Rombolnak a bringások

Terepbicikli, bringa, downhill (6)

hirdetés

Maradandó károkat okoz és balesetveszélyt jelent a terepbiciklisek száguldozása a Mecsek-oldali parkokban és a parkerdőben. Az EKF-programban megújult Tettye egy részén a növényzetet már teljesen tönkretették a biciklisek. A hatóság és a terület kezelője egyelőre tehetetlen.

Nem lehet mit kezdeni a Mecsekben nagy sebességgel száguldozó terepbiciklisekkel, akik délutánonként, de főleg hétvégén ellepik a Mecsek-oldalt. Egy átlagos hétvégi napon ezer hagyományos kirándulóra 150 kerékpáros jut, akiknek egy része a Tv-toronytól száguld a Dömörkapu-Tettye útvonalon a belváros irányába, veszélyeztetve ezzel a kirándulók testi épségét.

Ezt tették a Tettyén...
Ezt tették a Tettyén…

A legnagyobb terepbiciklis forgalom a Vidámpark-Tettye közötti úton van, több helyen már annyira kibiciklizték a talajt, hogy megindult az erózió.

A bringások ámokfutására a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványa hívta fel újból a figyelmet márciusi hírlevelében.

„Sokszor a leglehetetlenebb helyeken bukkannak fel, legyen szó kijelölt turistaútról, földútról vagy egyszerűen csak egy vadcsapásról. A bringások egy része fittyet hány mindenféle szabálynak, a védett területeken semmibe veszik a legalapvetőbb előírásokat is. (…) A kerekek által kitaposott keskeny ösvényeken a vékony talajréteg megbolygatása fokozott veszélyt jelent, könnyen beindulhat az erózió, s a területen oly szép számmal tenyésző védett növények állományaiban is jóvátehetetlen károk keletkezhetnek” – írják az alapítvány hírlevelében.

Terepbicikli, bringa, downhill (7)

A szervezet szerint a védett területet kezelő szervek gyakorlatilag képtelenek hatékonyan fellépni a bringásokkal szemben. Megoldást csak a számukra kijelölt útvonalak használata jelenthetne. Az újabb és újabb meredek oldalak terepakadályainak leküzdése mindig kihívást fog jelenteni, s akit eddig is csak a saját önös hobbija érdekelt, aligha változtat magatartásán – vetíti előre a jövőt az alapítvány hírlevelében.

Terepbicikli, bringa, downhill (4)

A Vidámpark és a Tettye között, valamint a Tettyén jól látszanak a rombolás nyomai.

– A problémát évek óta rendszeresen jelzik a lakosok és a kirándulók, ezért tavaly már egyeztetést kezdeményeztünk több kerékpáros szakosztállyal, akik először késznek tűntek az egyeztetésre, majd félbeszakították a tárgyalásokat, mert az erdőtörvény módosítását másképpen értelmezik – mondta lapunknak Szilasi Tamás, a Biokom Nonprofit Kft. parkerdei részlegvezetője.

Terepbicikli, bringa, downhill (8)

– A mi szakmai megítélésünk szerint az ilyen biciklizés erodálja a területet, azonban az erdőtörvény tavalyi módosítása miatt a biciklisek úgy értelmezik, hogy nincs ilyen jellegű tiltás. A mi értelmezésünk szerint az erdőtörvény módosításában helyett kapott az a kiegészítés, hogy abban az esetben engedélyezett a kerékpározás, amennyiben más előírások nem tiltják. A jelenlegi módon folytatott hegyikerékpározás talajeróziót okoz, amely ellentétes a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetre vonatkozó előírásokkal, és a Natura 2000-es jogszabállyal. A védett területen minden olyan tevékenység folytatása tilos, ami a természetben kárt okoz – tette hozzá Szilasi Tamás.

Terepbicikli, bringa, downhill (5)

Hivatalosan nem szokott baleset történni, még a rendőrségnek sem kellett az elmúlt években intézkedni, de a valóságban évente 3-4 ütközéses balesetről szerzünk tudomást, amelyek a Mecseken a kerékpárosokkal történnek.

 • Adrián

  Úgy vettem észre itt többen rosszul ismerik a törvényt.

  Tehát az erdőben szabad kerékpározni (kivétel: természetvédelmi terület), de turistaúton csak ott, ahol ezt külön tábla jelzi.

  “91.§ (1) Az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáró hálózat részein sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha
  a) más jogszabály azt korlátozza, vagy az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte.”

  “Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, a megjelölt kerékpáros úton lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel az adott turistaúton vagy kerékpáros úton megjelölésre került.”

  Még érdekességképpen:

  “A közjóléti fejlesztési tervekben a fejlesztési irányokat kiemelten a meglévő turistautak, a lovaglás és kerékpározás célját szolgáló utak által előidézett közjóléti igényekre figyelemmel kell megtervezni.”

  A cikk megszületése a bizonyíték a törvény figyelmen kívül hagyásának.

  Remélem ez így elég tényszerű és objektív.

 • Downhill

  Hiába ez a cikk a DH-sok teszik jol hogy ott bringáznak ahol ők szeretnének és nem ott ahol a buzi környezetvédők mondják. 😀

 • Kopi

  Sziaszeva MX! Kedveskedek neked az USA kedvenc idézetével, ami az ő gazdasági és indentítási helyzetüknek is egyfajta meglalpozója több szemszögből!

  Benjamin Franklin idézet :

  “Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”
  ” azok akik feláldozzák a szabadságukat a biztonságért, nem hogy nem kapják, de meg sem érdemlik egyiket se!”

  Isten hozott Magyarországon!

 • mx

  Nevetséges, hogy mennyire szarik bele az ország az ilyen sportokba! Nem csak ebbe, de a motocross-ba is úgy rendesen.. El kellene fogadni végre, hogy egyre nagyobb közösség örvendezik ezeknek a sportoknak és tenni kellene.. aztán majd nem lesznek ilyen idióta, nevetséges cikkek. Az meg baromság, hogy nem lehet figyelni egy gyerekre.. Mert ez úgy fel van fújva, mintha a gyereknek lenne egy 10 méteres sugara, amit ha átlép valaki, akkor már sérti őt. Készakarva meg senki nem megy nekik….. De ha már itt tartunk, fellehetne újítani a pécsi motocross pályát is és akkor nincs abból probléma, hogy “az őrült motorosok, feltúrják az erdőket, meg tönkretesznek mindent” mindezt fűszerezve “pusztítás, rombolás” szavakkal, csakhogy még nagyobb utálatot lehessen kelteni…. Egy vicc az egész! Azt meg nekem nem fogja senki megmondani, hogy én hogyan biciklizzek vagy motorozzak. Mint mondtam, mindenki tud figyelni a másikra, tiszteletben kell tartani mindenkinek az érdekeit. Aki meg azt várja, hogy mondjon le a saját hobbijáról, csak azért, hogy minden teljesen biztonságosan történjen és, hogy ne lássanak semmiféle szörnyűségeket, akkor elmehet a fenébe!

 • Kopi

  Sziasztok!

  Ezt a cikket egy ingyenes Pécsi szórólapként funkcionáló újságban láttam vissza, az újságot most 22.-én adták ki. Annyi kiegészítést kapott a dolog a nyomtatás előtt, hogy beleírták, hogy jó lenne egy DH-pálya.. röviden…
  Úgy vettem észre, hogy kutattam a szórólapok között, (ami tök nem szokásom máskor) és a “rombolnak a bringások” főcímlapon volt óriási betűmérettel ezen. Már nem emléxek az úsjág nevére, mert eljöttem onnan azóta, de nézzétek meg már csak a kiegészítés miatt, talán kárpótol az igény leírása a sok marhaságért amit előtte leír. vagynem ….

 • Yoda

  Csak annyit füznék hozzá hogy az utolsó képen lévő szakaszt a víz mosta szét, ott senki nem bringázik, a 15 év alatt senkit nem láttam ott lejönni, ennyit a tájékozottságról.Külön kéne tudni választani a természet által kimosott nyomokat és a turistautakat, ugyanis ez a szakasz olyan meredek hogy gyalog sem lehet felmenni rajta!!

 • Bandi

  Hát te készen vagy, mint a házi feladat!
  Hogy jött ez ide?
  Amúgy a KRESz meg nyelvtankönyv (központozás) megvan? Azt emésszed először, ne az ilyen összetett dolgokat, mert úgy látom, belefulladtál az itt megnyilvánuló összefüggések amúgy nem is túl mély vizébe 😛

 • Bükkibicós

  mecseki futrinka tudod kik húzzanak el a bús pitsába?
  A b.zi f.sszopó bringaúton csalingázó idióta gyalogos birkák.Gondolom te is pont olyan vagy.

 • Bandi

  Az a jó srácok, hogy mindünknek igaza van:
  Szerintem pl. a soproni pálya (bevallom, nem jártam még rajta, mióta DH pálya, de ott nőttem fel, így videóról elég pontosan tudom, hol van) egy hegytetőn indul (Várhely) és Brennbergnél jön ki az erődből, a Szalamandra tó alatt, egy külvárosi rész felett, ráadásul az egész szakasz viszonylag ritkásan “tartalmaz kirándulókat”. Ez nagyon nem olyan, mint a TV-torony-Tettye húzás Pécsen, ha csak az elgázolható gyalogosok számát nézzük. Mellesleg ha elkerülte volna a figyelmeteket, akkor épp a DHs társaságot mosdattam azzal, hogy a Tettye parkban (PARK, lépcső mellett) én általában nem őket látom gurulni, sokat járok arra, itt lakom pár utcára. A pécsi DHsok tipikusan a beton elején, a park fölött levedlik a sisakot aztán mennek a csaphoz, boltba, utána duma vagy épp haza…
  Irigy végképp nem vagyok, erről egy szó sem esett. Mire lennék irigy amúgy? Hogy nincs DH pálya vagy hogy nem sikerül zöldágra vergődni?
  Az, hogy védett a terület ahol máshol van pálya? Nagyrészt korábban ki voltak járva az utak, minthogy a feszültség megnőtt volna, illetve feltehetőleg jobban meg tudták győzni a bringások az érintetteket arról, hogy ez a jó megoldás, valamint azt gondolom, könnyebben engedtek egy-két kérdésben ők maguk is, mint itt. Az a gyanúm amúgy, hogy az emlegetett pályák a védett értékeket sem olyan mértékben érintik, mint a Mecseken. Sopronnál egészen biztosan nem, ha végignézed a felvételeket tisztán látszik, hogy nem természetközeli erdőkön veret végig a pálya hanem többnyire ültetett, tájidegen fenyveseken, néhol befigyel rövid cseres meg gyertyános-tölgyes szakasz, ám azok sem a legjobbak a környéken. Pécsett ezzel szemben a felső 2/3 a legjobb bokorerdőkön, gyepeken vág át, lejjebb jönnek csak a sopronihoz hasonló elfenyvesített részek (azokat mondjuk végre épp most alakítja át a Biokom erdészet és veszi ki belőle az amúgy is pusztuló, nem odavaló fenyőket).
  Szóval bármi is az álom, az a valóság, hogy Pécsett a jelenleg használt pálya olyan területet szel át, ami sok szempontból eleve elfogadhatatlanná teszi az engedélyezett útvonallá nyilvánítást több hatóság és az érintett tulajdonosok szempontjából. Ahol lenne sansz egy, sőt akár több nyomvonal megvalósításra, az meg nem tetszik nektek. Ha már cseszegetjük egymást: oda tekerni kéne, nem elég gurulni 😛

