Ha beteg, így juthat be a gyógyfűrdőkbe!

Ha valamilyen komolyabb mozgásszervi betegségünk van, mit teszünk? Kérünk valamilyen gyógyszert. Pedig ennyi erővel akár be is utalhatnának minket egy gyógyfürdőbe, nem? De hogy is megy ez?

hirdetés

Sokan szenvednek olyan reumatológiai vagy ortopéd betegségekben, melyeket csak azért próbálnak meg gyógyszerekkel kezelni, mert nem tudják, hogy orvosaiktól kérhetnének beutalót akár egy Pécshez közeli gyógyfürdőbe is. Egy iszappakolás, vagy egy gyógyvizes torna pedig hosszútávon lehet, hogy többet segít, mint pár tabletta, esetleg némi kenőcs. De mit is kell tennünk, ha vízsugármasszázsra, vagy egyéb fizioterápiára szeretnénk bejelentkezni?

A harkányi gyógyfürdő várja a betegeket
A harkányi gyógyfürdő várja a betegeket

Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy valóban nem teljesen egyértelmű a gyógyfürdős kezelések igénylése, pedig a dolog nem túl bonyolult. Két módja van annak, ha valaki ilyen kezeléseken részt szeretne venni.

Az egyik megoldás az, hogy elmegyünk a háziorvosunkhoz, aki miután meggyőződött arról, hogy valóban van valamiféle mozgásszervi (vagy érrendszeri, esetleg neurológiai) betegségünk, kér egy időpontot a reumatológiára vagy az ortopédiára, ahol egy újabb – konkrét diagnózissal záruló – vizsgálat után adnak nekünk egy beutalót a közeli gyógyfürdők egyikébe, ahol hozzájuthatunk rehabilitációs- és fizioterápiákhoz és más kezelésekhez. A lényeg azonban az, hogy kérdezzünk rá az orvosoknál arra, hogy mik a lehetőségeink.

Masszázsra is bejuthatunk
Masszázsra is bejuthatunk

A másik megoldás valamivel tisztább, a háziorvosunk ugyanis tud olyan beutalót adni – ha kérünk -, ami olyan gyógyfürdők kezeléseire szól, amelyeket a társadalombiztosítás fedez. Így tehát a háziorvostól egyből a fürdőbe juthatunk, ahol a beutaló alapján megkaphatjuk a kívánt kezelést – mondta Princz.

Persze, hangsúlyosan csak akkor, ha bizonyosan szenvedünk olyan kórokban, melyeken a fürdőkben tudnak segíteni. A megelőzést ugyanis sem a biztosítás, sem pedig az Országos Egészségügyi Pénztár nem támogatja.

A beutaláskor egyébként aláíratnak velünk egy nyilatkozatot, tudomásul vesszük, hogy egy éven belül mindössze két gyógyfürdőkezelésre vagyunk jogosultak. Azt is fontos tudni, hogy a kezeléseket a beutalás után 30 napon belül el kell kezdeni, a beutalók pedig csupán 8 hétig érvényesek. Ha pedig letudtuk a terápiát, három héten belül be kell mutatnunk az orvosunknak egy igazolólapot arról, hogy ott voltunk a kúra összes napján.