Röghöz kötés: megbékéltek

Alig egy hónapja, hogy a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között zajló tárgyalásokon elkezdődött a hallgatói szerződés feltételeinek enyhítése. A minap pont került az ügy végére.

hirdetés

Megszületett a végleges döntés a parlamentben az ingyenes tanulás feltételeiről. Korábban a kormány még azt tervezte, hogy az államilag finanszírozott hallgatóknak képzési idejük kétszeresét itthon kell ledolgozniuk. Az új szerződés értelmében viszont az állami támogatással tanulóknak az egyetem befejezését követő húsz éven belül tanulmányaik időtartamával megegyező időt kell Magyarországon dolgozniuk.

Klinghammer István, az új, felsőoktatásért felelős államtitkár úgy véli,hogy a felsőoktatás finanszírozásában olyan feltételeknek kell lenniük, amelyek elfogadhatóak a hallgatók és a társadalom számára is. Ezek nem jelenthetnek gátat például a mobilitásnak, és fontos, hogy az uniós előírásokkal összhangban álljanak.

Tanulmányaik időtartamával megegyező időt kell itthon dolgozniuk a végzett hallgatóknak

Az elfogadott, új felsőoktatási törvény rögzíti, hogy az ösztöndíjas hallgatóknak a beiratkozáskor nyilatkozniuk kell arról, hogy vállalják az ingyenes képzéssel járó feltételeket, valamint a magyarországi munkavállalást. Azonban a diploma megszerzése után akár azonnal kimehetnek külföldre, hiszen mindössze 3-6 évet kell itthon dolgozniuk, a korábbi 6-12 helyett.

Változás még, hogy, aki nem szeretne visszajönni Magyarországra, a tandíj árát egyenlő részletekben is visszafizetheti. Ha az állami támogatottsága ötmillió forint alatti, legfeljebb tíz évük, ha afölötti, tizenöt évük van a visszatérítésre. Ez a lehetőség azok számára lehet vonzó megoldás, akik sikeresen el tudnak helyezkedni az ország határain kívül.

A pécsi Egyetemi Hallgatói Önkormányzat korábban elmondta: elfogadják és jogosnak tartják a kormány és a magyar adófizető állampolgárok elvárásait azzal kapcsolatban, hogy azok a hallgatók, akik ingyen folytatnak tanulmányokat a magyar felsőoktatásban, ennek ellentételezéseként törlesszenek a társadalomnak. Ugyanakkor úgy vélik, nem a diákok röghöz kötése a legjobb megoldás.

– Továbbra is kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy nem a hallgatói szerződés és a magyar fiatalság röghöz kötése a megfelelő eszköz a cél elérése érdekében – mondta dr. Pintér Mihály, a pécsi EHÖK alelnöke. – Természetesen pozitívan fogadunk minden olyan kezdeményezést a kormányzat részéről, amely a hallgatók terheinek csökkentését eredményezi, ám úgy gondoljuk, a magyar felsőoktatás és a hallgatóság problémái ettől még nem oldódnak meg.

Lazább változatban, de maradt a szerződés

Enyhítés, hogy nem kell mindenkinek ledolgoznia az egész tandíjat. Ugyanis azok a volt hallgatók, akik három gyermeket vállalnak, mentesülnek a magyarországi munkavállalás feltételei alól. Ide tartoznak azok is akik, önhibájukon kívül, például betegség miatt nem tudják teljesíteni a feltételeket.

Nem kell a képzéseik költségeit visszafizetniük azoknak sem, akik osztatlan képzés esetében két félév után abbahagyják államilag finanszírozott tanulmányaikat.

A pécsi Hallgatói Hálózattól többszöri megkeresésünkre sem érkezett válasz, így az ő felsőoktatási törvényről alkotott véleményükről nincs információnk.

 • Nagyon helyes!

  Re Szerintem!
  Szerintem meg nem tudod, hogy mit beszélsz!

 • diák

  az ország kicsi, egyetem sok van, képzés pedig még több

 • szerintem

  kusz te egy gyökér vagy, ha mindenki bolsi, akinek nem tetszik a rendszer.. belegondoltál már abba, hogy a diplomás többet keresők hányszorosát fizették már vissza adóforintban az államnak? belegondoltál ár abba, mi lesz, ha a beinduló tendenciák megerősödnek és elindulnak a tehetségesebbek már tanulni is külföldre? elmondom: az ország tele lesz olyan hülyékkel, mint te vagy és a nap 24 órájában bolsizhatjuk majd egymást unortodox módszerekkel.

 • Kusz

  Kedves Bölcsész csak miután kifizetted a tanittatásod árát. De szabad választás van és nem diktatura ha tanulsz egyáltalán és nem bolsi vagy.

 • bölcsész

  Mindenki, aki lepaktál az Orbán-rezsimmel, megérdemli, hogy élete végéig szívja a fogát a saját idiotizmusa miatt. Diktátorokkal nincs alku, ha nem vonják vissza a röghözkötést, irány a külföld.