 • Kopi

  Épp akartan én is írni Bandi gyereknek, hogy arra , hogy ki kíváncsi arra hogy a Dh-s kerékpározni akar, arra tökéletes példa a kommentek, legyen szó bármelyik oldalról, ő se a semmiért írt gondolom egy ilyen cikk alá, tehát érdekek szerintem vannak minden irányban. Azt hogy az itteni DH-sok csak kis emberkedő kissrácok lennének, azt erősen kétlem, és körülbelül jól mutatja Bandi gyerek rálátását. Én pl. jól emlékszem , hogy még Greg Minnaar is elismerően bólintott , amikor látta az ide valósi Varga Ricsit még 2010-es Tihany Dh-n beugrani merevfalúval a 3,60-as letörést. Szóval ne irigykedj Bandi gyerek! Amúgy, Morpheus meme módjára mekérdem: Mit szólnál Bandi gyerek, ha azt mondanám, hogy minden híresebb Európai DH-pálya és MTB park szintén természetvédemi területen belül lett megépítve??? Furcsa mi??? Ápropó megértelek! Nehogy azt hidd , hogy nem! De amiért megértelek , az a roppant erős magyar mentalitásod, amit a 2. pontodban fedtél fel. Meg sem kérdőjelezed , hogy azok az analízisek , amelyek miatt ezt a Tettye területet anno besorolták a különböző védettségekre, újraértelmezhető-e vagy felülírható-e egy új igény létrejötte esetén. Magyarán ha valaki elfingja magát, te jó magyar módon beszívod kérdés nélkül. Tedd csak. Amíg a te érdekeidet nem sérti, addig biztos még élvezed is a helyzetet.
  Egy dologban azért mégis 100%-ban egyet értek veled, ez meg a kompromisszumképesség hiánya ami a DH-s oldalról volt, amit Sanyi írt le anno, abból is jól látszik. Ha kijelöltek nekünk kicsivel arrébb egy pályarészt , nekünk el kellett volna fogadnunk, nem kellene ennyire ragaszkodni a Tettyéhez, ezt én tökéletesen megértem, és egyetértek. De akkor ha ennyire ismered a Soproni pályát, akkor felhozhatnánk példának a Zalaegerszegi, (szintén TV-torony) pályát. de annyi- meg annyi példa van még, kár is volt meglovagolni a Sopronit példaként.. Rengeteg helyen megoldották város közelben ezt a dolgot, csak nálunk kultúrvárosiaknál maradtunk valahogy mégis kulturálatlanok. Fel kell fogni, a DH-pálya egy valós igény, és ami itt folyik mindkét oldal értelmezése szerint egy valós probléma. Hát akkor keressünk megoldást, még ha be is kell áldozni egy kis extra tekerést a pályáig. Azazhogy nekem már nem, de aki még DH-zik annak tuti.

 • winiii

  Bandi,

  Sopronban a pálya a város mellett van közvetlen kb mint a Tettye is… A Tettyére kétlem hogy bármikor is nagyobb igény lett volna a bringások részéről. És ahogy látom képben sem vagy igazán.

 • Bandi

  1: A Tettye egy park, erről szólnak a képek. Nem DH terep. Teszem hozzá, hogy ott nem is DH-sok veretnek, hanem emberkedő kissrácok
  2: Mivel a Tettye feletti parkerdei terület védett többféleképpen is és nem véletlenül (természetvédelmi terület, Natura 2000, vízbázis védelmi terület) valamint frekventált gyalogos kirándulóhely, arra soha senki nem fog semmiféle pályaengedélyt adni, ez tutifix.

  A maximum, ami elképzelhető, hogy az ösvényeken ésszel kerékpározókat nem szekálják ki a világából.
  Ez az egész az egyik oldalról jogszabályi kérdés, ami kábé egyezik a tulajdonosi szándékkal is, a másik oldalról pedig az emberi együttélés íratlan szabályainak következménye. Olvassa el minden bringás (bály dö vély, én is az vagyok, ugyanezeken az utakon, csakhogy konfliktusaim valahogy nincsenek) a nem bringások hozzászólásait, mi a baj. Egy szóban: az arrogancia.
  Ki kíváncsi arra, hogy te ott akarsz száguldozni? Senki és igaza is van, puszta balesetveszély, plusz jogellenes. Az új erdőtörvény szerint is. Tehát ha tenni akar ellene, nem kell sokat gondolkoznia, hol találjon fogást.

  A DH-s tárasadalom fogadja el, hogy ha pályát akar a Mecseken, akkor ahhoz el kell szépen slattyogni valami más helyre, messzebb a belvárostól. Árpád-tetőre kaptak ajánlatot, a Mecsextrém közelében szinte biztos lehetne építeni. Sajnos ez a kompromisszumkészség és belátás nincs meg azokban, aki ezt mecseki DH pálya ügyet időnként előveszik és hajtani próbálják, pedig akkor lehet, hogy nem feleslegesen dolgoznának egy jó ügyért…

  Mellesleg a sokat emlegetett soproni pálya sem a belvárosban végződik, de még csak közel sincs a városhoz.

 • …???…

  Kedves Sanyi!

  Valóban igazad van és bocsánatot kérek!
  Ez a komment és álláspont valóban nem vinne előre semmit…. Csakúgy mint ahogy eddig semmi és senki sem tette… ( és nem is fogja ). Igazad van, törődjünk bele a dologba, és kezdjünk félmillás gépek helyett beruházni más elfoglaltságokba és hobbikba. Tudod, ha ugyanennek a cikknek a honlapján a honlapkeresőbe beírod hogy downhill, találsz pár cikket jó régről biztató jelentésekkel és még interjúval is… Na már most ezek a cikkek több évesek, és biztatóak voltak néha és láss csodát, egy nemmel le lett tudva minden. Mint ahogy ebben az országban egy nemmel mindent le lehet tudni.
  Voltam versenyszervező társ, építettem dh-pályát, nem ütköztem soha ellenállásba, pedig pár helyen igazán megviccelhettek volna anno , ha akartak volna, de szerencsére felénk a hozzáállás más volt… Nem miattam lesz a megítélése a sportnak negatív barátom, a sportnak azért negatív a megítélése erre, mert anyagi érdekeket sért. Felénk is ez volt az egyik pályavonal kialakításának a fő ellenérve. Az erdészet nem tudná milliókért vadásztatni a németet , ha mi épp lerobogunk a pályán, és az adminisztrálatlan belső fakitermelés szemtanúkat nem kíván.. Megéltem ezeket a dolgokat már hidd el! És amikor te azt hiszed hogy ténylegesen természetvédelmi okok vannak a döntés mögött , csak áltatod magad, vagy éppen vigasztalod ezzel? Te tudod… Egy biztos, ha jön a gyalogos szállj le a gépről! különben egy szörnyeteg vagy, meg ígyis-úgyis. De te biztos tudsz választ adni mint belső ember a következőre: Van jelenleg egyeztetés? Folyik még vita bármi engedélyezésről? Vannak beadott kérvények , elbírálásra váró dokumentumok még ez ügyben??? Lepj meg kérlek egy IGEN-nel, de ha nem tudsz, úgy szerintem hagyjuk ezt a rossz megítélés dolgot miattam, mindannyian tudjuk mi folyik itt..

 • Polar

  Má bocsánat de a bringások tennék tönkre az erdőt????????????
  Szerintem inkább azokkal a turistákkal kellene foglalkozni akik folyamatosan szemetelnek!!!!
  A mi társaságunk heti rendszerességgel jár fel a hegyre (többet mint a turisták)
  (nekünk valahogy nem a szemetelés hanem az erdő és a természet megóvása….

 • Sanyi

  Kedves …???…

  Azt most komolyan gondolod, hogy ezzel a kommenttel előrevitted a helyzet megoldását, és a sport megítélését??? Pontosan ez az a viselkedés ami lehetetlenné teszi a helyzet megoldását, és jogossá a lakosság egy részének álláspontját.
  Mindkét oldalon vannak megkérdőjelezhető hozzáállású emberek, de biztosan nem ez a hozzáállás visz előre.

  Üdv,
  …és gratulálok

 • …???…

  A downhill kerékpár sport űzése ma már nem egy különleges kérés a város felé, lehet hogy 5 éve még az volt, de ma már teljesen egyértelmű, hogy nem különlegességről van szó , hanem elemi dologról. Ha lenne 10 kajakozó egész Pécsen, és a kérés egy kajakos pálya kiépítése lenne, akkor az efféle hozzáállás teljesen érthető lenne. De most már megvan az a tömeg, az a sportoló erő, akiknek ez egy valós napi probléma. Arról nem is beszélve, hogy Pécs pont azon helyek egyike, ahol a terepviszonyok, a mészköves, sziklás talajviszonyok, és a kultúrváros mivoltja erre a sportra a legalkalmasabb lenne, így egy amolyan kiaknázatlan lehetőségként van jelen egy pálya hiánya.
  És akkor arról nem is beszélve, hogy itt ráadásul DH-sokról beszélünk, olyan elhivatott sportemberekről, akiknek erre a kiépítésre egy fitying anyagi támogatás nem kell. Soproniak pályája erre tökéletes példa! Én magam is a mi pályánkhoz saját pénzből vettem a faanyagot, szállítottam haza a fatelepről, és a haverom szintén ezt tette a saját pályánkon, támogatást kérni eszünkbe se jutott. A Pécsiek pedig szintén 0 Ft-ból képesek lennének erre, mindössze egy bólintás kellene egy kijelölt pályavonal használatbavételéhez. Pont ez a legdühítőbb az egészben, hogy ennyire minimális dolog kérése nem megoldható.. Hát akkor ugorjanak csak félre a gyalogosok… De azt most megsúgom, ha a Jobbik nyert volna, és ez miatt esetleg külföldre nem lehetne menni dolgozni, hogy abból aztán külföldi pályán lehessen DH-zni míg itthon tiltani akarják, akkor én magam mentem volna fel a Zengőre, Tubesre vagy Misinára kiírtani az összes védett növényt és állatot amire hivatkoznak a természetvédők. Rájuk gyújtottam volna az faszba az egészet! Utána pedig a Dh-sok megmentőjeként tartottak volna számon , mert nem lenne mire hivatkozniuk később a sötétzöldeknek. Bár szeretem a természetet, de nem annyira , mint amennyire utálom a dilettáns sötétzöldeket.

 • striga

  Kisgyerekes szülőként magam is tapasztalaom rendszeresen a Tettye környékén a tinédzserek remekbeszabott közlekedési kulturáját. Nem tudom vannak-e parkőrök, de lehetséges, hogy pár büntetés után kicsit észhez térnének. Amíg ott dolgoztam, és a teret újították fel, volt hogy az ablakból néztem végig, ahogy jópáran buknak, nem egyszer kellett mentőt is hívni, mert a nagy sebbesség miatt nem kevés baleset történt. Amióta elkészült a tér alja, kevesebb a baleset. Hangsúlyozom, nem a rendes bringásokkal van a baj. Akik az akadálymentesítést hiányolják, és a az egyenes utat a kommentekben, azoknak javaslom, vegyék a fáradtságot, és menjenek végig a Tettye téren. Van, pár méterrel arréb. Kerekes székkel és bringával és végig lehet menni az egész téren. Azt ugye ti sem gondoltátok komolyan, hogy minden lépcsősor mellé építenek még egy akadálymentesített utat is, mikor a tér közepén az vezet végig… A másik életveszélyes hely a Kis-rét. Ott is randalíroznak elég sokszor, mit sem törődve az ott játszó gyerekekkel, iskolai csoportokkal. Tanúja voltam több balesetnek is, egyszer sem a gyerek sérült meg, hanem az őrült módon közlekedő bringás, hogy elkerülje az ütközést. Megérte??? A fiatalok tökéletesen tudatában vannak annak, hogy ezeken a helyeken sok a gyerek. Tán ennek megfelelően kellene közlekedni, a gond az, hogy az ő húzásaik miatt a rendes bringások is közutálatnak örvendenek lassan.

