Sikeresen „nevelik” a kertvárosiakat

Ezentúl nem kell elmenni a szigetekig, házhoz jönnek

A KÉK-Zöld Iroda projektre 94 millió forintot nyert Pécs az uniós büdzséből. A Melinda utcai közösségi ház felújítása mellett gyerek- és felnőtt programokat is szerveznek. Az érdeklődés egyre nagyobb, s már nem is csak helyiek jönnek.

hirdetés

A sikeres pályázatnak köszönhetően a Melinda Szabadidőpark épületét energia-, víz-, hőtakarékossági és környezetvédelmi szempontok alapján alakítják át, amivel a tervek szerint jövő tavasszal végeznének. A közösségi házban létrehoznak egy olyan ötvenfős oktatótermet, mely bemutatóteremnek is alkalmas, valamint egy klubhelyiséget is.

Jó ideig pedig az uniós pénzből a szemléletformáló zöldprogramokat is finanszírozzák.

Kővári János, a Természet- és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke elmondta: a KÉK-Zöld Iroda név egyrészt utalás a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesületre mint az iroda és közösségi ház működtetőjére, másrészt a „zöld” programok, a lakossági szemléletformáló események megvalósítására.

– A projekt azért jött létre, hogy olcsóbb, környezettudatosabb életmód irányába terelje az embereket, főként a kertvárosi lakosságot – fogalmazott Kővári János. – A két év alatt összesen 266 eseményt szervezünk meg, lesznek többek között klubok, játszóház, tanácsadások, fórumok – a különböző eseményekre a lakosság más-más korosztályát várjuk.

A tervek szerint a projektbe 1400 gyermeket, 2560 18-25 év közötti fiatalt és 3600 családi és felnőtt kategóriába eső lakost vonnak majd be. Ők megismerkednének a helyi termékekkel, a hulladékgazdálkodással, a fenntartható életmód alapjaival, és részt vennének szemléletformáló rendezvényeken is.

– Minden hétre jut egy-egy program, melyek a különböző célcsoportoknak szólnak. Az Ökosuliba felnőtteket és fiatalokat, a Zöldfórumra társasházi képviselőket, a Zöldműves klubba gyerekeket és szüleiket, a Zöldike baba-mama klubba kismamákat várunk sok szeretettel. Meghívott előadókkal, szolgáltatók képviselőivel dolgozunk együtt, foglalkozásainkat környezeti nevelőink tartják – magyarázta Rácz Etelka, a KÉK-Zöld projekt kommunikációs munkatársa.

– Emellett környezeti nevelési-oktatási program indul ősztől a kertvárosi általános iskolák diákjainak, péntekenként egy-egy osztály interaktív foglalkozáson vesz részt a hulladék, víz, energia, közlekedés, életvitel témakörökben.

A KÉK Egyesület tanácsadó irodát is működtet, mely online bármikor elérhető, személyesen heti két alkalommal pedig szakértő segíti megválaszolni a panellakásokban élők kérdéseit.

– A KÉK-Zöld fórumon is egyre többen vesznek részt, az előadásokon mindig megkérdezzük az érdeklődőket, mi az, amiről a következő alkalommal szívesen hallanának – fogalmazott Fodor Ibolya, az egyesület elnöke. – Emellett van közösségi kertünk, permakultúránk, ahol a biokertészettel ismerkedhetnek meg a lakók, a tanulóösvényen pedig vegyszermentes gyümölcsökkel is találkozhatnak.

A madarak és fák napi rendezvényen több tucat érdeklődő vett részt

A KÉK-Zöld Iroda első eseményére június hetedikén került sor a Melinda Szabadidőparkban Madarak és Fák Napja címmel. Azóta számos programon vettek már részt a környezettudatos életmód iránt érdeklődő kertvárosiak. A szervezők azt várják, hogy a projekt előrehaladtával egyre több lakoshoz jutnak el és egy-egy programtípus köré közösségek alakulhatnak. Hamarosan elkészül a projekt saját honlapja, a Facebookon azonban már a kezdetektől jelen vannak.