás és pakolás során bekövetkező nagyobb esések után keletkező sérülésekről. Az idősek továbbá a kerti munkák során, fametszések alkalmával és a ház körüli barkácsolások során szenvednek Pécsen a legtöbbször otthoni balesetet. A megyei mentőszolgálattól megtudtuk, hogy Pécsen volt már olyan eset is, hogy valaki létrán állva festette erkélyét, amikor lezuhant és meghalt.

Fulladás

A háztartási balesetek egyik leggyakoribb fajtája a fulladás. A fulladással kapcsolatban figyelemreméltó tény, hogy nem a nagy tavak, tengerek, folyók azok, amelyek a legtöbb gyermekkorú áldozatot szedik, hanem a kis, bokáig, derékig érő vízzel töltött kerti medencék. Az ilyen szörnyű eseteket megelőzendő tanácsos, ha körbekerítjük a medencét, vagy olyan segédtárgyakat helyezünk el a medencében vagy a közelében, ami a elérhető a kicsiknek, amibe bele tudnak kapaszkodni. Minden esetben, ha – csak egy percre is – magára hagyjuk a kicsiket, minimum karúszókat szükséges rájuk adni, hogy elmerülésüknek még a lehetőségét is kizárjuk.

Szinte bármit félre tudnak nyelni
Szinte bármit félre tudnak nyelni

Fulladást okozhatnak továbbá a beszippantott, torkon akadt apró ékszekerek, ételdarabok és rágcsálnivalók (ez az idősek esetében is igaz), játékok, alkatrészek, illetve a nyak köré tekerhető zsinóros cumi, valamint a kiságyra kötött csörgők is veszélyt hordozhatnak. A lényeg ezekben az esetekben is az, hogy gondolkodjunk előre, mérjük fel a baba környezetét, hogy semmi olyasmibe ne tudjon belefutni, ami az egészségét veszélyezteti.

Mérgezések

Ez a háztartási balesetfajta leginkább a 3-6 éves gyermekek korosztályát veszélyezteti Pécsen. Beszélhetünk gyógyszer-, vegyszer- vagy ételmérgezésről is. Az első kettő esetében nem hiába írják rá a dobozokra, hogy azokat gyermekek elől gondosan el kell zárni – tegyünk is így! A megelőzés szempontjából fontos, hogy vegyszereket semmiképp se töltsünk például üdítős vagy más, gyerekek számára ismert dobozba, így a kicsik és nagyok esetében is nagyon komoly károkat okozó sav- és lúgivás esélyét is lecsökkenthetjük.

Gondosan zárjuk el vegyszereinket
Gondosan zárjuk el vegyszereinket

A gyógyszerekkel legyünk mindennél óvatosabbak, hiszen halálos kimenetelű lehet, ha megeszik őket a kicsik, mindegyik veszélyes. Az ételmérgezéseket ugyan nem mindig tudjuk elkerülni (hiszen nem mindig tudjuk, hogy romlott-e valami, vagy hogy a gyerekek szervezete nem bír egy adott összetevőt), de a szavatossági időket figyelni kell, ismeretlen eredetű gombát pedig semmiképp ne együnk és etessünk a kicsikkel. Nem árt odafigyelni a lakásban tartott dísznövényekre sem. Ha tudjuk, hogy mérgező egy növény, a gyermek ne érje el, ha nem tudjuk, nézzünk utána!

Háztartásban előforduló, Pécsen is viszonylag gyakori mérgezésnek számít, amikor bizonyos tisztítószereket összeöntenek takarítás során, amelynek eredményeképp életveszélyes klórgáz szabadulhat fel, ami könnyezést, nyálfolyást, égő mellkasi fájdalmat és köhögést eredményezhet. Súlyos esetben gyorsan kialakuló légúti elzáródást okozhat, az azonnali mentőhívás ilyenkor elengedhetetlenül fontos.

Égések

Tele vannak a konyhák olyan eszközökkel, amelyek nem csupán a gyermekekre, hanem mindenkire veszélyesek tudnak lenni. Egy vízforralóval nemcsak leforrázhatjuk magunkat, hanem a forró gőzzel is megégethetjük bőrünket. Forró serpenyőhöz vagy sütőrácshoz szinte minden ember nyúlt már, tudjuk, hogy nagyon nem jó, a nyílt gázlángról nem is beszélve, no meg a spriccelő hevített olaj sem kellemes.

Minden gyerek megégeti magát
Minden gyerek megégeti magát

Ha viszont nem figyelünk oda, az ilyen esetek sokszor annyira komolyra fordulhatnak, hogy mentőt kell hívni. Ilyen esetek Pécsen is nap mint nap történnek. A forró folyadékokkal teli edényeket semmi esetre se hagyjuk kint a gyermekek számára elérhető helyeken, ha ugyanis magukra borítják azokat, akkor akár súlyos, életveszélyes, vagy maradandó sérülést okozhat az égés.

Áramütés

A fürdőkádba ejtett hajszárító óriási veszélyt jelent. A hálózatba szakszerűtlenül bekötött háztartási gépek is okoztak már tragédiát. Volt néhány éve Pécsen egy eset, amikor a fürdőszobában áramütés ért valakit, majd azt is megrázta az áram, aki a segítségére sietett. Mindketten meghaltak. A babák nyálas kézzel hajlamosak mindenhova benyúlkálni, ezért jól jönnek az olyan biztonsági zárak, amelyeket a konnektorokba lehet dugni, ezzel is megelőzve a bajt.