 • Bike Is my LIFE

  Eme videóval szeretném bemutatni hogy az amit tiltatni szeretnének egyrészt turisztikai lehetőség. Másrészről pedig társas kikapcsolódási lehetőség. Harmadrészben pedig szabadidős sport tevékenység. Szerintem egyik pontban sem merül fel kábítószer alkohol és egyéb más hasonló jellegű dolog. Szóval tényleg megpróbálunk összefogni és biztonságos közegbe terelni ezt a dolgot vagy megy folyamat ez ami most is megy?????? Szerintem jobb lenne békében megoldást szülni és aki tényleg nem a kijelölt nyomon halad vagy nem oly módon halad, azt igenis komoly bírságokkal kéne fegyelmezni. Érdekes a bringások itt nem kértek mást csak helyet ahol űzhetik sportjukat. Ehelyett mindenki más anyázik na akkor kiknek a fejébe szorúlt némi értelem ühmmmmmm????????
  https://www.youtube.com/watch?v=v3nkzjACUG4

 • Khasz

  Downhill extrém sportnak kellene egy erre a célra kijelölt pályát létesíteni, ahol nem veszélyeztetnek gondatlanul senkit. Hallani olyan balesetekről, amikben a kerékpárosok sérülnek meg. (Gondolom nem a megfontolt tempó miatt, ami persze addig csak rájuk tartozik, amíg másokat nem veszélyeztetnek.) Lehet biciklivel is úgy menni a túra útvonalakon, hogy ez a probléma fel se merüljön, tehát önmagában nem az a baj. A gyalogos turisták közt is van, aki szemetel és van, aki felszedi a szemetet. (Érdekes ez is, mert szeméttárolók szinte minden nagyobb túrapontnál vannak, amiket egyébként rendszeresen ürítenek.) Tehát általánosítani tényleg nem érdemes egyik részről sem. Éretlen gondolkodású emberek pedig mindig lesznek, hogy fel lehessen vetni ezt a problémát évente akár többször is ilyen bulvárnak is kevés írásokban, mint ez is.

 • Bazska Szekiről

  Kedves Fóris Gábor riporter úr!
  Ezt tették a Tettyén című kép az nem A Tettye hanem csak egy lépcső melletti lejáró! Ha már arra szánod magad, hogy zagyvaságokat írsz készíts olyan képet, ami legalább egy picit alátámassza ezt a sikercikknek szánt irkát és ne ilyen bagatel forma képekkel fáraszd a sok hozzáértő intelligens rajongóidat, mert úgy gondolom, ha sok hasonszőrű cikket írtál sokan szerethetnek!

  Szilasi úr! Inkább a sok szemetelő Makival kell foglalkozni akik közt lehet, hogy ott van Ön is!
  …. meg az üzemanyag, meg az olaj meg a kipufogófüst, meg maga az EMBER a létével.

  A bringások szeretik a természetet ha az Önök információtára nem tartalmazná ezt a kis köhintést!!

 • MiZsó

  A megfontolt, valóban kerékpáros nem rombol, hanem épít!
  A képeken látható károkat tinik okozták és nem bringások!

 • Kopi

  A probléma amúgy szerintem abban lakozik, hogy minden egyes egyén a maga érdekeit ilyen ügyben szolgálni, védeni nem tudja. Ha valakit sérelem ér DH-sok felől, meg se fordul a fejében utánajárni, hogy miként lehetne elkerülni ezt jogszerűen a jövőben, míg a bringás kissrác pedig nem fog bemenni egyik állami intézménybe se, hogy kéne már egy pálya!
  Ide erős érdekszövetkezet ,érdekképviselet kell olyan ütős emberrel, aki rájár azokra a szervezetekre és egyénekre, akiknek egy engedélyezésben bármiféle beleszólása van. Egy kerékpáros klub is kevés ide városi szinten, brutális lobbi kéne , ám egy baj van ezzel! Kegyetlenül nem ért senki az ilyen dolgok utánajárásában, Ideje nincs senkinek arra, hogy ezzel az üggyel foglalkozzon, akinek meg van ideje, és pénze is az efféle utánajárásnak az inkább fogja magát és kimegy külföldre. Szóval amíg egy befolyásos patrióta nem áll rá az ügyre itt a környéken, és nem jár a végére a dolgoknak addig itt megoldás nem lesz.
  Akkor ugyebár itt jönne be a szerepe a normális , segítőkész cikkeknek, újságíróknak, akiknek olyan interjúkat kéne kieszközölnie, ahol a Sanyi által említett “környezetvédelmi oldal ” valamely képviselője megszólal, kész érvekkel, indokokkal alátámasztva álláspontjukat, amelyek egy új terv alapjainak előkészítését tennék lehetővé. Ez az építő jellegű hozzáállás. NA EZ ITT MAGYARORSZÁGON NNCS!!!!. Németországban a wc-pucolók egy-egy helyi szakszervezete, érdekképviselete erősebb , mint itt Magyarországon bárkié.

 • Bike Is my LIFE
 • Sam Hill

  Ja…
  Még valamu!
  Nagyon érdekes, hogy az országon belül, pl:Mátrában, vagy Sopronban, Eplényben komplett bringás pályàk , parkok tudnak létrsülni!
  Itt miért nem!??
  Hely volna..régi sípálya…
  Még a túrizmust is fel lehetne lendíteni egy ilyen helyszínnel!

 • Hasmenés

  Az asszony félrelépett egy déhással? Innen fúj a szél?

 • mecseki

  Lehet, hogy pontatlan a cikk, de valós problémáról ír. Régen sokat sétáltam a Tettye fölötti erdőben, a közelmúltban felmentem a gyerekeimmel, ami kár volt. Tényleg úgy kellett félreugrálni a bicajosok elől, ez kisgyerekekkel kifejezetten veszélyes helyzet volt. Ez a terület egyébként számos védett faj élőhelye. Persze, nem fog kipusztulni a majomkosbor a downhillesektől, mégis úgy gondolom, nem oda való ez a sport. Mivel valós igényről van szó, ki kellene építeni egy pályát, kevésbé értékes területen, utána pedig keményen bírságolni az “eltévedt” downhilleseket.
  Még annyit, hogy nem azokkal van a gond, akik kulturáltan, a turistautakon bicajoznak. Kifejezetten figyelmesek, udvariasak általában.

 • Sam Hill

  Unalmas ez a dolog!
  Minden 2.évben előkerül
  Több szakágban is évek óta kerékpározok.
  Jó lenne már valamit tenni a bringásokért is…nem csak a vasárnapi szemetelő túristákért!
  Azt is el kellene már ismerni, hogy a hegyikerékpár, legyen az bármelyik szakáfa komoly technikai sport!
  Megfelelő helyet kell biztosítani számukra!
  A kezelő álltal felkínált pályák pedig alkalmatlanok ezen sportok művelésére!
  Külföldön miért fér meg mindenki egymás mellett tisztelettel???!
  A cikk írója pedig tudatkan!
  Olyan fénykép is szerepel acikkben, ahol soha brinás nem jàrt! (Tettye kutyafuttató , amit az esővíz mosott le!!)
  Szilasi Úrnak meg annyit , jobb tárgyalni, megállapodni, és békében egymás mellett élni!

 • Sanyi

  minden fél számára rossz.

  Bocs

 • Sanyi

  Az egyeztetések valójában azért merevedtek be, mert a kerékpáros oldal által felkínált logikus megoldás –

  TV Torony-Lámpás völgy, 2db 20 méteren belüli párhuzamos nyomvonal a minimális területigény miatt, túristák által nem látogatott területen. A nyomvonalak útkeresztezéseknél térben elválasztva (“felüljáró”). Mindkét nyomvonal különböző nehézségi szintű, így minden igényt kielégít – ezzel el lehetett volna vonnia forgalmat a veszélyeztetett és problémás részekről.

  – érdekében nem volt hajlandó álláspontjáról elmozdulni a környezetvédelmi oldal.

  A felkínált verzió egy a várostól bő 10 km-re lévő terület volt, ami alapvetően jó, de figyelmen kívül hagyja azt a tényt,hogy a “károkozók” zöme kiskorú, vagy huszonéves, így nem áll módjukban napi szinten eljutni oda, hogy a sportjuknak élhessenek.

  A pályának valóban vannak KIVITELI szintű tervei…

  Ez talán egy minden fél által elfogadható alternatíva lenne, de mindenképpen léptékekkel jobb a jelenlegi helyzetnél, ami valójában a minden fél (turista, kerékpáros, környezetvédő) rossz.

 • Sabala

  Egyetértek az előttem szóló bringásokkal, magam is az vagyok. Rendszeresen járom a Mecseket bringával és gyalog is, kirándulunk a családdal és természetfotósnak vallom magam. Szeretem a hegyet, a környéket, el szoktunk járni rendet rakni, szemetet szedni is. Elkeserítő az emberek trehánysága, a szeméthalmok és a vandaliznus. Mindez tipikus magyar mentalitás, külföldön alig találkozni ilyesmivel. A cikk írója sem tagadhatná le, hogy magyar. Rosszindulató, bajkeverő, feszültségkeltő írásából szerencsére körvonalazódik, hogy fogalma sincs a bringásokról. Nem kívánom ismételni az előttem szólókat. A tettyei parkban sem szoktam bringázni, de a képek alapján azért megemlíteném, hogy a lépcsők mellett nem látom a bringások – akár gyerekek – és a babakocsik, kerekesszékek számára készült akadálymentesített lehetőséget a közlekedésre ! Egyetlen figyelemreméltó idézet az írótól : “Élni és élni hagyni!” Ezzel egyet értek. Kedves Fóris Gábor, bringázz sokat a 6-oson ! üdv

 • mecseki futrinka

  Csak annyit mondok, többször kellett utolsó pillanatban félreugranom a kerékpárosok miatt….

  Szabály az, hogy csak kijelölt útvonalon kerekezhetnek az erdőben is! Mi a f..szt nem lehet ezen a szabályon megérteni? Ha nem tetszik tessék elmenni a bús p…ba! Kérem alássan! Nyomorékok!

 • belga

  Hát Gáborka ez a cikk nem jött most össze.
  Tájékozottságod a kerékpározás ezen szakágairól meglehetősen hiányos.
  Dobálózol a sötétzöldek állásfoglalásaival,de ők nem emberek ,egyoldalú gondolkodásmódjukkal pokollá teszik a Natura 2000 és term.védelmi területek agglomerációját.

  Jelentkezz át a halálozási rovathoz ott sikered lesz.

 • JellyBelly

  Szégyen ez a cikk!!!!!Gratulálok az írónak!Én mint terepkerékpáros (xc) ,igenis tisztelem az erdőt ,soha senkinek nem ártottam azzal hogy feltekertem a Tubesre az erdőben és legurultam a másik oldalon pl.Akkor már vegyük a turistákat akik nem kevés szemetet hagynak maguk után,televájják a fákat ,meg össze írkálják a kilátókat .Nem beszélve a tűzgyújtásokról..Na és az erdőben dolgozó fakitermelők??Lehetne itt mutogatni mindenkire..De ők is emberek.
  Felháborító így általánosítani ,hogy a “bringások”.Igen vannak Downhillesek akik száguldoznak ,de nem hallottam még balesetről és komolyabb károkról sem.
  Szeretjük az erdőt és ott biciklizni!!!!!!!!

 • Bükkibicós

  Nem a bicósokat kéne kitiltani az erdőből hanem sok b.zi szemetelő kocatúristát.

 • Péter

  “Fóris Gábor
  2014.04.15 at 10:02
  Minden cikkemnek utánajárok, nem hasamból veszem ezeket a számokat.

  Spanyoloknál így hordtak el egy kisebb hegyet a nemtörődöm bringások, lett is belőle nagy kalamajka, szóval élni és élni hagyni.

  Egyébként a 6-oson tekergetve is mennyi szép látnivaló van és még olyan magasra sem kell menni.”

