Több mint százezer nézője volt a pécsi rockernek

Több mint százezer néző előtt mutatták be Csíksomlyón a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát, amelynek egyik főszerepét Rudán Joe, pécsi rockénekes alakította. A Nagyboldogasszony ünnepén bemutatott darabot a tervek szerint több magyarországi helyszínen is láthatjuk a jövőben.

hirdetés

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe, a Csaba királyfi című székely nemzeti rockopera csíksomlyói bemutatóján több mint százezer zarándok ünnepelte az előadást a hétvégén. A Hármashalom-oltárnál lévő színpadon közel négyszáz színész, énekes, táncos és lovas adta elő G. Nagy Ilián szerző Csaba királyfiról szóló darabját.

Az egyik főszerepet a Coda és a Pokolgép zenekarokból ismert neves pécsi énekes, Rudán Joe alakította. Látód főmágus, Attila főpapjának szerepében remekelő zenész lapunk érdeklődésére elmondta, hogy hatalmas és felemelő élmény volt több mint százezer ember előtt játszani.

– Az előadás messze felülmúlta a várakozásokat, annak ellenére, hogy a média kellőképpen elhallgatta az eseményt. Bíztunk benne, hogy sokan eljönnek majd, de ennyi nézőre mi sem számítottunk. A kezdés előtt fél órával tudtuk meg, hogy már több mint százezren vannak, így a bukaresti nemzetbiztonsági szolgálat vette át az esemény biztosítását és koordinálását – mondta az énekes.

rudán2
Fotó: Iochom Zsolt

Rudán Joe számára nem ismeretlen terep a rockopera műfaja, hiszen 1993-ban már szerepet kapott Szörényi Levente Attila, Isten kardja című darabjában, amit a Margitszigeten mutattak be. Sőt, később az István, a király című produkcióban is többször énekelt.

– 1999-ben jött a felkérés G. Nagy Ilián, a darab szerzője részéről, akinek Ökrös Csaba, az Ifjú Muzsikás Együttes hegedűse mutatott be. Aztán 2000-ben mutatták be a Jézus születése című előadást, amelyben az egyik főszereplőt, Heródest alakítottam; innen az ismeretség – válaszolta a pécsi rocklegenda azon kérdésünkre, hogyan került az előadás szereplői közé.

A G. Nagy Ilián által írt darab első, bevezető számát Rudán Joe szerezte gitáros barátjával, Tóth Lászlóval egyetemben. Az előadás főbb szerepeiben erdélyi énekesek láthatók, Ráduly Botond Manó, a főszereplő például a 2010-es Erdély Hangja tehetségkutató verseny győztese.

A Csaba királyfi című előadás ősbemutatóját 2011. augusztus 20-án tartották Erdélyben, a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban, tavaly Püspökladányban volt a magyarországi ősbemutató. A tervek szerint jövőre Debrecenben mindenképpen szeretnék színpadra vinni az előadást, de felmerült, hogy esetleg Pécsen is bemutatnák az akusztikus gitárzenétől kezdve a heavy metalos hangzásvilágig sokféle műfajt felvonultató, közel négyszáz szereplőt foglalkoztató produkciót, amelyet hamarosan dupla CD-n és DVD-n is meg lehet majd tekintetni.

Kiemelt fotó: Haáz Sándor