  Ember, téged ki engedett újságot írni?? Az MTB olimpiai sportág, a 6-oson meg erre sajna nem lehet rákészülni. Amúgy bringázni sem a kresz szerint – esetleg írj erről is egy hasonló színvonalú cikket.
  De most tényleg; az alapvető újságírói szabályt, miszerint szólaljon meg mindkét fél, miért nem tartottad fontosnak?
  Nem vagy te újságíró, csak nem kellettél máshova…

 • Bringás

  Még nyomassátok a kamu híreket, biciklisek tették tönkre, persze mert nincsenek ilyen csapások mindenféle parkon keresztül amit simán emberek jártak ki . Szidjuk a bringásokat mert irigykedünk rájuk hogy nekünk enni nincs mit ők pedig több százezres bicókkal rohangálnak.

 • Névtelen

  Valakinek nem tetszett Amit le írtam a Tettyéről ,mert kitörölte ,igen is sok kárt okoznak a vandálok ,nem csak a kerékpárosok de kárt tesznek a virágogba ,a kutya piszok nem felszedése ,sétáló uton a lámpák kidobálása ,( már régóta így látom őket ),de senki nem tesz semmit ,nem csak itt a Város több pontján is ez tapasztalható ,Kamera miért van ,csak disznek van ,aki ezt figyeli ,és mégsem történik semmi ,több kamera hiányzik ,csak egyet látok a templomnál ,az alsó részén nincs is ,aki kárt okoz azt keményen meg kell büntetni ,remélem ez nem lesz kitörölve ,naponta itt jövök el ,de elszomoritó .

 • Kopi

  Tisztelt Fóris Gábor!

  Ezt a témát millióféleképpen meg lehetett volna közelíteni, de mégis sikerült olyan perspektívát használni, ami egyértelműen torz , és nem fedi a közmegítélését a dolognak. Ez szerintem a kommentekből a napnál is világosabban kiderül.
  Lehetett volna megannyi kiegészítést végezni , amely roppant jó hírértéket adott volna a cikknek, és a megítélése is átfordult volna pozitív irányba. Hogy mik ezek? Például a tárgyalások a pályavonalról egy évvel ezelőttről.. Érdekes, hogy én még szkeccseket is láttam az ácsmunkákról, valamint kidolgozott műszaki rajzokat ,arról, amiket a vonal kapott volna . Biztos vagyok benne, hogy van olyan belső adatbázisa egy ilyen magazinnak, hogy egy ilyen anyagot elő lehetett volna kutatni, és egyfajta helyzetfelmérést taglalni a dologról.
  Lehetett volna a kerékpárosok „negatív”megítélését , „rombolását” szembeállítani az erdészet felelőtlen döntéseivel, vagy illegális egyéb erdei tevékenységekkel, pl, fatolvajlás, agancsozás, szemetelés.. Vagy akár a város banális központi döntésével, mint pl. az EKF pénzek beleölése egy félreeső új városközpontba, amely elszívja a másik 3 központi zónából az életet és az üzletet, és hogy ez helyett jobb lett volna a sportunkra is szánni egy kis pénzt.
  Lehetett volna interjú formába megközelíteni pár bringást, a 150-ből biztos lehetett volna találkozni párral a hétvégén :), és megkérdezni őket hogy milyen igényeik lennének a város felé mint sportoló fiatalnak, milyen reményei vannak a jövőre nézve és ez esetben a cikk egy esetleges fejlesztés kieszközölését tehette volna a figyelem központjába.
  De legvégső soron akár csak simán a sport oldalára is lehetett volna állni, és ugyanezekkel a képekkel alátámasztva a bringások rombolásának csekélységét is be lehetett volna mutatni, egy faja kis erdészeti irtással szembeállítva. Elég lett volna extra 2 kép egy kivágott részről.
  Nem vagyok újságíró, jelenleg még diplomás se, de mint humánus EMBER, azt könnyen meg tudom ítélni, hogy ez egy amolyan, „írok valamit” cikk, ami majd biztosan figyelemfelkeltő lesz. Hát felkeltette a figyelmet az biztos! De én nem akarok elítélni senkit és nem is haragszom, mert ez genetika. Szerintem magyarként a cikk írásakor a segítségnyújtás, megoldáskeresés lehetősége fel sem merült…..

 • Én csak aggódom!

  Szégyen és gyalázat!
  Ezek a mai fiatalok ördögi masináikkal kimerészkednek a vadonba, olyan maradandó károkat okoznak amihez egy évszak is elég, hogy helyreálljon! Egyszer láttam mikor az egyik perecelt és a zsebéből homok szóródott ki, biztos így akarjak hazalopni a hegyet! Az erdő lakóit pedig akkora stressznek teszik ki, hogy a kezelésükhöz állatpszichiátereket kell felfogadni a világ minden tájáról! Ami a legfelháborítóbb az egészben, hogy a képen látható fiatalember kerékpárja nincs csengővel felszerelve, amivel leszállási szándékát jelezhetné!

  …Pffff…

 • Fóris Gábor

  Minden cikkemnek utánajárok, nem hasamból veszem ezeket a számokat.

  Spanyoloknál így hordtak el egy kisebb hegyet a nemtörődöm bringások, lett is belőle nagy kalamajka, szóval élni és élni hagyni.

  Egyébként a 6-oson tekergetve is mennyi szép látnivaló van és még olyan magasra sem kell menni.

 • Kopi

  Tisztelt Bringásanyuka!

  Ez a cikk kifejezetten indulatkeltés okán készült, kár benne bármit is megkérdőjelezni! Az, hogy honnan lehet ezt egyértelműen meghatározni, az a megfogalmazás. Legfőképp az “1000 bringásra 150″ kerékpáros ami elárulja a cikk szerzőjét. Ahogy George Carlin mondaná : ” Ten sounds official” – azaz valahogy úgy lehetne ide érvényesíteni az egyik értelmezését, hogy minél kerekebb a szám annál hivatalosabbnak tűnik ( hiába nincs a statisztikájának forrásmegjelölése 😀 ergo gondolt egyet) osztható mindkét oldal 10-el , sőt !
  Hogy akkor miért ezt az aránypárt választotta? mert így nagyobb hatása van, mint ha azt mondta volna, hogy 20 turistára 3 bringás, ami a napi tényleges forgalmat számadatilag is legalább jobban fedné.. de mivel hírkeltés volt a cél, és nem a segítség, vagy problémára való megoldás keresés, taglalás, ezért kár komolyan venni ezt a barmot!

 • bringásanyuka

  Azt nem értem az egészben, ha a város létrehoz és támogat bringás szakosztályokat (PSN Zrt) és mások, akik igen szép helyezéseket érnek el országos és nemzetközi versenyeken, akkor miért nem biztosítja a lehetőséget a legális és balesetmentes sportolásra.
  Volt project egy bringás-felvonós élményparkról (Eplényhez hasonló, de nem idényjellegű) , de valahogy elhalt a dolog….
  Fiam rendszeresen jár kerékpározni a Mecsekre, de nem rombolják a természetet, sőt…. Évről évre szerveznek tavaszi és őszi erdőtakarítási, szemétszedő akciókat, ami során többnyire az illegálisan lerakott, és a turisták által elhajigált szemetet szedik össze. Elgondolkodtató…….

 • MSE

  Nem vagyok bringás, ritkán van időm kijutni az erdőbe is, de amit ezen ritka alkalmakkor tapasztalok, nem a bringások ellen hangol. Szerintem is mélyebben kellene a téma fenekére nézni, hogy mi az, ami valóban kárt okoz a természetben! Csodálkozom, hogy a terepmotorosok nem lettek itt megrángatva, mert ők ráadásul pöfögnek is. Véleményem mindemellett az, hogy inkább legyen kétszer ennyi bringás és motoros az erdőben, csak hagyják abba a tarvágást és az egyéb természetkárosítást!

 • kerékpáros 16

  Teljesen egyetértek Sets-el és Gergővel. A gondok nem itt kezdődnek, hanem máshol. Illegális fakitermelés és szemétlerakás. Ezek valós problémák. Kerékpáros fiatalok az erdőben, mint természetkárósítók… hagyjuk már… szánalmas. És még valami, nem a “bringásokkal szemben” kéne fellépni, hanem inkább támogatni a sportot és akkor talán nem lenne ez a ‘hiszti’.

 • sets

  arról nem beszélünk hogy lopják a fát? hogy ahol lehet illegálisan raknak le szemetet? és ha valakit tetten érnek kb. semmi büntetés nem vár rá?
  pár bringás teker az erdőben… helyes, tekerjenek csak! ellenőrizzék a felszerelésük hiánytalanságát, és hadd menjenek tovább. nem ők jelentik a veszélyt az erdőben!

 • Gergő

  Fóris Gábor, te egy nagyon komoly cikket hoztál össze gratulálok!
  Hatalmas károkat okoztak a bringások azon a 100 méteren, de a tarvágás és a munkagépek rombolása az semmi! Szánalmas és gyenge a cikk , nulla hírérték.
  Még egyszer gratula!!!

 • winiii

  Arról beszélt már valaki hogy, hány csont tört el, még kijelölt pályán is kutyások miatt, bringás körben? Esetleg megakasztott kerék miatt, vagy mert a turista épp agresszívra járta magát az erdőben? Hmm?

 • MTB

  Gyertek kelet mecsekbe itt óránként 1-2 turista található, kivéve Kisújbánya-Óbánya völgy.

 • Kopi

  Hol van még egy olyan elit ország a földön, vagy akár az Unión belül, ahol egy jó megítélésű sport beszűkült mozgástere esetén a megoldást a beszüntetésben és nem a mozgástér kiszélesítésében látják, főleg ha javarészt az “ÚJ” generációról van szó , akik a gépek előtt ülnek egész nap , vagy a telefonjukba olvadva. Hát persze hogy Magyarországon! ( ez akkor is áll, ha az egészre bitang méretű Unios pályázati pénzeket lehetne igényelni, de ez kit érdekel, majd pályázik rá más, akinek érdeke fejlődni)

  Amúgy röhej , de Magyarországon az eplényi park létrejöttével elvileg a gondot megoldottnak tudták be. legalábbis anno olvastam erről ilyesmit egy cikkben. Amikor én ezt olvastam kb. én is elkönyveltem félig-meddig megoldottnak a dolgot, ez addig tartott, amíg ki nem derült, hogy az idény Eplényben augusztus 20-ig tart, kb májusi kezdéssel, mivel az ottani erdőben vadászat miatt bejárási tilalmat rendelnek el. Ergo egy állatkínzási sportot amit alárendelnek ma már teljesen a német és osztrák meg amerikai turisztikának, nagyobb teret kap helyben még mindig , mint a sajátjaink már kiépített sportélete…. Végül is ők voltak ott először, szóval nincs mit tenni, de azért így megkérdőjelezhető, hogy Pécsett miért nincs akkor saját pálya, ha hétvégente ugyebár 150 bringás ontja . 😀

 • AZ

  A képek igen sokat mondóak csak kár hogy mit sem érnek a bringások lehet hogy részt vesznek a ,,rongálásban,, de a sok paraszt ugyan úgy kitapossa nélkülük is mellesleg meg a hatóságok és a magasabb pozícióban lévő sok akta kukac inkább törődne a szemeteléssel , a szennyezéssel mint sem a biciklisekkel ! Mellesleg évek óta vannak terep bringások eddig nem zavartak senkit ! Legközelebb mi szúr szemet az unatkozó hülyéknek ?! Hogy ráléptünk egy gondosan oda nevelgetett fűszálra !? Istenem ennél kicsit lényegesebb problémák is vannak mint ez a biciklis felhajtás ! Szeretem mikor az emberek a hülyeségekkel próbálják elfedni a komoly problémákat ! Esetleg ha azon gondolkoznának hogy mi történik mondjuk az oktatásban annak több értelme lenne ! De nem … nép butítás kit izgat ! ” Huligánok a Tettény!” Az már valami ! Éljen ! Az emberi hülyeség ha fájna sokan már nem élnének 😉 !

 • xy

  Az a szomoru, hogy 5 eve senkit sem zavart, hogyha latott egy hegyikerekparost a Mecsekben vagy a Tettyen.. 10emberbol 6 megtapsol ha lemegyek egy meredekebb szakaszon 2 arra ker hogy menjek meg egy kort 1 ember rám se bagozik es csak egy marha van aki beszol.. Szal nem hiszem h egy kis mitugrasz velemenye alapjan kellene a helyzetett felmerni.. Meg akkor sem ha ez az egy mitugrasz epp újságíróként dolgozik. ’tisztelt’ iro ur kerem szepen sok biciklis neveben.szegyelje el magat melysegesen.

 • AKi

  Annyit még hogy ha én gyalog vagyok a hegyen mindig arrébb állok ha jön egy brigás amúgy meg vigyázok az emberekre ha bringázom

 • AKi

  De jo pont ma bringáztunk arra. Király volt. Szerintem ez a cikk csak pánik keltésre és agresszió szításra jó a tompa emberek egyből rá ugranak aztán majd megy a kifeszített acél drót nyak magasságban mint egy motoros cikkben. Ott is az erózió volt a fő téma és örülök hogy végre valaki definiálta a fogalmát. Nekem is az jutott eszembe hogy a kedves erdésznek csúfolt emberek a Csendes mindig karban tartott véletlenül sem ezer éves és ebből kifolyólag minden tömítésük jó állapotban lévő erdészeti gépeikkel nem rombolják a környezetet… Az lehet hogy néha van egy két vak süket ember akik képtelenek észrevenni, esetleg arrébb menni kb 2mp-re olyankor kénytelen lassítani az ember. Bele fér és még csak nem is idegesítő annak ellenére hogy a bringa plusz súly ha felfelé megy az ember bringával jobban el lehet fáradni és ha már van olyan aki élvezi hogy össze törheti magát vagy jobb esetben állati jót gurul lefelé akkor jön egy sügér és oda a lendület.

 • mtb

  Több éve járjuk a Mecseket “terepbringával”, alkalmanként 30-50 kilométer megtéve.De még soha az életben nem volt konfliktusom turistákkal. Nem is emlékszem, hogy egyáltalán még csak potenciálisan veszélyes helyzet alakult volna ki. Pedig egy két helyen igencsak meg lehet ereszteni a bringát. Hozzáteszem nem a DH szakosztályt képviseljük, hanem az XC-t. 🙂

  Talán egyszer volt olyan, hogy egy kutya kifutott elénk és valaki elesett, de felkelt és mentünk tovább. Ennyi.

  Valaki írta már, élni és élni hagyni.

  Ez a tönkretesszük az erdőt meg a talajt, meg egyszerűen hülyeség. Egy bringa semmivel sem hagy több nyomot az erdőben, mint egy átlagos turistacsoport.

  Egyébként globálisan nézve, tényleg van egyfajta ellenszenv a bringásokkal szemben. Én bringával járok munkába is, és hihetetlen a közlekedési morál. Sírva nézem a holland dán városokról szóló videókat. Ott a miénkhez képest, hihetetlen toleránsak egymáshoz a közlekedésben résztvevők.

  Jól mondta egyszer valaki, egy ország intelligenciáját a közlekedésen lehet lemérni.

  Hát a miénk elég alacsonyra sikerült.

 • Kopi

  Pupák: valóban igazad lehet, hiszen nem jutott szerencsétlen író el még a pálya alsó határáig se, a képek zömét a játszótér területéről csinálta . de akkor monsok mást:
  nem tudom megállni , hogy ne írjam még ezt le, de a címben most vettem észre , hogy a Mecsek mellett a Tettye “rombolásáról” is szó van.
  Anno nekem több beadandó Tettye témájú tanulmányom volt az építész szakon, ehhez többször be kellett járni a legtöbb utcát a Tettyén, felmérni esztétikailag , állagra stb. komplett utcákat… Úgy gondolom, hogy joggal kijelentheti ma bárki azt, hogy ha valami rombolja a Tettye kinézetét az maximum csak legvégső soron a dh-s. Amikor az újgazdag bauhaus épületet felhúzzák 2 lepukkant szegénységgel sújtott ház mellé, majd ezt egy utcán megismételik 50x, majd imitt-amott még meghintik egy-két mediterrán jellegű épülettel olyan szlömös utcaképet adva hogy instant hányinger kergeti az embert tőle, ott nem a kikoptatott fű okozza az esztétikai rombolást. Rengeteg épületre kiadták az úgynevezett műemléki védettséget ( értsd: csak specifikus retro felújítás engedélyezett, illetve állagőrzés) melynek következtében az általam említett helyzet nem is fog változni! a gondok pedig szerintem itt kezdődnek, nem a dh-soknál.

 • polly

  Élni és élni hagyni!

 • Pupák

  Érdekes módon azt sehol nem látom leírva , hogy milyen károkat tesz a sok fakitermelő véglény aki kopaszra vágja a Mecsek oldalát.Ezt nem erdőgazdálkodásnak hívják amit produkálnak hanem tarvágásnak.Egy kamaz vagy tátra teherautóval olyan széles utat csinálnak maguknak mint 6 000 000 biciklis 2000 év alatt összesen.A cikk írója valószínűleg életében nem hagyta még el város határait az erdő felé.És nem igazán tudja mi a helyzet az erdőben, különben nem írta volna meg ezt a szánalmas cikket!

 • Kopi

  Ezt még azért leírom, a cikk írójának kedvéért aki a TALAJERÓZIÓ fogalmát sokadszorra akarja meglovagolni a DH-sok ellen , eróziótól erősen védett helyen. A talajerózió nem azt a fizikai jellegű rombolást jelenti, amely folytán a gumi kikaparja a növényt, vagy átgurul rajta, megölve ezáltal azt. Az erodált terület meg nem az a guminyom által növény írtotta terület , amin a gumi áthaladt, mint ami a fényképeken is látható. Az erodálás a talaj tápanyag megszűnését jelenti nagy részben, ami azáltal jön létre, hogy a mélyebben kikoptatott terület fokozott vízelvezetése révén kiszivárogtatja a mellette levő talajból a tápanyagot, elvéve azt az ott élő növényektől. De ha egy zömében mészkő alapú hegységről van szó, amely fő sziklás jellege helyenként nem is rendelkezik komolyabb vastagságú porhanyós humuszos felülettel, ott komolyabb erózió maximum évszázadok, vagy évezredek alatt fog létrejönni. De ha valaki megnyit egy wikipédia lapot erről, azonnal szembesül ezekkel a tényekkel, különösen ajánlom a külföldi ikerlapokat ami pontosabban leírja, több képen illusztrálja. Ápropó: az igazsághoz hozzá tartozik, hogy hasonló esetről még film is készült a Kanadai British Columbia területén élő egyedek összetűzéseiről az erdészettel. Már nem emlékszem a pontos címére, de a lényeg, hogy az ottani erdészek és a sportolók asztalhoz ültek és megegyeztek, és ebből lett illetve származott később Whistler MTB park. Szívesen mondanám, hogy Magyarországon is ezt kéne csinálni, de nem őrültem meg hogy ilyet kijelentsek, ismerem a magyar hozzáállást és identitást, nem véletlenül voltunk 3.-ak Hitler listáján.

 • Mooky

  Tettyén a lépcső melett, már évek óta ki van taposva az a rész!! Hiába jelölnek ki bringás útvonalat, nem fogja be tartani egy bringás sem!!!

 • Egy Másik bringás

  AA:
  Elöttem már valaki belinkelte .
  https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t31.0-8/964204_766902019994246_7956013097564972047_o.jpg
  IGEN NEM KELL KERESNI TETTYE FÖLÖTT A HASONLÓ KÉPEKÉRT !!! CSAK NEKÜNK BRINGÁSOKNAK 2.5″ SZÉLESEK A GUMIJAINK .AZ ERDÉSZEK ROHADT TRAKTORJAI 2M- SZÉLES NYOMOT CSINÁLNAK . Akkor most ki pusztítja az erdőt ??!?!

 • qwertz

  Volt pécsiként és bringásként nem kérdés, hogy melyik oldalon állok, de kár vitatni, hogy az utolsó előtti képen szereplő wallride-ot rosszabb helyre nem is tehették volna; a medencébe pisilős életbölcsességet juttatja az ember eszébe.

 • AA

  “Egyébként meg a Legtöbb Downhilles, nem a turista utakon űzi kedvenc sportját , abban nincs kihívás ” – Pont ez a baj, még csak nem is korlátozódik egy keskeny sávra az okozott kár. Azért a Tettye fölötti erdőrészen nem kell nagyon keresni a helyszínt hasonló fényképek készítéséhez …

 • Kopi

  Én felhúztam magam a cikken, de hiba volt, és másnak is ajánlom hogy higgadjon le, mivel a kommentek elolvasása rádöbbentett, hogy nem egy létező, széles körben elismert negatív fenoménről van szó, hanem egy újságíró végtelenül buta módon történő figyelem és indulathajhász tevékenységéről. Ő is pénzből él, és ha ebből a cikkből kaja lesz az asztalán, hát isten éltesse, úgyis mélyebb problémák vannak itthon mint egy gonosz célú cikk és a negatív perspektíva úgyis maximum csak a dh-sokat érdekli…. no para

 • hegyiember

  Azoknak akik ezt hobbiként és sportként űzik azoknak a lejtők a tettye környékén már elnézést de lófasz kihívást sem jelentenek… a gyalogos turisták miatt pedig legalább ugyanannyira erodálódik a talaj mint a biciklisek miatt… Persze drága íróink és agyoniskolázottaink 40 évesen is pótkerékkel használják kerékpárjaikat, nekik könnyen jelenthet kihívást a magyar-ürögi úti járda is… Lekezelő, ahogy ők is azok. Pampog mindenki, ahelyett hogy tenne az ellen ami nem tetszik neki.
  Ha nem tetszik “mennyé’ és ássá’ pályát” a bringásoknak. Mi is jobban járunk, a munka meg nemesít, és szépen meg is köszönjük!
  Tisztelt gyalogos turisták! Ezen a környéken egyik ösvény se kimondottan GYALOGOS ÖSVÉNY, ezért járhatnak arra kerékpárosok ugyan azzal a joggal mint ti.
  Nem tudtok szemetelés nélkül végigsétálni 100 métert
  Nem tudtok sétálni mert arra bringáznak néhányan? Tönkre teszik a talajt?
  Ti meg szemeteltek, szét dobáltok mindent, nem lehet a TONNÁNYI SZEMÉT MIATT KERÉKPÁROZNI! Ennyi erővel ugyan ezen jogon mi bringások is kiakadhatnánk! Bár nem járok arra, csak nagyritkán, tudom hogy néz ki a környék…

 • Egy Másik bringás

  Kopi írtad hogy a túrázók java része 60Év feletti . Ők a legrendesebbek !!! Ketten 3an ha toljuk fel a bringát , találkozunk velük , sokszor elbeszélgetünk velük , néha meg is dicsérnek minket hogy nem otthon henyélünk… A gond a városi fiatal emberkékkel van akik azt hiszik hogy csak övék az erdő…

 • gvsd

  Évente 3-4 ütközés, könyörgöm szerintem többen halnak meg az erdőben nátha miatt 😀
  vicc az egész

 • Kopi

  Sziasztok!

  Én is DH-s voltam, de a Mecseket mindig elkerültem, mivel mint társszervező és építő, nekünk Kurd volt az “otthon” és az elég is volt. Viszont tisztában vagyok Pécsi lévén a cikkben leírtak igazságtartalmával , ami véleményem szerint undorítóan kevés.. Hogyan lehet eleve olyan képekkel illusztrálni ezt a cikket, amely még csak nem is a fő pályavonalon , természetvédelmi helyen készült, hanem még bőven a közterületi zónában? (Heszir-en le lehet ellenőrizni). Ezek a területek pedig pont azok, ahogy gyerekkoromban a játszótér épült, ahol az UV által tönkretett csúszdák napi szinten sérítettek le gyerekeket. A lépcső előtt 100 méterrel kb 1 éve volt közterület felújítás, ahol faltól falig letérkövezték az utcákat a barlangi résznél,több száz négyzetméteren könyörgöm! Hol van akkor azon a területen a természetvédelem??? Nemsokkal a képen látható lépcső felett a romok közelében pedig szintén nemrég volt felújítás, ahol a drága állambácsi kicsit belenyomta a természetbe a kezét, ott valamiért ez nem számított a rom restaurációja során. Én jártam ezeket a erdőutakat édesapámmal gyerekkoromban, amikor még bőven nem létezett Magyarországon DH, és a legtöbb trail rész már akkor létezett, csak nem a gumik, hanem az arra járók cipői jóvoltából, hiszen nagyobb volt akkor a forgalom és a természetjárás kultúrája. De ebbe nem akarok belemenni mert teljesen butaság, hiszen a képek önmagukért beszélnek. Elég rájuk nézni, és az emberben azonnal tudatosul, hogy itt nem a védett növények mentek el ,hanem fű, és az is nagyjából a trailvonal közepétől kb 1-1 méter szélességben( max), amit erős talajeróziónak számítani alighanem idiotizmus.
  Ha pedig a természetvédelmi résztől elvonatkoztatunk, és a szociális részét nézzük a cikknek, akkor szerintem még nagyobb idiotizmusokat láthatunk a cikkben, kicsit a megfogalmazás hibája is. 1000 túrázóra 150 kerékpáros ? én rengeteget járok országutival a TV toronyhoz, és biztosíthatok mindenkit róla, hogy a túrázók az év legforgalmasabb napján se haladják meg a 100-as létszámot, és akiket szoktam látni, azok átlagéletkora jóval 60 fölött van! ami végül is részben jó, viszont jól jelzi a hozzáállását a fiataloknak a természethez. Tehát aki a megfogalmazás miatt esetleg tömegbalesetekre asszociál, annak megsúgom, még balesetre nem is volt példa. De akkor had hívjam fel a figyelmet arra , hogy ha már természetvédelemről van szó, mi van a lerombolt komcsi kemping résszel? az mikor lesz eltüntetve??? betonvasak és betontömbök állnak ki a földből, összedőlt épületek tömkelege foglal el egy egész platót az erdő közepén!! ott miért nem számít a természetvédelem?? vagy csak akkor számít ha valakinek el kell lehetetleníteni a hobbiját? csak mert pár zöldérzetű középkori krízisben szenvedő madárbrokizó ezt látja jónak??? Hogy lehet h ilyeneket külföldön egy csettintéssel megoldanak, ( Maribor , Semmering) nálunk meg a fiatalság aki a legtöbbet szívja és eltűr?? És utána mi “hálátlanok ” elhagyjuk az országot…
  Csak gratulálni tudok a helyi erőknek, kívánom hogy downhillezzenek minél többet , mert ha ténylegesen gáz lesz belőle, és esetleg bekerül a dolog az országos híradóba, akkor abból csak mi sportolók jöhetünk ki jól , mert támogatás téren központba kerül majd a sport, és a végén még talán pálya is lesz megoldásként. Igaz hogy nálunk inkább löszös a talaj, és nem mészkő alap, mint itt Pécsen, de fura módon nálunk nem volt gáz a löszbe 2-4 méter mélyen bevájt erdei utak kialakítása, semmi problémát ebben nem látott a természet, míg itt légvonalban 40 km -rel arrébb a keréknyom rögtön végérvényes pusztulást okoz. ( fauna meg ugyanaz)
  És akkor pusztulás téren az illegális erdőírtást meg se érintettük.. Ami én szerintem folyik, az nem más, mint ujjal mutogatás és felelősségelhárítás, valamint szimpla aroganciaháború az elégedetlen irigy magyar idősödő polgár felől a boldog fiatal sportoló felé.

 • trójai

  kedves újságíró Úr, nem írna egy olyan cikket, hogy ki kellene tiltani az idióta firkászokat a közéletből, mert morális eróziót okoznak??? barom!

 • MZ/X

  GoEn
  Itt most a downhillesekről van szó akik nehezen fogadják el, hogy a Mecsek nem downhill pálya és a gyalogosokra meg kb mindenkire veszélyes amit csinálnak. Gondolom nem csak nekem kellett előlük leugrálni az útról hogy el ne üssenek.

 • Egy Másik bringás

  MZ/X :
  Igen végül is nem használják versenypályának az autósok az utakat , csak éppen naponta szólnak arról a hírek hogy egy autó csavarodott a fára mert 200al ment 90 helyett , motorost gázoltak el mert áttért a szembe sávba , de persze nem használják versenypályának …
  Egyébként meg a Legtöbb Downhilles, nem a turista utakon űzi kedvenc sportját , abban nincs kihívás , A pályákon ahol bringázunk , nagyon ritkán látok turistát/gyalogost ha látok is , én lassítok , és még sosem ugrott előlem senki a bokorba . Nem kéne tényleg semmi más , csak jelöljenek ki 2-3 1km hosszú nyomot amit a bringások tartanak karban . Máris nem lenne semmi gond. Sohasem jöttem downhillesként a vidámparktól tettyéig a turista úton . Teljesen értelmetlen .

 • Anonim

  Mióta eljött a jó idő, és sok a turista, minden bringás visszafogottabban ,,száguldozik,, a ,,turistautakon,,… Amúgy is, azokon az utakon egy szem turista sem szokott lenni, maximum a XC-s bringások, akik amúgy sem viszik túlzásba a tempót. Ja, és arról ne is beszéljünk amikor még a bicikliről is leszáll az ember, és még így is megkapják a magukét, sokszor elég durván.

 • Egy bmx-es

  Szerintem szanalmas ez a hozzallas. Az ilyen extrem SPORTokat, mint pl a downhill, miert nem tudjak tamogatni? Tetves 3.461.790. Focipalyara mucsarocsogen van penz h Orban nezhesse a meccset az ablakabol… Zavarja a hatosagot, hogy ott bringaznak? Mi a megoldas? Baszogatni az embereket… Mashol inkabb elkeritenek egy reszt nekik oszt nesztek biciklizzetek… De nem bazmeg ez magyarorszag… “Az ilyet csinalja mashol” Igen? Megis hol? Ugyan ez van a bmx-nel is… Elkuldenek mindenhonnan merthogy “ez a hely nem erre van. Menjetek a deak terre ugralni” rajtunk kivul erdekel barkit is, hogy amit nekunk epitenek (tessek-lassek) “skateparkok” HASZNALHATATLANOK?!
  Szemely szerint a faszom kivan az orszaggal, es amint tudok huzok el a picsaba innen (mint a magyar fiatalsag 40%-a kb…)

 • d

  Megyünk bringázni is külföldre meg dolgozni is meg nyaralni is meg élni is. Haza már csak lopni és csalni fogunk járni mi is, mert itthon csak ezt a kettőt támogatják. Ja meg a focit, mert az kell mert abban legalább jók vagyunk. Nyilván nem fér el erdőnként két dh nyom hiszen ezek vannak vagy 1 méter széles és néha többszáz méter hosszúak is. Nem értem kinek fordulhatna meg a fejében az ország parkerdőinek területéből 1 négyzetkilómétert áldozni a sportolók hobbija és a túrázók biztonsága kedvéért. NEM LEHET OSZT KÉSZ! Így a legegyszerűbb azoknak akiket azért fizetünk hogy qz ilyen “problémákra” megoldást találjanak.

 • GoEn

  Nem értem miért megy rá a média az elmúlt évben a biciklisek lejáratására. És hogy lehet az, hogy még soha nem kérdezték meg őket?
  Amúgy szerintem meg 10 túrázó a túrabakancsával vagy egyetlen kutya a kaparásával, futkározásával ugyanannyi kárt okoz mit egyetlen biciklis, szóval tiltsunk ki mindent és mindenkit a hegyekből és csak napi pl 5 embert engedjünk fel túrázni de azt is úgy, hogy a személyigazolvány számuk fel legyen jegyezve és ha szemetelnek irdatlan pénzbüntetést kapjanak. Nevetséges hogy mindenáron egymás- és a biciklisek-ellen akarják uszítani az embereket aztán amikor már mindenki egyfolytában csak gyűlölködik, na akkor lesz szép élet az országban….

 • MZ/X

  Szerintem fel van fújva az egész dolog. Én csak gyalogosként járok a Mecsekbe és semmi baj nincsen a bringásokkal csak azokkal akik downhill pályának nézik és veszélyesen száguldoznak lefelé. Mert az tényleg veszélyes ha valakit elcsapnak! Amúgy szerintem megférnek egymás mellett a normálisan bringázók és a túrázók. De a Mecsek NEM downhill pálya. És gyanítom sose lesz az! Ilyet műveljenek máshol. Normális biciklizésre meg teljesen alkalmas a túrázókkal együtt. Mindenki nyugodjon bele, hogy marad minden így ahogy van!

 • van egy felesége is

  sajnos a cikkel nincs baj, veletek van. Magam is járok fel a mecsekre, senkit nem láttam, hogy normálisan menne, ne legyünk már álszentek. a belvárosban sem tudunk viselkedni. ez van. attól még tényleg nincs bringapálya, meg kevés a városban a bicikliút, de könyörgöm ne legyünk már ennyire szemellenzősök. a favágók is rombolnak az is tény, ők is szeretik magukat természetvédőnek beállítani, de azt sem hisszük el. mi sem védeni akarjuk a természetet…

 • Egy bringás.

  Ugyan fiúk! Ti is tudjátok hogy ennek a fele sem igaz. Nem tagadom, hogy van egy-kettő felelőtlen biciklis de ez ellen nem lehet mit tenni sajnos. Őket ugyanannyira nem szeretjük mi mint ti. De lássuk be: Magyarország Európa szégyene ha a biciklizés támogatásáról van szó.
  Pedig nem mondhatni hogy ne lennének tehetséges bringásaink… De igazából a lényeg ami a lényeg: ez egy sport pont mint a foci vagy a kosárlabda. Kevesebben művelik, kicsit elvontabb is viszont szerintem inkább csinálja ezt a fiatalság mint hogy a gép előtt görnyedjen és tönkretegye magát. Persze lehet azzal jönni hogy ez veszélyes sport egészségtelen stb….
  de ha az ember megfontoltan csinálja akkor nem nagyobb a veszélyfaktor mint bárhol máshol.
  A képekről meg annyit hogy az utolsó még csak nem is bringás útvonal a többit meg össze kéne hasonlítani azokkal amiket a favágók hagytak múltévben az “erdőkímélő gépeikkel.

 • loschi

  Nem kell Állam bácsinak itt semmi pályát építeni a Mecseken, nevezzenek ki két nyomvonalat, ami használunk és annak az elkerítéséről, és karbantartásáról majd a bringások gondoskodnak, ahogy eddig is volt. Nem kell itt agyon komplikálni, és akkor, amikor már a túrások nem használják a bringás útvonalakat akkor meg lehet nézni, hogy melyik hogyan, néz ki, előre tudom mondani, hogy nem a bringás útvonal, lesz tele szeméttel…. Valahogy külföldön ez is probléma mentesen megy, nem kell messze menni, itt van Maribor egy közkedvelt cél a Magyar Downhill társaságnak és mit lehet látni ott, sportol fiatal, öreg, apuka, anyuka, kisgyerek és elfér a turista és a bringás egymás mellett, és miért? Mert mind a kettőnek meg van a határ a “nyomvonala” ahol közlekedd, nem megy a bringás a turistaútra és fordítva se… Itt a Bringások nem kérnek semmi mást a város üzemeltetőtől és az erdő felügyelettől, mint legalább egy, de a legjobb a két útvonal (mert akkor van változatosság és nem fognak ki menni a turista útra) de hát nem lehet, mert túl nagy kárt tesznek, de a munka gépeket és a fa kitermelés az nem tesz kárt(tény az öreg fákat ki kell vágni mert veszélyesek de egy komplett erdőt?)

 • mtb

  Kiváló cikk! Gratulálok az írójának. Aki ezt elolvassa, biztos lesz benne, hogy minden gondért bajért kizárólag a bringások tehetők felelőssé. Azt kellene felfogni, hogy a “kedves” szerzőnek, olyan, hogy “terepbiciklis”, “túrázó”, “autós”, “kutyás” nem létezik. Léteznek helyesen, és rosszul viselkedő emberek az erdőkben. Az ilyen jellegű általánosítások soha nem vezetnek jóra.

 • Bandimester

  Előre is elnézést a sértő hangnemért, de felháborító a cikked. Tölts el velük egy napot y és utána írj egy másik cikket!

 • RU

  Szerintem ez a firkálmány nem sokat ér, egyértelműen csak osztja a bringásokat, azzal semmi baj h egyesek illegálisan lopják a fát. Az is gáz h Pécsen a kultúra fővárosában még egy bringáspálya sincs. Hagyunk mindent lepusztulni és azokat sározzuk be akik nem otthon növesztik a hátsófertájukat. Vidámpark h néz már ki, már a maradványai? Jó lenne ha nem csak olyan sportokat támogatnának amikbe nullák vagyunk és kiröhögnek!!!

 • Bandimester

  Szégyen ez az újság. Agy-mosott hírek az agy-mosottaknak. Ember, talán ha igazi újságíró lennél, akkor nem a szubjektív szarságodat irnád, hanem kicsit objektíve megnéznéd hogy mi is történik. Készíts interjút bringásokkal, és kérd ki az ő álláspontjukat is . Ne csak a panaszkodó nyuggerekkel, meg a természetőrökkel, akik olyan jófejűek hogy kiütik egy rájder állkapcsát a helyéről, akkor komolyan ki okoz itt testi sérülést?! Ezek a fiatalok csak jól érzik magukat, és rendelkeznek annyi empátiával és ésszel hogy nem száguldanak bele más arcába.
  Véleményem szerint a Természetőrök terepjárói nagyobb kárt okoznak a talajnak és az erdőnek , mint a biciklik. Míg a bringások szálnak a madarakkal, addig a természetvédők csörtetnek a vaddisznókkal!
  Peace out !
  ui.: Mi az a hogy vékony talajréteg?! Mi van alatta, légüres tér, esetleg a kiatposott fű? Nézz utána…

 • Tettyei lakos

  Állambácsi gondolhatna arra hogy ki lehetne alakítani ilyen pályákat.. de az túl egyszerű lenne.. inkább csesztessük meg hibáztassuk a népet.. ismerek ilyen bringásokat , és soha nem mesélték azt hogy bárkibe is belementek volna.. de olyanra már volt példa hogy kifeszítettek valami drótot két fa közé , szóval ..

 • XCM

  Nem hinném, hogy a bringások által okozott kár, összehasonlítható mértékű azzal amit az erdőgazdaság végez, leszakítva a hidat Melegmánynál, felhordva a sarat az Orfűi kerékpárútra, amit nem takarítottak le talán azóta se…

 • K

  Ezek a cikkek emlekeztetnek ra, hogy miert is elek tobb eve kulfoldon.

 • Soti

  Csinálok majd akkor én is pár képet, hogyan teszik tönre a nagy trakrotok, és fa szállító gépjárművek az erdei utakat, brutál fél méteres nyomokat hagynak, úgy kell rajta átmászni. Tetyétől az erdőben tiszta köves az út, azt hogy csinálhatta volna bárki is, kimossa a víz évröl-évre szarabb. Lépcső melett kivan taposva az út? lol, hát hol guruljanak le a lépcsőn? Fogadjunk a lejárónál 10 gyalogosból 8 nem a lépcsön jön le! Sok autó út is kátyús stb. szerintem lázadjunk a kamionok, buszok ellen is, tönkre teszik az utakat! Azért nem tudnak tenni semmit, mert a cikk íróján kivül szerintem nemsokan látják be a fentebb leírtakat, mert hülyeség.

 • fuze

  Tisztelt Cikkíró!

  A többi hozzászóló többé-kevésbé kulturáltan már elmondta, hogy a bejegyzés több sebből vérzik és magára valamit is adó újságíró, vagy magát annak gondoló blogger jobban utánajár a témának, több oldalt is megszólaltat, illetve igyekszik objektíven előadni a mondandóját. Egy ilyen cikk publikálása Önt, a “szerzőt” és portált is minősíti.

  Azonban pont Ön világít rá a lényegre:

  “Egy átlagos hétvégi napon ezer hagyományos kirándulóra 150 kerékpáros jut (…)”. (A hivatalos forrás megemlítése sajnos itt is elmarad.)

  15 százalék már egyáltalán nem kisebbség, és ez az arány hétköznapokon és rossz időben jóval magasabb. (Viszonyításként: Magyarországon az elismert nemzetiségi kisebbségek aránya 6-7% között volt 2011-ben.)

  Tehát érdemes lenne feltennie a kérdést: Mit tesz a város és a Biokom Zrt. annak érdekében, hogy a hegyi kerékpárosok a sétáló/futó/kutyaszarató gyalogosokkal párhuzamosan űzhessék a hobbijukat? Érdemes lenne erről is egy bejegyzést gyártania, bár feltételezem nem generálna túl nagy érdeklődést.

  Továbbá javaslom, fotózza le a felújított Tettyén a játszótér körül kikoptatott gyepet, majd okolja érte az óvodásokat.

 • Jó. Ennyi erővel minek építenek az egész Mecsek területére járdákat, utakat, házakat, épületeket?! Csak a bringásoktól sajnáljátok el a területeket? Gyönyörű hozzáállás tényleg.

 • Névtelen

  Valóban így van ,mindent tönkre tesznek ,vandál módon a tulipánok kitaposva ,pedig ott a kamera bíztos rögzitette ,naponta járok arra de nagyon felháborodtam ,mikor láttam nem beszélve róla a kutyások a terméket nem szedik össze tisztelet annak aki megteszi és lehajol érte itt emlitem meg a kápolna felé sétáló utat itt is kellene Kamera mert már a lámpa testek is kivannak dobálva ,itt csak a templomnál helyeztek el kamerát ,Persze az egész Városba ez van ,Ezért tartunk itt ,üdv jó munkát a figyelőuraknak ,még nem hallotam azt hogy rongálásért elkaptak valakit .tudja valaki hol van a központ ahol a Kamerákat figyelik ,!

 • Tahó Bringás

  Az egy dolog, hogy a cikk kizárólag csak az egyik oldal álláspontjáról tájékoztat, de még téves infókat is állít, ugyanis többek közt pl. az utolsó képen lévő nyom (vízmosás) ősidők óta ott van, és senki sem szokott rajta gurulni.

  Korrekt cikk lenne, ha csak fele ennyi energiát belefektetett volna a másik oldal bemutatására is! (szerintem) 🙂

 • Sanyi

  Péter helyesen szólt! Mindamellett hogy a poszt több helyen csúsztat. Pl. NEM a bringások okán állt le az egyeztetés, hanem “külső” okból…ráadásul az egyztetés kezdeményezése is bringás oldalról indult.
  Az sajnos azonban tény hogy a bringàsok közt is vannak “nehéz esetek”, és normális polgárok is -lásd pl. kommentek – mint mindenütt…

 • lmd

  Állambácsinak lehetne hivatalos pályákat építeni és akkor nem lenne ilyen !! (: de mivel nem lehet máshol menni így marad az erdő ! De sztem egy tömeges teljesítmény túra alatt nagyobb kárt szoktak tenni az erdőbe (: mert ott még dobálják a szemetet is meg kitaposnak mindent! itt meg mindenki egy nyomon halad (:

 • MZ/X

  És remélem nem az lesz mint máshol ahol két fa közé feszítgettek ki nem oda illő dolgokat mert volt már rá példa sajnos!

 • Névtelen

  :DD ez egy vicc. én a Tettyén lakom 20 éve és azóta megvannak a nekik bejáratott biciklis utak, terepek. Ezeket a “károkat” nem most okozták, hanem már elég régóta megvannak. Egyébként meg ez is egy sport, szerintem ebben a városban pont nem a biciklisek jelentik a legnagyobb problémát.
  Szánalmas az egész cikk….

 • iksz

  Oké, szép napot mindenkinek! 🙂

 • MZ/X

  iksz
  Ez azért van szerintem mert egyre inkább felkapottabb ez a sport. Amíg normálisan tudta használni pár downhilles a Mecseki turista utakat addig nem volt ez. De amikor már egyre többen és egyre eszetlenebbül csinálják ezt akkor veszélyes! És ezt kell megérteni, hogy a Mecsek nem downhilles pálya! Ha valaki annak tekinti attól még nem az és nem úgy működik a dolog hogy ha nincs akkor annak használjuk amit gondolunk.
  Ismét felhozom de sok autóversenyző is van de pálya az nincs. Akkor nézzék versenypályának az utakat mert nincsen? Nem így működik a dolog ezt értsék meg a bringások is!

  De mit is várunk Pécstől?!?

 • iksz

  MZ/X:
  Azért mert sokaknak 10 és 20 ismétlem 20 évük van benne! Eddig nem volt probléma, pár éve kezdik felkapni a dolgot. Most ha valaki ennek a megszállottja 1 ilyen miatt nem fogja letenni a biciklit. Ez nem így működik, ez az életük. Már sok próba volt a városvezetéssel, most is folyamatosan tárgyalnak, de ígéretből már kaptank sokat! Azért is írtam ide, mert már nem bírom, hogy mindig a sportolókkal van baj. Én a freestyle bmx ágát űzöm, 99-ben kezdtem bmxezni és sokat jártunk a város nyakára, hogy igény lenne egy úgynevezett skateparkra. 2006-ban jutott el odáig a dolog, hogy kaptunk egy területet néhány rámpával. Mára úgy néz ki, hogy azt is mi, sportolók üzemeltetjük és tartjuk karban, mert nem érkezik segítség. Lassan kezd már balesetveszélyes lenni a pályánk állapota és kb saját pénzünket rakjuk bele. Kicsit elkanyarodtam, de idegesítő, hogy itt semmit nem lehet sportolni rendesen. Világbajnokaink vannak még ilyen körülmények között is és mégse hajlandóak támogatni az ilyen sportokat.

 • MZ/X

  iksz!
  De a Mecsek nem egy downhilleseknek kialakított pálya az tény! Akkor miért kell arra használni?
  Én sem játszok autóversenyzőset az utakon mondván hogy nincs pálya ahol száguldozhatok!
  Ha nincs pálya hát nincs pálya. Attól nem kell mást annak nézni!
  Kell írni a pécsi városvezetőségnek hogy legyenek pályák vagy találjanak ki valamit hisz az ő dolguk lenne.

 • Norbi

  Pécs Ma
  Sok netes blog szemszögéből nem hiába vagytok Napi PÖCS vagyis PÖCS MA 😀

 • EzNemFociÚristen

  Imádom amikor 0 tudással és háttérinfóval valaki elkezd köpködni 🙂 Gondolom a rakat videó ami fent van a youtube-on meg a bringások telefonján, ahogy traktorokkal csesznek szét és irtanak ki mindent az nem számít… A túrázó a futó és minden egyéb környezeti hatás az nem okoz eróziót… , kezdem unni hogy ennyi selejtes agyú van Pécsett akik nem tudnak gondolkodni… Túrázók pár hete az útközepére tojtak az sem számít… és az ilyenből nem egy van…

  (Hozzátenném még, hogy a bringások nagy része simán kikerüli a túrázót, nem kell neki sehova se ugrálnia, illetve néha nézhetné, hogy ahol épp túrázik az nem turista ösvény… )

 • DH4LIFE

  Tisztel cikkíró! Az ön “tolla” erodálja az internetet illetve az erdész kipörgő kerekű elakadt Nivája a Mecsek földútjait. Tessék rendesen megírni azt a nyomorult post-ot, körültekintően, mindenkit meghallgatva, bulváros kicsengések és túlzások nélkül, mert ez a szakma is többet érdemel. A nap süssön magára!

 • iksz

  Meg kéne érteni, hogy ők sportolók, akik sportolni akarnak! Sok év és komoly munka van benne sokaknak, akik komolyan gondolják. Én is tettyei vagyok és már óvodás koromba, amikor jöttem haza rengeteg biciklis láttam. Konkrétan a downhillesekről beszélek. Miért nem arról írnak, hogy mekkora szégyen, hogy nem képesek legális pályát kialakítani nekik ? Elmennek egy világkupára, úgy hogy nem tudnak rendesen felkészülni, mert nem hogy normális pálya nincs, de még tiltásokba is ütköznek. Szégyen!!!!! Aki még nem költözött külföldre, az is minden pénzét arra áldozza, hogy ott tudjon megfelelően felkészülni. Én is bringás vagyok, igaz nem az erdőben, de ismerem jól a közösségüket! Tavaly például a hegyi bringások szemetes zacskót ragadtak és zsákszámra szedték össze a TÚRISTÁK után hátrahagyott szemetet. Ez is jelzi, hogy tisztelik az erdőt és a környezetüket! A megoldás egy legális pálya kialakítása lenne, de amíg vakon épülnek a stadionok és mennek milliárdok a semmit nemérő magyar focira, addig ne is várjunk csodát. Ha sportolni akarsz akkor menj külföldre. Gratulálok!

  Ja és ezt tavaly fényképeztem. ki károsít mit?
  https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t31.0-8/964204_766902019994246_7956013097564972047_o.jpg

 • bringás

  Azt üzenném az írónak hogy: ANYÁD

 • Bringás

  Fóris te teljesen hülye vagy

 • checkmychannel

  Epitsetek egy nagy DH playat a hegyre feeeel. Problem solved. Simple as it gets m8… aztan pofa befele nemkell sirni mindig

 • MZ/X

  Ez egy olyan dolog, hogy a városba is tudtak bicikli utat építeni! Akkor a Mecsekbe is csak tudnak valamit kitalálni szerintem. Vagy csak jelöljenek ki más utakat nekik és jelöljék ki hogy az bicikli vagy gyalogos út. Nekem ugyan biciklim nincsen mert azt tekerni kell de azt sem akarom, hogy elcsapjon egy száguldozó a Mecsekbe. Úgy is elbas*zák valamire a beszedett adót! Akkor már legyen haszna és látszata.

 • Norbi

  MZ/X egy picivel korábbi hozzászólásomban ezt írtam én is 😀
  Csak ehhez nem csak a bringásoknak kéne felszólniuk hanem azoknak is akik fenyegetve érzik magukat tőlünk. ÉS IGEN AKI MEG NEM A KIJELÖLT UTAT HASZNÁLJA AZ VÁLLALJA A SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKET!!! 🙂

 • Péter

  A tisztelt újságíró hány bringás szervezetet keresett meg, hogy ők is elmondhassák a véleményüket, vagy azt a munkát ismertessék, ami épp folyik annak érdekében, hogy szervezett keretek között folyhasson a bringázás a Mecseken?
  Persze, költői kérdés volt. Újságíróként pedig ez kötelező lett volna, már ha szeretné magát a cikkíró az említett minősítésnek megfeleltetni.
  A bringások nagy része nem hülye, és ugyanúgy elítéli azokat a suttyókat, akik másokat veszélyeztetve mennek. Viszont van megoldás, ahogyan azt Szlovéniában, Ausztriában, és kb. mindenhol megléptek. Talán nálunk is meg fogják. Persze az nem hoz majd ennyi kattintást a fészbukon.

 • MZ/X

  Vagy egyszerűen a bicikliseknek külön csinálni egy pálya félét a Mecsekbe és nincs ilyen probléma. Szerintem ebbe mindenki benne lenne! Egy próbát megérne!

 • Laci

  És akkor arról még nemis volt szó , hogy a bringázást önmagában is be kellene tiltani mert rendkívül veszélyes, ugyanis a kerékpárosok még el s eshetnek és akkor be is üthetik magukat és az fájhat.

 • Norbi

  Kedves MZ/X jó ötletnek találom amit mondasz de sajnos ezt nem tartom megoldásnak mert sok bringás ebben csak a kihívást látja ami veszélyesebb mintha nem lenne semmi (SAJNOS). De végre valaki aki nem csak hurrog hanem legalább valami ötlete van 🙂

 • MZ/X

  Mi is járunk a Mecsekbe sétálni és volt hogy félre kellett szinte ugranunk a bokorba az idióta biciklisek elől akik úgy száguldottak lefelé mint az örültek!
  Nem azt mondom, hogy meg kellene tiltani a biciklizést a Mecsekbe mert biztos az is egy élmény! Egyszerűen azt kell csinálni mint a parkolókba ahol az autósokat is vissza kell fogni a száguldozástól! Valami lassítókat kitalálni ellenük! Ahol veszélyes száguldozni a turisták miatt ott ne is lehessen és ennyi!
  Aki normális keretek közt biciklizik a Mecsekbe annak gondolom ez nem is lenne ellenére!
  A turistáknak meg pláne! Aki meg örült módjára akar száguldozni az ne a turisták közt tegye ami nagyon veszélyes! Ennyi!

 • Péter építész

  Ezt a szakaszt nagyon régóta használják a bringások, totál amatőr húzás hogy az átépítés kapcsán nem számoltak a szükségességével. Egy park nem kiállítási tárgy hanem használati eszköz, máshol motiválják a városok külön bmx pálya vagy kültéri mászófal építésével a fiatalokat hogy szabadban legyenek.

 • Norbi

  Én mint DOWNHILLES igyekeztem mindig figyelni a turistákra de ha csak folyamat tiltások minden egyéb más van, de hogy valami legális helyet lehetne nekünk teremteni az persze luxus. Nem azt mondom vannak köztünk is tahók bunkók miegymás, de héj nem csak a foci van a világon. kutyások is sokszor túrista úton póráz szájkosár nélkül sétáltatnak holott nem szabadna, hogy az elejtett aknák fel nem szedését pl a városközpontból már ne is említsem. Mi a megoldás?? Közös erővel lehetőséget biztosítani a bringásoknak hogy tudják hol űzni kedvelt sportágukat úgy hogy azzal egyetlen emberi életet se veszélyeztessenek. Van mindenre megoldás de a lusta ember csak szitkozódik és hasonló jellegű lealacsonyító cikket tud írni. bezzeg arról senki nem ír negatív kritikát, hogy itthon hány milliárd forint megy el a semmit nem nyújtó focira míg más sportokban sokkal több eredményt értünk el. Jelent meg anno egy kép az egyik közösségi oldalon egy aranyos szöveggel. “Figyelj haver kisfocistám! úgy gondolod az új stadionokkal és több pénzel jobb lesz a magyar foci ühhhmmm?? Ha mari nénit elhalmozom Zepther edényhalmazzal akkor finomabb lesz benne ami sz.r??
  Nem óhajtok vitát nyitni de mindkét félnek kéne tenni valamit az ellen hogy ez a helyzet változzon de amíg csak az egyik fél hajlandó erre addig sejnos kedves drága túristák tessék élvezni ami van.

 • bicilkis

  Tamlgatom, hogy tiltsak be az essot es a szelet is, mert azok is koptatjak a hegyet.
  idiota vadbarmok, es a cikk szrzoje egy hulye

 • Ggg

  Szánalmas a cikk. Bezzeg ha valami villa épül a mecsekoldalban akkor nincs cikk róla az mennyire kárositja a természetet. Ha az ember valami normális szórakozást talál mindig akad pár helyi hülye akinek nem tetszik. És ilyet irni hogy a bringások tönkreteszik a növényzetet meg a talajt… A túrázók szerintem több kárt okoznak mint a bringás aki csak elgurul ott. Én összetenném a szülök helyében a kezem hogy a gyerekem hasonló sportot űz és nem otthon számitógépezik vagy drogozik a városban.

 • tettyei

  Teljesen egyetértek. Nekem és a kutyáimnak az erdőben álladóan fülelnünk kell, hogy mikor jön biciklis és gyorsan futni amerre látunk hogy el ne gázoljon. Már nagyon nagyon elegem van, hogy akkora sebességgel jönnek, hogy mindennap többször arra kell figyelnem, hogy el ne üssön egy biciklis. Elnézést persze egyik sem kér. Nem hiszem el, hogy normális sebességgel nem lehet hajtani és nem lehet azt megoldani, hogy néha napján ő kerüljön ki, ne nekem kelljen bele ugrálnom a bozótba.

 • Krisz

  “Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványa” <- hogy ezekről miért most hallok először?
  Egy bullshit-generátorral megírt felhívástól mit várunk?
  Erodálják a talajt a BICIKLISEK? Miért a külső-belső erők nem? Innentől kezdve húzzatok egy fóliasátrat az erdő fölé, és még a szél, és eső sem fogja érni! Csak felhívnám a figyelmet, hogy az erózió egy 1000%-ban természetes dolog, mindenhol jelen van a talaj valamilyen formáló ereje! Ezt felróni, hogy a bringások a füvet eltüntették a járda mellől… pfff! No comment ennek az alapítványnak a tevékenykedéshez!
  Csak buzdítani tudom az összes fiatalt, hogy a szabad levegőn sportoljanak, akár a Mecseken, elvégre nincs kirakva tiltótábla, hogy ide biciklivel behajtani tilos!
  Persze mindig, és minden körülmény között biztonságos tempóval guruljanak le a sétáló emberek között!
  Ja igen, a sétálóbácsik és nénik ugyanúgy erodálják a területet… na, ővelük mi lesz?

 • Egy bringás

  Ez egy nagy baromság!Most meg építették a “nagyszerű” kerékpárutat akkor csak azon tekerjünk,mert “kárt okozunk” a természetbe meg a túrázókat zavarjuk?Talán ha ők is oda figyelnek és nem az út közepén mennek akkor ellehet kerülni a bajt,persze a biciklisek között is van idióta,de az akkor is felháborító..

 • PécsiLakos

  Nem értem mi a probléma… A biciklizés is egy ugyanolyan sport mint a túrázás… semmiféle invázió nincsen 😀 Az meg h a lépcső mellett nincs fű?! Úristen most mi lesz….

 • Szőcs

  Ki kell alakitani pályát pályákat nekik, utána ha mégis kárositják a környezetet 5000 eurora büntetni őket. A közterület felügyelők még a belvárosba szájkosár nélküli harci kutyák ellen sem tesznek semmit. Tele cigicsikkel minden! Az uj vezetővel sem látni előrelépést!!

 • PécsiPasi

  Ezen kell kiakadni??? Nme hogy örülnének hogy a fiatalok valami szabad levegős sportot űznek drogozás meg bűnözés helyett.

 • Gábor!

  szegény aljnövényzet, biztos jobb lenne ha nem bringáznánk, hanem füveznénk a Tettyén!